Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elkülönített kórházi részleget kapnak az erőszakos pszichiátriai betegek


A kép illusztráció, a 2008-ban bezárt lipótmezei Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetről készült 2008. február 11-én
A kép illusztráció, a 2008-ban bezárt lipótmezei Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézetről készült 2008. február 11-én

Megjelent a Magyar Közlönyben az erről szóló rendelet, amely október 1-jén lép hatályba. A Biztonsági pszichiátriai programban az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet vesz részt, a program fix havi díja 45.451.884 forint lesz legalább 12 hónapig.

A Belügyminisztérium júniusban bocsátott társadalmi egyeztetésre két tervezetet az erőszakra hajlamos pszichiátriai betegek elkülönítésére. A most megvalósuló tervezet szerint az Országos Kórházi Főigazgatóság zöldmezős beruházás keretében emelt biztonságú pszichiátriai osztályt (HiSec) hoz létre az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet Nyírő Gyula Központ területén.

A beruházás célja, hogy országosan tehermentesítse a pszichiátriai osztályokat, és lehetővé váljon a violens magatartású betegek azonnali elkülönítése a szigorú biztonsági standardoknak megfelelően.

A rendelet értelmében idén 136,4 millió forintot kell átcsoportosítania a pénzügyminiszternek a pilotprogramra az ide költségvetésből a gyógyító-megelőző ellátás céltartalék terhére. Jövőre ez az összeg már 545.500.000 forint lesz - írta meg a 24.hu.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG