Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Előre be nem jelentett balti körutat kezdett az ukrán elnök


Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Gitanas Nausėda litván elnökkel tárgyal Vilniusban 2024. január 10-én
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Gitanas Nausėda litván elnökkel tárgyal Vilniusban 2024. január 10-én

Volodimir Zelenszkij szerdán váratlanul Litvániába érkezett, ahol e heti balti körútja részeként hazája további támogatását próbálja előmozdítani az orosz agresszióval szemben.

Az ukrán elnök innen Lettországba és Észtországba utazik majd tovább. A friss kijevi tájékoztatás szerint a vizit során a biztonsági helyzetről és az euroatlanti integráció jövőjéről folytat tárgyalásokat, továbbá a partnerségek építéséről a dróngyártás és az elektronikai hadviselési képességek terén.

Háborús alapeszköz lett a 3D-nyomtatású drón
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:42 0:00

A találkozót követően Gitanas Nausėda litván államfő leszögezte: „Tudjuk, milyen kimerítő ez a hosszan tartó háború, és érdekeltek vagyunk Ukrajna mielőbbi teljes győzelmében.”

Zelenszkij köszönetet mondott Vilnius eddigi katonai segítségnyújtásáért.

A kis balti államok Ukrajna legelkötelezettebb politikai, pénzügyi és katonai támogatói közé tartoznak, különös tekintettel arra, hogy a lakosság egy része attól tart, hogy legközelebb ők kerülhetnek Moszkva célkeresztjébe.

Ehhez kapcsolódóan: Oroszország újabb rakétazáport zúdított Ukrajnára

A három volt szovjet tagköztársaság 2004-ben csatlakozott a NATO-hoz és az Európai Unióhoz.

„A demokratikus országok sokat tettek Ukrajna támogatása érdekében, de még nagyobb erőfeszítésre van szükség Ukrajna győzelméhez, az agresszor vereségéhez” – figyelmeztetett Alar Karis észt elnök.

„Valamint ott van annak a reménye is, hogy ez lesz az utolsó katonai agresszió Európában, ahol valaki rakétákkal, drónokkal és ágyúkkal akarja megszabni szomszédai számára, hogy milyen politikai döntést hozhatnak” – fogalmazott.

Az orosz hadsereg az utóbbi hetekben jelentősen fokozta légicsapásait, miközben fogytán vannak az ukrán légvédelem kapacitásai, a nyugati katonai segély pedig továbbra is akadozik.

Az ukrán államfő aktív diplomáciai fellépése kritikus fontosságúnak bizonyult az utóbbi csaknem két év során a szövetségesek katonai támogatásának biztosítását illetően.

Közben folytatódtak az inváziós erők támadásai Ukrajnában, így például az ország második legnagyobb városának számító Harkivot előző nap Sz–300-as rakétákkal lőtték Ihor Terehov kormányzó friss közlése szerint.

Több épület megrongálódott, köztük egy üres nyári tábor, halálos áldozatokról azonban nem tudni.

Az orosz védelmi minisztérium arról számolt be, hogy szerdára virradóra megsemmisítettek egy ukrán drónt a délnyugat-oroszországi Szaratovi területen, ahol stratégiai bombázókat állomásoztatnak.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG