Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elmarad Putyin év végi sajtótájékoztatója, Ukrajna lehet az ok


A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov a képernyő előtt 2020. december 17-én, amikor Putyin elnök a koronavírus-járvány miatt online tartotta éves sajtótájékoztatóját
A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov a képernyő előtt 2020. december 17-én, amikor Putyin elnök a koronavírus-járvány miatt online tartotta éves sajtótájékoztatóját

Vlagyimir Putyin orosz elnök ezúttal nem tartja meg rendszeres év végi maratoni sajtótájékoztatóját. Megfigyelők szerint azért szakad meg a hagyomány, mert a Kreml nyugtalan a sorozatos ukrajnai harctéri kudarcok miatt.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn megerősítette, hogy Putyin tíz év óta először nem tartja meg az éves sajtótájékoztatót. Nem nyilatkozott a mögöttes okokról, de sok kommentátor annak tulajdonítja a döntést, hogy az orosz vezető nem hajlandó kellemetlen kérdésekkel szembenézni Oroszország ukrajnai „különleges katonai műveletét” illetően.

Az éves sajtótájékoztatót a Kreml rendesen Putyin imázsának fényezésére használta. A gondosan megkoreografált, élőben közvetített show akár négy és fél órát is tartott, Putyin számos bel- és külpolitikai kérdésre kitért.

Abbász Galljamov politikai elemző videókommentárjában úgy vélte: Putyin azért mondta le az éves sajtótájékoztatót, mert „stratégiai szempontból nincs mit mondania”.

„A sajtótájékoztató jelentős fix esemény volt Putyin nyilvános szerepléseinek naptárában, és gyakran használták fel lehetőségként Putyin állítólagos integritásának demonstrálására” – áll az Egyesült Királyság védelmi minisztériumának Twitter-bejegyzésében.

„Bár a kérdéseket szinte bizonyosan előre ellenőrzik, az esemény törlése valószínűleg az oroszországi háborúellenes érzelmek terjedésével összefüggő növekvő aggodalmakra vezethető vissza – áll a közleményben. – A Kreml tisztviselői szinte bizonyosan rendkívül érzékenyek arra a lehetőségre, hogy bármilyen, Putyin részvételével zajló eseményt eltéríthet egy jóvá nem hagyott vita a különleges katonai műveletről.”

Putyin február 24-én rendelte el Ukrajna invázióját, mondván, hogy a cél az ország „demilitarizálása” és „nácitlanítása”, és arra hivatkozott, hogy a NATO nem hajlandó garantálni, hogy Ukrajna nem kap meghívást a szövetségbe. Ukrajna és a világ nagy része indokolatlan agressziónak minősítette az orosz támadást a szomszédos ország ellen.

Putyin és tisztségviselői abban reménykedtek, hogy néhány napon belül megsemmisítik az ukrán hadsereget, de a heves ukrán ellenállás gyorsan kisiklatta ezeket a terveket. Az ukrán főváros gyors elfoglalására tett sikertelen kísérlet után az orosz csapatok márciusban visszavonultak Kijev környékéről.

Szeptemberben Ukrajna nagy területeket foglalt vissza az északkeleti Harkivi területen, múlt hónapban pedig visszaszerezte az irányítást a stratégiai fontosságú déli kikötőváros, Herszon felett.

A háromszázezer tartalékos Putyin által szeptemberben elrendelt mozgósítása eddig nem tudta megfordítani Oroszország hadiszerencséjét. A mozgósítási parancs több százezer oroszt késztetett arra, hogy külföldre meneküljön a toborzás elkerülése érdekében, a behívottak pedig a kulcsfontosságú felszerelések és az ellátás kirívó hiányosságairól számoltak be.

Egy ritka őszinte pillanatában múlt héten Putyin elismerte, hogy az ukrajnai hadjárat tovább tart, mint gondolta, „különleges katonai műveletének” befejezése „hosszú folyamat lehet”. Ugyanakkor továbbra is azt állította, hogy a hadművelet a tervek szerint halad, és eléri a céljait.

A Kreml elhallgattatott minden liberális, háborúellenes bírálatot ukrajnai tevékenységével kapcsolatban, bezáratta a vele szemben kritikus médiumokat, és büntetőjogi kategóriába sorolta minden olyan információ terjesztését, amely eltér a hivatalos állásponttól. De egyre hevesebb bírálat érte az orosz keményvonalasok részéről, akik gyengének és határozatlannak tartják az elnököt, és szorgalmazták a légicsapások fokozását Ukrajna ellen.

Az ukrajnai katonai kudarcok sorozata közepette Putyin újabb éves programról mondott le, egy betelefonálós tévéműsorról, amelyben a közönségtől kapott kérdésekre válaszol, ezzel is ápolva a képet, amelyet a nemzet apjaként alakított ki magáról.

Putyin eddig nem mondta el az ország helyzetéről szóló és a televíziók által közvetített beszédét sem a parlament előtt, amelyet pedig az ország alkotmánya szerint minden évben köteles elmondani.

A Kreml még nem tűzte ki Putyin beszédének időpontját.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG