Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Még nem teljesen békés a helyzet a belarusz–lengyel határon


Egy migránscsoporttal érkező gyerek néz be egy jármű ablakán az erdőben a lengyel–fehérorosz határ közelében, a lengyelországi Narewka külterületén 2021. november 9-én. A migránsok egy csoportját a lengyel határőrök kivezették az erdőből, és fogdába vitték
Egy migránscsoporttal érkező gyerek néz be egy jármű ablakán az erdőben a lengyel–fehérorosz határ közelében, a lengyelországi Narewka külterületén 2021. november 9-én. A migránsok egy csoportját a lengyel határőrök kivezették az erdőből, és fogdába vitték

Enyhült a menekültválság a belarusz határnál, de a vita még nem oldódott meg teljesen. Lukasenka humanitárius folyosó nyitását és kétezer migráns befogadását követeli, amit az EU elutasított.

A lengyel hatóságok szerint migránsok az éjszaka folyamán ismét megpróbáltak átjutni a belarusz határon – de kisebb számban és kisebb csoportokban –, miután Belarusz repülővel visszautaztatott Irakba több embert, akik korábban a fűtés nélküli táborokban gyülekeztek.

Migránsválság: életmentő az újonnan kialakított átmeneti szállás
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:16 0:00

Az elhagyott táborokról a lengyel rendőrség is közzétett fotókat és egy videót Twitteren.

A belarusz média jelentése szerint a határ menti táborokból a migránsokat fűtött szállásokra vitték, és megkezdik a hazautaztatásukat, elsősorban Irakba. Az iraki külügyminisztérium november 18-án megerősítette, hogy 430 iraki állampolgár szállt fel az Iraqi Airways egyik repülőgépére Minszkben, hogy hazautazzon.

Az iraki kormány is evakuálná Belaruszban rekedt állampolgárait

A válság kezdete óta az első, hazaszállítást végző járat először Irbílben, Irak autonóm északi kurd régiójának fővárosában állt meg, mielőtt továbbrepült volna Bagdadba. Az iraki külügy elmondása szerint további evakuálásokat terveznek, azonban a Minszkből Bagdadba tartó, korábban november 19-re tervezett járat eltűnt a minszki repülőtér menetrendjéből.

Lukasenka szóvivője, Natalia Eismant november 18-án azt mondta, hogy jelenleg mintegy hétezer migráns tartózkodik az országban, közülük kétezer a határhoz közeli területeken. Eismant továbbította a belarusz kormány álláspontját: azt szeretnék, hogy az EU nyisson egy humanitárius folyosót, hogy kétezer migráns Németországba mehessen, míg a belarusz hatóságok megpróbálják rávenni a többi ötezret, hogy térjen haza. Ezt az elképzelést az Európai Bizottság és Németország elutasította. Az Egyesült Államok azzal vádolta Minszket, hogy a migránsokat „bábuként használja fel a bomlasztásra irányuló erőfeszítései során”.

A játszmának legalább tíz halálos áldozata van

A nyugati államok szerint Aljakszandr Lukasenka belarusz vezető a migránsokat repülővel szállíttatta, és a tagállamok – Lengyelország, Lettország és Litvánia – határaihoz irányítja, hogy megtorolja a blokk által a tavalyi vitatott elnökválasztás óta tartó diktatórikus lépései miatt bevezetett szankciókat. Az így kialakult válságban eddig legalább tíz migráns meghalt a határhoz közeli erdőben.

Mariusz Błaszczak lengyel védelmi miniszter november 19-én a Polsat televíziónak nyilatkozva elmondta, hogy a táborok előző napi kiürítése után is voltak kísérletek a határ átlépésére, de kisebb csoportokban, mint korábban, amikor néha több százan próbáltak egyszerre átjutni a kerítésen.

A lengyel határőrség adatai szerint november 18-án 255 átkelési kísérlet történt, feleannyi, mint előző nap. „Két nagy csoport próbált erőszakkal átjutni a határon – az egyikben ötszáz, a másikban ötven külföldi volt. Agresszívak voltak” – írta Twitteren a határőrség, hozzátéve, hogy 45 migránst vettek őrizetbe.

A lengyel hadsereg szóvivője, Anna Michalska hadnagy az AFP-nek elmondta azt is, hogy a migránsok közül néhányan „köveket dobáltak, és valaki könnygázt is dobált a lengyel tisztviselőkre”, miközben „a fehérorosz személyzet lézerrel vakította el őket”.

XS
SM
MD
LG