Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Előbb-utóbb minden rendszer összeomlik” – beindult az ellenzéki gyászmunka


Márki-Zay Péter vasárnap este, háttérben a családjával
Márki-Zay Péter vasárnap este, háttérben a családjával

A címbeli mondatot Donáth Anna, a Momentum elnöke mondta a választás éjszakáján. Elindult az ellenzéki felelősségkeresés és a vereség okainak higgadtabb, indulatosabb felmérése is.

A vesztesek magyarázatai okokat kevésbé, felelőst inkább keresnek.

Háború és propaganda

„Én néha hibázom, de nem emiatt fognak Orbánra szavazni, akik rá szavaznak” – utalt pár napja Márki-Zay Péter a Fidesz által támadott elszólásaira vagy tudatosan félreértelmezett mondataira. A legtöbb elemző egyetért ezzel. Szabó Andrea politikatudós földcsuszamláshatásról beszélt lapunknak, melyet a bizonytalan szavazók tömeges Orbán mellé állása okozott a háború miatt.

Ha ez így van (biztosat persze nem fogunk tudni hat-hétszázezer ember döntésének okáról), akkor azért abba masszívan belejátszhatott az, hogy a Fidesz hatalmas kommunikációs fölényével az orosz–ukrán háború kitörésétől kezdve a háborúpárti szerepben láttatta őt és az ellenzéket is.

Ami persze nem volt igaz, de hiába kapálózott (a kampány legvégén már óriásplakátokon is) az ellenzék a címke ellen, értékalapú oldalválasztásukat felülírta a magyarok biztonságvágya.

A Political Capital gyorselemzése szerint nem pusztán médiafölényről, hanem törvénysértésről is beszélhetünk.

„Listaáron számolva az ellenzékhez képest nyolcszoros túlerővel és a törvényi előírásokat közel háromszorosan túlköltve zajlott a Fidesz érdekében a plakátkampány márciusban.”

„A kormányoldali túlsúlyban a Fidesz segítségére volt a Civil Összefogás Fórum (CÖF) és a kormányzati propaganda is. A Fidesz kampányában a CÖF és a kormánypropaganda közreműködése »csak« tisztességtelennek tekinthető, ellenben a kormánypárt túlköltése törvényileg védhetetlen.”

A Jobbik összeomlása

Márki-Zayon kívül még egy politikus van, aki hatalmasat bukott vasárnap: ez pedig Jakab Péter, a Jobbik elnöke. Ő információink szerint bizonyítani akart, hogy nagyobb frakciót tud összerakni, mint anno Vona Gáboré volt, ehhez képest mindössze kilenc képviselőjük lesz. Valószínűleg nem tévedünk nagyot, ha a párt további „kisgazdásodását”, szakadását jósoljuk.

Lapunknak vasárnap este Sanyó Ádám adatelemző azt mondta, hogy a csúcskorában 1,2 milliós Jobbik-táborból úgy négyszázezer maradt, a többiek a Fideszt vagy a Mi Hazánkat erősítették.

A Taktikaiszavazás.hu szerint „A Jobbik szavazóinak kétharmada egyszerűen máshova ment; harmada a Fideszhez, harmada a Mi Hazánkhoz, így maradt a harmada az egységes ellenzéknél. Az elmúlt három választás megmutatta, hogy a magyar választók 60-65 százaléka populista jobboldali vagy szélsőjobboldali pártokra szavaz.”

Ehhez képest Jakab Péter vasárnap esti videóüzenetében azt mondta: „Márki-Zay Péter októberben azt mondta, hogy ő leváltja az ellenzéket. Valójában nem leváltotta, hanem megbuktatta.” Hozzátette: az egyesült ellenzék arra készül, hogy ha a kormány egy hónap, fél év vagy egy év múlva megbukik, át tudják venni az ország irányítását.

Nála diplomatikusabban, de azért így is erősen támadta az ellenzék kapitányát a legnagyobb ellenzéki frakciót adó DK elnöke, Gyurcsány Ferenc.

Akik nem M.-Z. P.-t ekézték

Az előválasztás második fordulójában az M.-Z. P. javára visszalépő Karácsony Gergely szolidáris volt. Egyrészt ő – ellentétben a többi pártvezetővel – elment az ellenzéki eredményváróba, és nem okolta miniszterelnök-jelöltjüket. A budapesti főpolgármester szerint „a magyar történelemben mindig voltak zsákutcák, amikor valójában hátrafelé mentünk a történelemben, és úgy tűnik, ma nem tudtuk meggyőzni a többséget, hogy nem arra van az előre, ahova mutogat a kormányoldal”.

Donáth Anna Momentum-elnök szintén a kicsit bizonytalannak tűnő történelmi igazságtételben bízik: „Előbb-utóbb minden rendszer összeomlik, gyertek velünk!” – posztolta.

A Zuglóban mandátumot szerző Hadházy Ákos arról posztolt, hogy az ellenzéki politikusoknak csak akkor szabad részt venniük az Országgyűlés alakuló ülésén, „ha az ellenzék garanciákat kap arra, hogy visszakapja ellenőrző szerepét (például konszenzusos közmédia-vezető, ellenzéki javaslatra kötelezően felálló parlamenti vizsgálóbizottságok, a képviselők szabad belépési jogának visszaállítása a közintézményekbe stb.). Ameddig erre sor nem kerül, addig a bizottsági tisztségekről megállapodni nem szabad!”

Kicsit meglepő ez azután, hogy a pártok részt vettek a választáson – csak éppen elbukták.

M.-Z. P. hétfő reggel azt mondta az ATV-n, hogy egy ekkora különbségű győzelemnél el kell ismerni, hogy Orbán Viktor nem csalásnak köszönhetően nyerte meg a választást.

Nem érzi úgy, hogy politikai hulla lett volna belőle (ezt Lázár János jósolta a választás előtt), és még nem döntötte el, hogy beül-e a parlamentbe, vagy Hódmezővásárhely polgármestere marad.

  • 16x9 Image

    Kerényi György

    Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

XS
SM
MD
LG