Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ellenőrizhetetlenül terjed a Covid, az országok újragondolják koronavírus-politikájukat


Tesztelésre váró emberek a Barclays koronavírus-központ előtt Brooklynban, New Yorkban 2021. december 18-án
Tesztelésre váró emberek a Barclays koronavírus-központ előtt Brooklynban, New Yorkban 2021. december 18-án

A fertőzések ellenőrizhetetlen növekedése egyes országokat arra késztet, hogy gondolják újra izolációs politikájukat.

Számos országból minden eddiginél magasabb fertőzésszámról érkezik jelentés, miközben egyes kormányok egyre inkább újragondolják a vírus terjedését megfékezni képtelen bezárkózási politika gazdasági és társadalmi hatásait.

A tanulmányok azt sugallják, hogy a fertőzések globális megugrása mögött meghúzódó rendkívül fertőző omikron-variáns enyhébb lehet, és kevésbé halálos, mint a korábbi változatok, különösen a beoltottak esetében. Ám a fertőzéscunami nyomást gyakorol az amúgy is túlterhelt egészségügyi rendszerekre a járvány második évében, miközben azzal fenyeget, hogy munkaerőhiányhoz vezet a vállalkozásokban.

A kórházba kerülések és a halálesetek száma elmarad a fertőzésekétől

Rochelle Walensky, az amerikai Betegség-ellenőrzési és -megelőzési Központ (CDC) igazgatója december 29-én azt mondta, hogy a fertőzések jelenlegi rekordszámához képest viszonylag alacsony a halottak és a kórházba kerülők száma.

Míg az esetek mostani hétnapos mozgóátlaga hatvan százalékkal, nagyjából 240 400-ra nőtt az előző héthez képest, a kórházi kezelések aránya mindössze 14 százalékkal emelkedett, körülbelül napi kilencezerre – mondta Walensky. A halálozások száma mintegy hét százalékkal csökkent, napi 1100-ra – tette hozzá.

„Ennek az lehet az oka, hogy az új betegek körülbelül két héttel a fertőzés után kerülnek kórházba. De közrejátszhat az is, amit más országokban, például Dél-Afrikában és az Egyesült Királyságban láttunk, vagyis hogy az omikron enyhébb lefolyású megbetegedést okoz, különösen a beoltottak és az emlékeztető oltást is felvevők esetében” – mondta Walensky egy sajtótájékoztatón.

Megfelezett karanténidő

A héten az új CDC-szabályok felére csökkentették a tünetmentes koronavírus-fertőzöttek karanténidejét, jóllehet ezt egyes szakértők bírálják, mert szerintük a döntés újabb fertőzésekhez vezethet. Az új irányelv nem követeli meg a tesztelést annak igazolására, hogy valaki már nem fertőz, mielőtt visszatérne dolgozni vagy közösségbe menne.

A döntés a Joe Biden elnökre nehezedő nyomást tükrözi, aki megígérte, hogy „a tudományt követi” a vírus elleni küzdelemben, hogy kordában tudják tartani a rekordfertőzést, a több százezer halálesetet, a teszthiányt és a folyamatos ellenállást a vakcinákkal szemben.

Mivel elnöksége első évének vége felé a közvélemény-kutatók szerint zuhan a népszerűsége, egyensúlyba kell hoznia a vírus elleni küzdelmet és a gazdaság, valamint a társadalom működésének biztosítását. Sok vállalkozás küzd ugyanis a túlélésért, mert a kormány tisztviselői karanténba küldték a dolgozóit.

Tudomány vagy politika?

„Megpróbáltak egyensúlyt teremteni: hogyan hozzunk helyes közegészségügyi irányelveket úgy, hogy ne kelljen eljutnunk arra a pontra, amikor kénytelenek vagyunk lényegében bezárni az országot” – mondta Anthony Fauci, az amerikai elnök egészségügyi főtanácsadója az MSNBC-nek, amikor a CDC új útmutatását magyarázta.

Jóllehet Walensky arról beszélt, hogy az izolációs időszak csökkentésére vonatkozó döntés a vírussal kapcsolatos tudományos ismeretek összességén alapul, elismerte, hogy politikai tényező is szerepet játszott benne.

„Valóban sok köze volt ahhoz, hogy az emberek szerintünk mit tudnak elviselni” – mondta Walensky a CNN-nek.

Más kormányok is újragondolják izolációs politikájukat, válaszul a magas átoltottságra és arra, hogy egyes szakértők arra jutottak: a rendkívül fertőző omikron-variáns túlságosan nehezen tartható ellenőrzés alatt.

Megpróbáljuk-e megelőzni a sima megfázást?

Robert Frenck gyermekgyógyász professzor, a Cincinnati Gyermekkórház Vakcinakutató Központjának igazgatója a The Washington Postnak azt mondta, hogy valószínűleg sokan kapják el a Covid–19-et, de nem valószínű, hogy súlyosan megbetegszenek vagy meghalnak, ha felvették az oltást.

„Minek próbálják elejét venni az emberek? Megpróbáljuk megelőzni a sima megfázást? Senki nem tesz ilyet. Ha megkaptad az emlékeztető oltást, mindent megtettél, és ha így is elkapod a koronavírust, mennyire leszel beteg?”

Ausztráliában a világ legszigorúbb és leghosszabb ideig tartó korlátozásai voltak érvényben, beleértve egész városok és államok lezárását idén.

Scott Morrison miniszterelnök azt mondta újságíróknak, hogy a kormány azt tervezi: világosabb definíciót ad arra vonatkozóan, mi minősül szoros kapcsolatnak, és milyen teszteket kell alkalmazni különböző körülmények között, amikor elszabadulnak az esetszámok.

Nem lehet mindenkit kivonni a forgalomból

„Egyszerűen nem lehet mindenkit kivonni a forgalomból, mert véletlenül rosszkor van rossz helyen” – mondta Morrison, radikálisan fordítva az eddigi politikán.

Spanyolország december 29-én bejelentette, hogy tízről hét napra csökkenti a karantén időtartamát, míg Olaszország azt tervezi, hogy enyhíti a vírusfertőzöttekkel közeli kapcsolatba kerülő beoltottakra vonatkozó elkülönítési szabályokat.

Olaszország ugyanakkor tovább szigorítja a beoltatlanokra vonatkozó korlátozásokat, így a szabadtéri éttermek, szállodák és sífelvonók csak a beoltottak és a betegségből nemrég felépültek számára nyílnak meg. Ugyanezek a szabályok lesznek érvényesek a tömegközlekedésre is.

Kicsi az esélye, hogy megússzátok

Közben Olivier Veran francia egészségügyi miniszter fertőzéscunamira figyelmeztetett, mivel az országban naponta több mint kétszázezer esetet regisztrálnak.

Veran arra hívta fel a be nem oltottak figyelmét, hogy „tényleg kicsi az esélye annak, hogy ezúttal megússzátok. A vírus túl gyorsan terjed.”

Készült az AFP, az AP, a dpa, a The Washington Post és a Reuters tudósításainak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG