Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Előrelépés történt a biztonsági övezet ügyében a zaporizzsjai atomerőműnél


A zaporizzsjai nukleáris erőmű bejárata Energodar város mellett. 2022. augusztus 31.
A zaporizzsjai nukleáris erőmű bejárata Energodar város mellett. 2022. augusztus 31.

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség vezetője szerint előrelépés történt a megállapodás érdekében egy biztonságos zóna létrehozásáról az ukrán Zaporizzsja atomerőmű körül, melyet az orosz és ukrán erők közötti harcok során többször is lőttek február vége óta.

Grossi a la Repubblica olasz lapban december 2-án megjelent interjújában azt mondta, elkötelezett amellett, hogy megoldást találjanak Európa legnagyobb atomerőművének biztonságára, "remélhetőleg még az év végéig".

"Zaporizzsja biztonságával kapcsolatban konkrét javaslat született, és jelentős előrelépés történt" - mondta az ENSZ nukleáris felügyelő szervezetének vezetője az újságnak.

"Elköteleztem magam a mielőbbi megoldás mellett... A célunk az, hogy elkerüljük a nukleáris balesetet, nem pedig az, hogy az egyik vagy a másik félnek katonailag kedvező helyzetet teremtsünk."

Moszkva és Kijev az elmúlt hónapokban kölcsönösen azzal vádolták egymást, hogy lőtték az erőművet, amelynek ellenőrzését az orosz erők röviddel februári ukrajnai inváziójuk után vették át.

A szovjet tervezésű erőmű reaktorait leállították, de fennáll annak a veszélye, hogy a nukleáris üzemanyag túlmelegedhet, ha megszakad az erőmű hűtőrendszereinek áramellátása.

Az erőmű az orosz invázió óta többször kényszerült tartalék generátorral működni, de úgy tudni, hogy radioaktív anyag nem szivárgott ki a február 24-i orosz invázió óta.

Grossi közölte, hogy a két fél most "egyetért néhány alapvető elvben" az erőmű biztonságának biztosítására.

"Az első a védelem: ez azt jelenti, hogy elfogadják, hogy nem lövik a létesítményt, illetve nem lőnek onnét. A második annak az elismerése, hogy a NAÜ képviseli az egyetlen lehetséges megoldást az erőmű biztonságának szavatolására" - mondta.

Grossi közölte: elképzelhető, hogy hamarosan találkozik Vlagyimir Putyin orosz elnökkel és ukrán kollégájával, Volodimir Zelenszkijjel is, hogy kidolgozzák a megállapodás részleteit.

Alekszej Lihacsovot, a Roszatom vezérigazgatóját idézve az orosz állami média hírül adta, hogy Moszkva NAÜ-képviselője, Mihail Uljanov "aktívan dolgozik" az ügyön, jóllehet "a döntés nem orosz kézben van", mivel az orosz kormány már ismertette álláspontját az erőmű körüli biztonsági övezet kialakításáról.

A biztonsági zónát „a lehető leghamarabb” létre kell hozni – tette hozzá.

Miután az elmúlt hetek orosz csapásai megtizedelték Ukrajna energetikai infrastruktúráját, Grossi kijelentette, hogy aggódik más ukrajnai atomerőművek miatt, amelyek időnként szintén nem kaptak külső energiát, és ez potenciálisan veszélyes helyzeteket teremtett.

"Az ukrán hatóságok hivatalosan kérték a NAÜ állandó jelenlétét ezekben az erőművekben, akárcsak Zaporizzsjában. Így az ügynökség munkatársait elosztjuk Ukrajna egész területén, és így biztosítjuk, hogy az atomerőműveket senki ne használja fegyverként zsarolásra a konfliktusban” – mondta.

A helyiek szerint az oroszok kegyetlenkedtek az ukrán falvakban
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:01 0:00
Készült a La Repubblica írásának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG