Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Két közmunkás hordta ki fekete zsákban a papírokat a hivatalból, és égették, mint a sz*t”


Putnik Lázár 2006 óta vezette Újszentivánt független polgármesterként. Nemrég előzetes letartóztatásba helyezték, mert a gyanú szerint két társával eltüntette a munkásszálló építésére kapott 113 millió forintnyi, vissza nem térítendő állami támogatást
Putnik Lázár 2006 óta vezette Újszentivánt független polgármesterként. Nemrég előzetes letartóztatásba helyezték, mert a gyanú szerint két társával eltüntette a munkásszálló építésére kapott 113 millió forintnyi, vissza nem térítendő állami támogatást

Iratokat égethettek el még az önkormányzati választások előtt a közmunkások Újszentivánon, ahol nemrég letartóztatták a polgármestert. A faluban nem ez lenne az első eset a papírok megsemmisítésére, korábban a fantomszerbek nyomait próbálták eltüntetni az önkormányzatnál. A polgármester nélkül maradt faluban arról is beszélnek, hogy a Putnik Lázárhoz köthető nyaralón a falu közmunkásai is dolgozhattak.

Túlárazva

Még február 8-án vitték el bilincsben a pénzügyőrök otthonából Putnik Lázárt. Újszentiván polgármestere tizenhárom napja van előzetes letartóztatásban. A falut tizenöt éve vezető polgármestert most az ügyészség azzal gyanúsítja, hogy túlárazott egy munkásszállót, amelyre 222 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kért és kapott.

Csakhogy a Szegedi Járási Ügyészség szerint Putnik Lázár máshogy érthette a vissza nem térítendő támogatást: az egyszemélyes, haveri generálkivitelező cég, amely a szálló építésével volt megbízva, a gyanú szerint hetvenmilliót utalt Putnik Lázár cégének, plusz tízmilliót pedig egy szövetkezetnek. Jelenleg a polgármester előzetes letartóztatásban van. Az újszentiváni önkormányzat egyik munkatársát is elvitték a pénzügyőr nyomozók.

A férfi a munkásszálló projektmenedzseri feladatait látta el, de valójában nemcsak azt koordinálta, hanem a polgármesterhez köthető Balaton-környéki apartmanház felújítását is, pincétől a padlásig. A NAV nyomozói a munkásszállót építő egyszemélyes cég vezetőjét is letartóztatták. Sztorik egy kis faluból, ahol nemcsak választási csalás miatt indítottak eljárást a hatóságok még évekkel ezelőtt, hanem a betelepített fantomszerbek és a tudtuk nélkül közmunkásnak bejelentett újszentivániak miatt is.

Az elárvult falu

Amióta a papíron független, de a helyi és a szegedi közéletet jól ismerők szerint Fidesz-barát polgármestert letartóztatták, nem csitulnak a kedélyek Újszentivánon. Pedig a falura ráférne már a béke, hiszen az elmúlt évtizedben Putnik Lázár uralma botrányokkal teli. A falu első emberének letartóztatása és a képviselő-testület feloszlatása mégis hatással volt az 1900 lelkes település lakóira.

„Lázi jó ember volt még az elején, csak hát a pénz meg a hatalom megbolondította, és a helyi ellenségeskedés kettészakította a falut. Attól félek, hogy akik majd utána jönnek, azoknak is csak a falu pénze kell majd. Szerintem be kellene már fejezni ezt a több mint tíz éve tartó háborút, és inkább össze kellene fognunk”

– magyarázza a helyi Postapont előtt egy férfi, aki szerint az sem normális, hogy bár papíron gazdag a falu, igény lenne általános iskolára, amely hat éve bezárt, túlárazott munkásszállójuk viszont van, csak azt nem tudja, miért.

Míg korábban csak azok mertek megszólalni, akiknek már semmi vesztenivalójuk nem volt, mostanra már azok is beszélnek, akik hetekkel ezelőtt még rettegtek a polgármester haragjától, mert szem- vagy fültanúi voltak a stikliknek. Azok a falubeliek, akik viszont nyakig benne voltak a balhékban, de még nem érte el őket a törvény keze, joggal vannak mélyen csendben – vélik a falubeliek. Pedig az újszentivániak szerint lenne miről beszélniük.

A papírokkal etetett üstház

2019 nyarán mondta ki a bíróság jogerősen, hogy Putnik Lázár polgármester bűnös közokirat-hamisítás miatt, mert a ’14-es önkormányzati választások előtt szerbeket telepített be a faluba, persze csak papíron. Minyó Pál tősgyökeres újszentiváni. A férfi korábban éveken keresztül a szegedi gumigyárban dolgozott betanított munkásként, ám megromlott az egészsége, ezért abba kellett hagynia a gyári munkát. Felcsapott kőművessegédnek. 2019-ben éppen Újszentivánon dolgozott egy cégnek, ahol az önkormányzat udvara melletti telken két másik kollégájával furcsa dologra lettek figyelmesek.

