Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elkezdődött a tiltakozó tanárok kirúgása


Kezdődik a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárainak ötperces demonstrációja iskolájuk előtt 2016. április 20-án
Kezdődik a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárainak ötperces demonstrációja iskolájuk előtt 2016. április 20-án

A Kölcsey Ferenc Gimnáziumból legkevesebb öt tanárt küldenek el, mert részt vettek a polgári engedetlenségben – írta a 444.hu. Egy másik budapesti középiskolában, ahol a tanárok jelentős része szintén részt vett a szeptember eleji tiltakozásokban, még nem adtak át ilyen felmondásokat.

A Tanítanék Mozgalomból ismert Törley Katalin éppen nem volt bent az iskolában, amikor hívta az igazgató, ezért nem kapta kézhez a levelét, de szerinte abban is az áll, mint amit legalább négy kollégája is kapott – írja a hírportál.

Palya Tamásnak, a gimnázium tanárának épp kezdődött volna az órája, amikor felhívta az igazgató, hogy menjen az irodájába. Ott volt a tankerület igazgatóhelyettese és még két másik ember, akik átadtak neki egy levelet, amelyben azt írták, hogy rendkívül felmentéssel megszüntetik a munkaviszonyát.

Arra hivatkoztak, hogy a korábbi figyelmeztetés ellenére többször részt vett polgári engedetlenségben. Palya Tamás szerint a figyelmeztetés óta három ilyen nap volt, mivel heti egy-egy napon tiltakoztak. Közölte a tankerület munkatársaival, hogy nem tartja korrektnek a dolgot, mert hétvégén is dolgozott, kirándulást szervezett.

„Azt mondtam nekik, én nyugodt szívvel nézek a tükörbe, remélem, önök is” – idézte a tanárt a portál.

A felmentés értelmében Palya Tamás hétfőtől már nem taníthat. Mindannyian munkaügyi pert terveznek.

Egy másik fővárosi gimnáziumban, ahol a tanárok jelentős része részt vett a polgári engedetlenségben, még nem kaptak kézhez felmondásokat, de ez hamarosan megtörténhet – mondta a Szabad Európának az iskola egyik tanára.

Hozzátette, péntekig kellett elküldeni a jövő heti sztrájkban részt vevők névsorát. A kollégákkal latolgatják az esélyeket, hogy még előtte, vagy utána kapják meg a felmondásukat.

XS
SM
MD
LG