Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elnöki kegyelem után szabadon engedték a terrorizmus miatt elítélt Budaházy Györgyöt


Novák Katalin magyar köztársasági elnök a varsói Belvedere palotában 2022. május 17-én
Novák Katalin magyar köztársasági elnök a varsói Belvedere palotában 2022. május 17-én

Társai után a terrorizmus miatt elítélt Budaházy Györgynek is elnöki kegyelmet adott Novák Katalin. Budaházyt márciusban ítélték másodfokon hat év fegyházra, mert szélsőjobboldali csapatával az általuk gyűlölt társadalmi csoportok és politikusok ellen hajtottak végre többek között Molotov-koktélos támadásokat; nem rajtuk múlt, hogy nem halt bele senki. Novák a pápalátogatásra hivatkozott döntésénél.

Terrorizmus miatt jogerősen elítélt bűnözőknek, köztük Budaházy Györgynek adott köztársasági elnöki kegyelmet Novák Katalin április 27-én. Szűkszavú közelményében Novák a pápalátogatásra hivatkozott.

Budaházy Györgyöt és társait az úgynevezett Hunnia-perben ítélték el egyebek mellett terrorizmusért is. Az évekig húzódó ügy 17 vádlott ellen indult, közülük Budaházyt és 14 társát 2016-ban bűnösnek is találták első fokon. Az ügyészség súlyosabb, a védők enyhébb büntetésért fellebbeztek.

Az eljárást végül meg kellett ismételni, mert a Fővárosi Ítélőtábla 2018-ban hatályon kívül helyezte az ítéletet. Súlyos gondokat találtak ugyanis az eljárással kapcsolatban, például alaptalanul zárták ki a nyilvánosságot az ügyben.

Az új eljárásban aztán Budaházyt 17 év börtönre ítélték 2022 márciusában, és több társa is tíz évnél hosszabb szabadságvesztést kapott. A bizonyítékokat és az indoklást a Telex cikkéből részletesen is megismerheti.

Nem rajtuk múlt, hogy végül nem öltek meg senkit

Röviden összefoglalva a Budaházy által alapított és vezetett szélsőjobboldali csapat az általuk gyűlölt társadalmi csoportok és politikusok ellen hajtott végre támadásokat, erőszakkal próbálták volna az általuk vágyott irányba terelni a politikai életet. A csoport egyre inkább durvult, a kis értékű rongálásoktól indulva a végén már robbantásos merényletsorozatot terveztek.

Az elsőfokú ítélet kihirdetése alapján „ömlöttek be a bizonyítékok”, végül lefoglalták a bombáikat, lehallgatott telefonjaikon „a rendőrség orra előtt beszélték meg” a terveiket, és két tagjuk beismerő vallomást is tett.

A csapat – a teljesség igénye nélkül – rálőtt Hiller István szocialista politikus házára, Molotov-koktéllal támadta meg a Broadway jegyirodát vagy a Pride-ra időzítve meleg férfiak által látogatott szórakozóhelyeket, több országgyűlési képviselő ellen hajtottak végre összehangolt, gyújtogatásos támadást, személyes sértettség miatt megverették Csintalan Sándor műsorvezetőt, később egy ATM felrobbantásával próbáltak pénzt szerezni, 2009-ben pedig már robbantásos merényletsorozatot terveztek.

Azért nem kaptak közülük többen is életfogytiglant, mert „a szerencsének köszönhetően nem halt meg senki” – indokolt a bíró 2022-ben.

Eredményes szélsőjobboldali lobbi

Budaházyt tavaly októberben a Kúria döntése nyomán kiengedték a börtönből, házi őrizetben készülhetett a jogerős másodfokú ítéletre. Novák Katalin decemberben elnöki kegyelmet adott a Budaházy-ügy hét másik vádlottjának.

Ezzel párhuzamosan igen erős, leginkább szélsőjobboldali lobbi kezdte el újra követelni a felmentését vagy a köztársasági elnöki kegyelmet: a Mi Hazánk párt vezetőségétől kezdve Bayer Zsolt, Bencsik András vagy Skrabski Fruzsina kormányközeli megmondóembereken át például Schiffer András korábbi LMP-s politikusig vagy Böjte Csaba ferences szerzetesig.

Utóbbinál különösen nagy port vert fel, amikor gyerekeket imádkoztatott a szerinte ártatlanul börtönben lévő Budaházy bácsiért és társaiért.

Idén márciusban másodfokon jelentősen csökkentették a büntetési tételeket a vádlottak jó részénél. Budaházy például már csak hat év fegyházat kapott jogerősen, ebbe pedig beleszámolták volna az addig börtönben töltött idő egy részét.

Ügyvédje szerint így már csak két-két és fél évet kellett volna börtönben töltenie. De csak kellett volna, hiszen nem sokkal több mint egy hónap múlva érkezett az elnöki kegyelem. Budaházy büntetett előéletét egyébként nem törli el a kegyelmi határozat, öt évig még el lesz tiltva a közügyektől is a korábbi ítéletnek megfelelően.

„Úgy néz ki, hogy ezt a Ki nevet a végén? játékot így vagy úgy, de végül mégiscsak én nyertem. Úgyhogy tartsák magukat ehhez a jövőre nézve velem kapcsolatban” – üzente Budaházy a rendőröknek, a bíróknak és másoknak, akiket az ellenfeleinek tart, miután a kegyelem után támogatói körében lóháton távozott a váci börtön elől.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG