Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Élőben követhették, ahogy letartóztatják Tomszk város polgármesterét


Emberek szavazás közben a helyhatósági választásokon a szibériai Tomszk városában, Oroszországban, 2020. szeptember 12-én.
Emberek szavazás közben a helyhatósági választásokon a szibériai Tomszk városában, Oroszországban, 2020. szeptember 12-én.

Egy videókonferencia közben tartóztatták le Ivan Kleint, a szibériai város polgármesterét. Hivatali visszaéléssel gyanúsítják.

A nyomozóhatóság közleménye szerint november 13-án az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSB) nyomozását követően őrizetbe vették Ivan Kleint hivatali visszaélés gyanúja miatt.

A közlemény szerint a polgármester, hivatalával visszaélve megakadályozott egy 2016-2017-es beruházást a Tomszkoe Pivo vállalathoz közeli területen. A közleményben azt írják, hogy a polgármester arra utasította Tomszk Várostervezési és Építészeti főosztályának vezetőjét, hogy hamis információkat jelentsen annak érdekében, hogy az adott területen egy másik vállalkozó építési kérelmét elutasítsák.

Az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat emberei akkor kapták el Kleint, amikor épp egy videókonferencián vett részt, így a nézők élőben követhették a polgármester letartóztatását.

Sörgyár főigazgatója volt

A 61 éves Ivan Klein 2013 óta vezeti Tomszk városát, 1994 és 2013 között pedig a régió legnagyobb sörfőzdéjének, a Tomszkoe Pivo vállalat vezérigazgatója volt. Polgármesteri kinevezését követően feleségét, Galina Kleint a sörgyártó igazgatósága létesítményigazgatónak választotta.

2013-ban a Kommerszant írta meg, hogy Ivan Klein a vállalat részvényeinek 51 százalékát birtokolja, míg házastársa és lányai további 20 százaléknyi részesedéssel rendelkeznek.

A Moszkovskij Komszomoletsz moszkvai napilap szerint Klein éveken keresztül az egyik legmagasabb jövedelmet vallotta be az orosz polgármesterek között.

Ivan Klein egyébként 2006 óta már a város harmadik olyan polgármestere, akit hivatali visszaélés gyanúja miatt tartóztatnak le.

XS
SM
MD
LG