Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ellenzéki mandátumokhoz jutott a Fidesz, de főként a függetlenek sikerét hozták az időközik


Szavazatokat tartalmazó urnák az időközi országgyűlési képviselő-választáson 2020. október 15-én
Szavazatokat tartalmazó urnák az időközi országgyűlési képviselő-választáson 2020. október 15-én

Összesen huszonhét településen rendeztek időközi önkormányzati választást július 3-án, több településen helyi képviselőket is választottak. Zömében a független jelöltek győztek, de például Dunaújvárosban és Szabolcs-Szatmár-Bereg két településén is a Fidesz-KDNP jelöltjei nyerték a szavazást.

A független jelölt Bodó Imre nyerte a polgármesterválasztást a Csongrád-Csanád megyei Újszentivánon is, ahol azért kellett időközi választást tartani, mert a települést tizenöt éve vezető polgármestert, Putnik Lázárt és két társát, ahogyan arról a Szabad Európa is beszámolt, februárban letartóztatta az adóhatóság különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és hűtlen kezelés gyanújával. Nem sokkal később feloszlatta magát a képviselőtestület.

Bodó Imre, aki korábban fideszes színekben országgyűlési képviselő volt, a voksok 36,6 százalékát szerezte meg, míg a szintén függetlenként induló Binszki Olivér 32,8 százalékot szerzett. A Fidesz-KDNP színeiben induló Ulbert Mónika harmadik lett, a szavazatok 24,8 százalékával.

A Fidesz újszentiváni szervezete május 6-án egyhangúlag úgy döntött, hogy az időközi választáson Bodó Imrét támogatja polgármesterjelöltként, nyolc nappal később azonban a Délmagyarország már arról írt, hogy a Fidesz hivatalosan Ulbert Mónikát indítja.

Az átlagosnál magasabb részvételt azzal magyarázza a Délmagyarország, hogy különösen kiélezett és durva volt a kampány.

Az újszentiváni időközi választás körülményeiről bővebb cikkben is beszámolunk a héten.

Dunaújvárosban és Budaörsön fideszes, illetve Fidesz-közeli jelölt győzelmét hozta a választás. Dunaújvárosban, a 2. számú egyéni választókerületben a fideszes Lőrinczi Konrád a szavazatok 53,47 százalékát szerezte meg 25,85 százalékos részvétel mellett.

Budaörsön a Fidesz-közeli jelölt, a Kamaraerdőért Egyesület által indított Török István nyert Wittinghoff Tamás ellenzéki polgármester támogatottjával, Hajdu Lászlóval (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) szemben.

Baranya öt településén volt időközi polgármester-választás: Bogdásán Vilyevácz Zoltán Pálné, Drávasztárán Matoricz Balázs, Endrőcön Vukovics Klaudia, Fazekasbodán Winkler Tamás, míg Kisdérben Samu Gábor kapta a legtöbb szavazatot. Valamennyien független jelöltek.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében szintén öt településen rendeztek időközi polgármester-választást: Bódvalenkén, Igriciben, Szőlősardón, Galvácson és Zádorfalván egyaránt független polgármestert választottak.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében négy településen, Szamosújlakon, Szamostatárfalván, Császlón és Pátrohán tartottak időközi polgármester-választást, itt két településen független, míg kettőben a Fidesz-KDNP jelöltjei nyerték a voksolást.

A Somogy megyei Őrtilosban kormánypárti siker született, Kelei Zita (Fidesz-KDNP) nyerte a polgármester-választást, itt a képviselő-testület négy tagját is megválasztották.

Független jelölt nyert a Nógrád megyei Hugyagon, ahol az előző, szintén független vezetés, a Telex beszámolója szerint, uniós pénzeket is érintő korrupciós botrányba keveredett.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Jászárokszálláson a független Antal Péterné Szerző Ildikó lett a polgármester, ahogyan Tiszavárkonyban is független jelölt, Hegedüs István (független) nyerte a polgármester-választást.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG