Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Először használta a Kreml szóvivője a háború szót arra, ami Ukrajnában folyik


Dmitrij Peszkov
Dmitrij Peszkov

Oroszország most háborúban áll Ukrajnával a nyugati beavatkozás miatt. Moszkva ezt korábban különleges katonai műveletnek nevezte – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a moszkvai önkormányzat tulajdonában lévő Argumenti i Fakti (AiF) szerkesztőségének.

„Háborúban állunk. Valóban, ez különleges katonai műveletnek indult, de amint létrejött egy klikk, és az egész Nyugat felsorakozott Ukrajna oldalán, háborúvá vált számunkra. Meg vagyok róla győződve. Ezt mindenkinek meg kell értenie, hogy elő tudja hívni a belső erőit” – idézte az AiF Peszkovot.

Amióta 2022 februárjában megkezdte teljes körű ukrajnai invázióját, a Kreml mindent megtett, hogy elkerülje a konfliktus háborúnak nevezését, ehelyett különleges katonai műveletként hivatkozott rá.

A Kreml egészen odáig elment, hogy olyan új jogszabályokat erőltetett át az Állami Dumán, amelyek törvénytelenné tették a konfliktus háborúként emlegetését. Sok embert sújtottak pénzbírsággal és börtönbüntetéssel emiatt az orosz erők lejáratásának és hamis információk terjesztésének vádjával.

Peszkov, aki többnyire kerüli a háborúpárti, úgynevezett héjamegjegyzéseket, most hozzátette: Oroszországnak teljesen „fel kell szabadítania új területeit – azt a négy ukrajnai területet, amelyeket a háború alatt törvénytelenül annektált –, hogy megvédje az embereket ezekben a térségekben, és felszabadítsa a területüket”.

Ehhez kapcsolódóan: Oroszország összehangoltan támadta Ukrajna villamosenergia-ellátását

Moszkva az invázió megindítása után csatolta el törvénytelenül ezeket a térségeket, bár az továbbra sem világos, hogy mekkora részüket tartja ellenőrzés alatt.

Peszkov megjegyzései azután hangzottak el, hogy Vlagyimir Putyin könnyedén megnyerte az elnökválasztást múlt hétvégén. A voksolás független megfigyelők szerint sem szabad, sem tisztességes nem volt.

A mostani volt az első jelentős választás Oroszországban Putyin teljes körű ukrajnai inváziójának kezdete óta.

Sok szakértő szerint Putyin még a legveszélytelenebb kihívóit is meggátolta az indulásban, hogy nagyarányú győzelmet arathasson, és aztán annak bizonyítékaként hivatkozhasson rá, hogy az oroszok támogatják az ukrajnai háborút és kezelését.

A hivatalos eredmények szerint Putyin a szavazatok 87,3 százalékát szerezte meg.

Civil területeket is támadtak az oroszok Ukrajnában
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:53 0:00
XS
SM
MD
LG