Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Előrehozott elnökválasztás Azerbajdzsánban korlátok közé szorított sajtóval és ellenzékkel


Ilham Alijev elnök Hegyi-Karabah fővárosában, Kankendiben (az örmények Sztepanakertnek hívják) adta le szavazatát 2024. február 7-én, ezzel is hangsúlyozva, hogy mi volt az ország legfőbb vívmánya kormányzása alatt
Ilham Alijev elnök Hegyi-Karabah fővárosában, Kankendiben (az örmények Sztepanakertnek hívják) adta le szavazatát 2024. február 7-én, ezzel is hangsúlyozva, hogy mi volt az ország legfőbb vívmánya kormányzása alatt

Kinyitottak a szavazóhelyiségek az azerbajdzsáni előrehozott elnökválasztáson, amelyen a jelek szerint az ország erős embere, Ilham Alijev könnyedén megszerzi ötödik ciklusát, miután Baku gyors és döntő győzelmet aratott az örmény szeparatisták felett a szakadár Hegyi-Karabah régióban.

Megfigyelők bírálták a választást és a voksolásig vezető utat, szerintük a folyamat nem szabad és nem tisztességes a független médiával szembeni fellépés és a valódi ellenzék hiánya miatt.

Azok az azerbajdzsáni pártok, amelyek valódi ellenzéket jelenthetnek Əliyev számára – aki tekintélyelvűen irányítja az országot, amióta 2003-ban átvette a hatalmat apjától, Heydartól –, mind bojkottálják a választást, és átengedik a terepet hat látszatkihívónak.

A következő elnökválasztást 2025-re tervezték, de Alijev, akit Hegyi-Karabah visszafoglalása jelentősen megerősített, decemberben előrehozott választást jelentett be, hogy politikai előnyt kovácsoljon a harctéri győzelemből.

„Az országban nincsenek meg a feltételek a szabad és tisztességes választások lebonyolításához” – mondta Ali Kerimli, az Azerbajdzsáni Népfront Párt (AXCP) vezetője, és hozzátette, hogy a szavazás csak „imitációja a demokráciának”.

Ehhez kapcsolódóan: Az Európai Parlament etnikai tisztogatással vádolja Azerbajdzsánt Hegyi-Karabahban

A 62 éves Alijev olyan választások sorozatával maradt hatalmon, amelyeket szabálytalanságok és csalás vádja ért. Tekintélyelvű uralma alatt megnyirbálták a politikai tevékenységet és az emberi jogokat egyaránt.

Az előrehozott választást alig néhány hónappal azután írta ki, hogy az azerbajdzsáni erők szeptemberben villámtámadással visszafoglalták a szakadár Hegyi-Karabahot a régiót három évtizede irányító ottani örmény erőktől.

Február 7-én Alijev és családtagjai Karabah fővárosában, Kankendiben (amelyet az örmények Sztepanakertnek hívnak) szavaztak, ezzel is hangsúlyt adva az ország legfőbb vívmányának Əliyev irányítása alatt.

Ahogy Alijev népszerűsége drámaian megugrott a karabahi győzelem után, úgy erősödött fel Azerbajdzsánban a fellépés a független média és a demokratikus intézmények ellen.

Több független azerbajdzsáni újságírót bebörtönöztek, miután Baku átvette az irányítást Karabah felett. Az ellenük felhozott vádakat ők maguk és támogatóik koholtnak és politikai indíttatásúnak nevezték.

XS
SM
MD
LG