Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Japán újranyitná az atomerőműveit, hogy kiváltsa az orosz gázt


Fumio Kisida japán miniszterelnök virtuális csúcstalálkozón Joe Biden amerikai elnökkel a miniszterelnöki hivatalban, Japánban
Fumio Kisida japán miniszterelnök virtuális csúcstalálkozón Joe Biden amerikai elnökkel a miniszterelnöki hivatalban, Japánban

Fumio Kisida japán miniszterelnök április 5-én kijelentette, hogy Japán atomreaktorokkal segítené csökkenteni saját és más országok függőségét az orosz energiától. A fukusimai katasztrófa után Japán nagymértékben támaszkodott az energiaimportra, ennek vetne véget az energiapolitikai fordulat.

Japán a 2011-es fukusimai katasztrófa után állította le atomerőműveinek nagy részét, amikor egy földrengés és szökőár megrongálta az ország északi részén levő atomerőművet. A fukusimai baleset Csernobil óta a legsúlyosabb nukleáris incidens volt, emiatt az atomenergia rendkívül kényes kérdéssé vált Japánban. Az eset óta az ország mintegy harminc erőművéből csak néhány üzemel.

Az orosz–ukrán háború miatt azonban ez megváltozhat: Fumio Kisida miniszterelnök már arról beszélt, hogy a nukleáris energia része lesz az ország jövőbeli energiapolitikájának. Mint mondta, Japánnak diverzifikálnia kell az energiabeszerzési forrásait, támogatnia a megújuló energiaforrásokat és az atomenergiát is.

A lakosság többsége már nem ellenzi az atomenergiát

„Garantáltan biztonságos atomreaktorokat fogunk használni, hogy hozzájáruljunk az orosz energiától való függőség világméretű csökkentéséhez – mondta Kisida a londoni pénzügyi negyedben összegyűlt közönségnek. – Egyetlen meglévő atomreaktor újraindítása ugyanolyan hatású lenne, mintha évente egymillió tonna új LNG-t (cseppfolyósított földgázt) szállítanánk a világpiacra.”

Tíz évvel a fukusimai tragédia után, az emelkedő energiaárak közepette a közvélemény már kevésbé atomenergia-ellenes, mint korábban. Felmérések szerint a japán lakosság és a vállalkozások többsége azonban azt szeretné, ha a kormány az energiabiztonság érdekében újraindítaná az atomreaktorokat.

XS
SM
MD
LG