Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elnökválasztás Moldovában: jön a második forduló


Igor Dodon moldáv elnök és kihívója Maia Sandu.
Igor Dodon moldáv elnök és kihívója Maia Sandu.

Fordulópont előtt állhat Moldova. Az elnökválasztás első fordulóján a jelenlegi elnök nyugatbarát kihívója, Maia Sandu kapta a legtöbb szavazatot. A második fordulót november 15-re tűzték ki.

Második fordulót tartanak Moldovában az elnökválasztás során, mert a november 1-jén tartott első fordulón sem az oroszbarát hivatalban lévő Igor Dodon, sem nyugatbarát kihívója Maia Sandu nem tudta elérni az elnökválasztás megnyeréséhez szükséges 50 százalékos többségi küszöböt.

A november 15-i második forduló elkerülhető lett volna, ha valamelyik jelölt az első körben megnyerte volna a szavazatok több mint 50 százalékát.

A szavazatok 99,81 százalékának megszámlálása után a Központi Választási Bizottság november 2-i adatai szerint Sandu a szavazatok 36,1 százalékát, Dodon pedig azok 32,66 százalékát nyerte meg.

Mivel az exit pollok azt mutatták, hogy Dodon elnök több százalékponttal is vezet, meglepetésnek számított, hogy a szavazatok megszámlálása után mégis kihívója áll az élen.

A 2016-os elnökválasztás során, amely csalási vádaktól volt hangos, Dodon a második fordulóban alig 5 százalékos előnnyel győzte le Sandut.

Moszkva vagy az Európai Unió?

A 3 és fél milliós Moldova Európa egyik legszegényebb országa. A lakosság élesen megosztott: vannak, akik szorosabb viszonyt szeretnének fenntartani Oroszországgal, mások az Európai Unióval és különösen a szomszédos Romániával szorgalmazzák a kapcsolatok megerősítését.

Moldova nagy része Romániához tartozott egészen a második világháborúig, amikor a Szovjetunió elcsatolta. A lakosság többsége román nemzetiségű.

Az ország Moszkva által támogatott szakadár területe, a Dnyeszter-menti Moldáv Köztársaság a kilencvenes évek során vívott függetlenségi háború óta, de facto független.

A kampány

Sandu a Világbank egykori közgazdásza és volt miniszterelnök a korrupció ellen és az Európai Unióval való szorosabb kapcsolatokért kampányolt.

Ha megválasztják, Brüsszeltől több pénzügyi támogatást tervez kieszközölni az ország számára.

Dodon kampánya főleg a stabilitásra koncentrált, illetve a Moszkvától származó hitelek és egyéb gazdasági kedvezmények eredményeit hirdette.

Az elnök azt mondta, hogy újraválasztása esetén jövőre rendezni szeretné a Transznisztria néven is ismert Dnyeszter-menti szakadár régió ügyét is.

A jelenleg hivatalban lévő Dodont sok kritika érte a koronavírus-járvány kezelése miatt, miután több mint 55 ezer moldovai fertőződött meg és több mint 1300-an meg is haltak.

A szavazatok 17 százalékának megszerzésével az első fordulóban a Mi Pártunk vezetője, Renato Usatii végzett a harmadik helyen, ő Moldova második legnagyobb városának, Baltinak a polgármestere.

Készült a Szabad Európa moldáv szerkesztőségének tudósításai alapján.
XS
SM
MD
LG