„Két közmunkás hordta fekete zsákban a papírokat ki a hivatalból, és égették, mint a sz*t egyfolytában, három napon keresztül”

– mesélte a férfi a Szabad Európának, aki szerint ez a 2019-es önkormányzati választások előtt volt.

„Hirtelen kellett papírokat megsemmisíteni" – Minyó Pál
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:05 0:00

„Az önkormányzat udvarában van egy diófa. Két hölgy egy nagy üstházban zsákszámra égette el a valószínűleg hivatalos papírokat. Láttuk a túloldalról, csak egy kerítés választott el minket, hárman is néztük. Hűségesen égették a papírt, és nem lapoztak bele semmibe, mert valószínűleg felsőbb utasításba kapták, hogy még véletlenül se próbáljanak meg beleolvasni. Mindannyian tudtuk, hogy választás előtt itt bajok vannak, hogy ilyen hirtelen meg kell semmisíteni a papírokat”

– magyarázta a férfi, aki szerint a közmunkások biztosan parancsba kapták a papírok megsemmisítését, de nem kérdeztek rá, mégis mit csinálnak.

„Nem is válaszoltak volna. Szerintem megmondták nekik, hogy ne mondjanak senkinek semmit, mert akkor takarodnak a p*csába. Ez volt a legkönnyebb, megfélemlíteni a kib*ott közmunkásokat, hogy csinálják meg, és kész. Száz százalék, hogy nem a közmunkások mentek be maguktól a hivatalba, és kérték, hogy pakoljanak már bele nekik az önkormányzat dolgozói papírokat a fekete zsákokba, hogy kényükre-kedvükre elégethessék az önkormányzat udvarán. Nem. Ezt fentről kapták parancsba. Valószínűleg a polgármester mondta Sárának, a jegyző asszonynak, hogy ezt meg kell csinálni. A jegyző asszony szólt a közmunkások brigádvezetőjének, az meg szólt a közmunkásoknak, hogy itt vannak a zsákok, égessétek el. Ez itt így megy”

– mesélte Minyó Pál, aki le is fotózta a közmunkások iratmegsemmisítő részlegének egyik tagját.

Minyó Pál szerint két közmunkás égette az önkormányzat udvarán a papírokat, amelyeket fekete zsákokban hoztak ki az épületből
Minyó Pál szerint két közmunkás égette az önkormányzat udvarán a papírokat, amelyeket fekete zsákokban hoztak ki az épületből

A 2019 nyarán közmunkán lévő nőt a Szabad Európa is kereste, sikertelenül. Helyi forrásaink szerint a képen szereplő asszony annyira fél, hogy senkinek nem beszél arról, hogy milyen iratokat égettek el az önkormányzat udvarán, és kinek a megbízásából.

„Nem, ez teljes képtelenség, ez lehetetlen”

– válaszolta megkeresésünkre Szentirmay Sára, a falu jegyzője. Szerinte biztosan nem égettek önkormányzati iratokat a közmunkások az önkormányzat udvarán.

Ballai Csaba, a falu közmunkásainak vezetője lapunknak azt mondta: „semmit nem tud arról, hogy az általa felügyelt embereknek iratokat kellett volna megsemmisíteniük”.

Úgy tudjuk, a közmunkások brigádvezetője, aki egyébként mezőőr is, jó kapcsolatban volt Putnik Lázár polgármesterrel, akivel néha együtt vadásztak.

Pedig Újszentivánon nem ez lenne az első eset, amikor hivatalos iratokat tüntetnek el. Tavaly szeptemberben írtunk arról, hogy a fantomszerbek betelepítése után hogyan darálta le a szellemlakosok nyomait az újszentiváni önkormányzat.

Önkormányzati darálás

A falunak 2014-ben nem volt önálló települési önkormányzata, mivel ahhoz minimum kétezer fős lakosság kell. A Szabad Európa által megkérdezett helyiek – és a birtokunkba jutott bírósági vallomások – szerint ezt az akkori helyi politikai vezetés úgy próbálta orvosolni, hogy négyszáz szerbet és románt honosított. Ráadásul fiktív bejelentéssel állandó lakcímet és lakcímkártyát kaptak az önkormányzattól az idegenek. Ment is minden, mint a karikacsapás, mindaddig, amíg a Postapontot üzemeltető Brigitta (interjúalanyunk nevét kérésére megváltoztattuk – B. R.) rá nem jött, hogy az általa üzemeltetett postának nemcsak az a feladata, hogy leveleket vigyen ki, hanem az is, hogy ne vigye ki.

2014. február első hetében ugyanis megbetegedett az újszentiváni posta vezetője – aki mellékesen a falu alpolgármestere volt –, ráadásul a postás elment szabadságra, aki meg Újszentiván önkormányzati képviselője volt. Így nem maradt más hátra, Brigitta beugrott postát vezetni, és vitt magával egy külsős kézbesítőt, hogy legyen, aki kivigye a leveleket.

Lapunk birtokába jutott Brigitta vallomása, amelyet NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatóságán tett. Ebben elmondta: a betegszabadságon lévő postavezető és kézbesítő összejátszhatott.

„Az alkalmi helyettes kézbesítő, aki szintén nem volt beavatva, a postai szabályzat rendje és módja szerint aznap kivitte a küldeményeket a címekre. Az újszentiváni Boján utca 15.-be is. De ott kijött a ház tulajdonosának a felesége, és elküldte a halál f*ára a kézbesítőmet, és megmondta neki, hogy ne játsszuk már a hülyét, hát nem igaz, hogy nem tudjuk, hogy ezeket a leveleket nem ide kell hozni, hanem az önkormányzathoz, mert ezek az emberek soha nem laktak itt, és nincsenek is itt, és meg van beszélve az önkormányzatnál”

– emlékezett vissza Brigitta.

Az asszony tanúvallomásából az is kiderült, hogy a később szabadságáról visszatérő postai kézbesítő bevallotta neki, hogy a Boján utca 15.-be érkező leveleket valóban az újszentiváni önkormányzat titkárságán kell leadni.

„Amikor már kezdett égni a lábuk alatt a talaj, már kapkodtak. Ezek a szerencsétlen szerb–magyarok, akik jöttek volna a leveleikért, egyre nehezebben kapták meg. A jegyzőkönyvek szerint az újszentiváni posta és az önkormányzat között sok adókártya, taj-kártya veszett el útközben. A NAV azt mondta, hogy kiküldte, de én nem láttam a postai jegyzőkönyvekben azt sem, hogy megérkezett volna hozzánk. Valószínűleg amikor már beütött a baj, az önkormányzattól már be sem érkeztek hozzánk, a postára a hivatalos küldemények, hanem ledarálták őket bent az önkormányzatnál, nehogy valami közük legyen hozzá”

– mesélte még korábban lapunknak Brigitta, hogyan próbálta az önkormányzat eltüntetni a fantomlakosok nyomait.

Ahogy a Szabad Európa 2020 decemberében elsőként beszámolt róla, a NAV Dél-alföldi Regionális Bűnügyi Igazgatósága nemcsak a munkásszálló túlárazása, hanem a faluba bejelentett a fantomközmunkások miatt is nyomozott. Kiderült ugyanis, hogy az újszentiváni önkormányzatnál valaki vagy valakik módszeresen úgy jelentettek be embereket közmunkára, hogy nem is tudtak róla, és pénzt sem kaptak érte. A két ügyet 2020 végén egyesítette a nyomozó hatóság. A NAV nyomozói idén január 20-án hat órán keresztül házkutatást tartottak az önkormányzatnál.

Lázár Dzsínó

Pomázi Géza 2019-től dolgozott Putnik Lázárnak. Felújította Újszentivánon a polgármester édesapjának házát, valamint a falu első emberének szegedi lakását is. Bár a férfi szerint a munkájának semmi köze nem volt az önkormányzathoz, a polgármester mégis azt kérte tőle, hogy az újszentiváni önkormányzat nevére kérje a számlákat a tankolásról.

Az üzemanyagszámlát is az önkormányzat nevére kérte a férfitól a polgármester
Az üzemanyagszámlát is az önkormányzat nevére kérte a férfitól a polgármester

A férfi mindeközben Mórahalmon lakott. 2017-ben az ipari park egyik, irodaként bejegyzett, háromszobás szolgálati házába költözött, amelyet a polgármester intézett el neki. Szerződést is kötöttek a Bont-Ép Szociális Szövetkezettel, amely az újszentiváni községházába van bejegyezve.

Miután végzett a Szeged-környéki lakásfelújításokkal, új megbízást kapott. Az Újszentivántól 237 kilométerre lévő, Balaton-közeli Andocson kellett felújítania egy régi házat, amely a polgármesteré volt. A férfi egy teljes éven át irányította a munkákat a Somogy megyei településen. Pomázi Géza szerint Putnik Lázár minden egyes munkafolyamatról képet kért Viber-üzenetben, sőt még egy csoportot is alapítottak a felmerülő problémák megvitatására és az anyagbeszerzésre a munkásokkal, amelyben Putnik Lázár és az önkormányzat egyik alkalmazottja is benne volt. K. Gábor nemcsak a túlárazott munkásszálló felépítésében, hanem a polgármester apartmanházának felújításában is menedzserkedett.

Gábor, aki az önkormányzat egyik munkatársa volt, koordinátorként szerepet kapott a felújításban. Őt is letartóztatták nemrég
Gábor, aki az önkormányzat egyik munkatársa volt, koordinátorként szerepet kapott a felújításban. Őt is letartóztatták nemrég

Egy idő után a polgármester kilépett a csoportból, ahova addig a saját nevével jelentkezett be, majd nem sokkal később Dzsínó álnéven tért vissza a Viberre. Ennek ellenére biztos, ami biztos, üzenetei többségét Lázárként írta alá.

A polgármester egy idő után Dzsínó néven adta a parancsokat Viberen, de Lázárként írta alá
A polgármester egy idő után Dzsínó néven adta a parancsokat Viberen, de Lázárként írta alá

Rusin Csaba, az Élhető Újszentivánért Facebook-csoport alapítója szerint a polgármester nyaralóján a falubeli közmunkások is dolgozhattak.

„A Putnik Lázárhoz kötődő munkásszálló, közmunkaprogram vizsgálata során jutott birtokunkba olyan információ, hogy esetenként önkormányzati járművel önkormányzati közmunkásokat szállítanak le egy napra, három napra, négy napra Andocsra, ahol különféle munkákkal voltak megbízva: ablakcsere, betonozás, takarítás”

– mondta a Szabad Európának Rusin Csaba.

„Munkák, ami a megítélésem szerint rabszolgamunka" – Rusin Csaba
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:39 0:00

Az önkormányzati iratégetés szemtanúja, Minyó Pál 2020-ban már közmunkásként dolgozott a faluban. A férfi azt mondta: sok famunkát csináltak munkaidőben; apácarácsot, különféle díszeket, de ezeket csak addig látta, amíg elkészültek, utána soha többet. A polgármester andocsi házát felújító férfi viszont pontosan tudja, hol vannak.

„Munkaidőben csinálták a polgármester úrnak" – Pomázi Géza
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:28 0:00

„Én jártam be az önkormányzathoz is Putnik úrhoz tárgyalni meg minden. Ott láttam, hogy különféle famunkákat végeznek az urak. Később az újszentiváni önkormányzat közmunkásai felhozták azokat az anyagokat, amit ott, Újszentiván község önkormányzatánál munkaidőben csináltak a polgármester úrnak”

– magyarázta Pomázi Géza, aki be is építette a házba az apácarácsokat és a díszes famunkákat. A férfi azonban hoppon maradt, mert hiába dolgozott egy évig a polgármester nyaralóján, Putnik Lázár soha nem fizette ki a munkáját. Pomázi Géza végül munkaügyi bíróságra ment elmaradt másfél milliós bére miatt.

Az újszentiváni apácarácsok jelenleg 230 kilométerrel arrébb, Andocson vannak beépítve a polgármester apartmanházába
Az újszentiváni apácarácsok jelenleg 230 kilométerrel arrébb, Andocson vannak beépítve a polgármester apartmanházába

A Szabad Európa felkereste az andocsi nyaralót is, amelyen a férfi dolgozott. Putnik Lázár információink szerint összesen három ingatlant vásárolt a Balaton-közeli településen. Az apartmanházzá alakított nyaralóban összesen négy lakást alakíttatott ki, amelyekkel az volt a terve, hogy szezonálisan bérbe adja.

A felújított házra most egy férfi vigyáz, aki évek óta ott lakik. Lapunknak azt mondta: a napokban a polgármester testvére már felhívta, hogy a NAV bármikor tarthat házkutatást. A férfi szerint várható volt, hogy ez lesz a vége.

„Lehetett sejteni, hogy előbb-utóbb elviszik, amióta ismerem, ez mindig ott lebegett a feje fölött, de velem mindig normális volt”

– mondta a férfi.

Putnik Lázár tizenöt évig vezette Újszentivánt, letartóztatása után a képviselő-testület is feloszlatta magát. Időközi választásokat csak a veszélyhelyzet után tarthatnak a szerb határ közeli faluban.

  • 16x9 Image

    Báthory Róbert

    Báthory Róbert a magyarországi Szabad Európa szenior oknyomozó újságírója. Tizenhét éve dolgozik a médiában, ebből tíz évet a legnagyobb televíziók – az RTL Klub, a TV2, a Hír TV és az MTV – hír- és hírháttérműsorainál mint riporter, szerkesztő, illetve felelős szerkesztő. Ezt megelőzően a Kossuth rádió és a Rádió C munkatársa volt. 

XS
SM
MD
LG