Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Oroszország összehangoltan támadta Ukrajna villamosenergia-ellátását


Trolibusz lángokban a dnyiprói vízerőmű mellett a március 22-i orosz támadások után
Trolibusz lángokban a dnyiprói vízerőmű mellett a március 22-i orosz támadások után

Oroszország március 22-én több hullámban hatalmas légicsapásokat hajtott végre Ukrajna energia-infrastruktúrája ellen. Találat érte az ország legnagyobb gátját, és a zaporizzsjai atomerőmű elektromos vezetéke is megrongálódott. Szinte egész Ukrajnában áramszünetet okozott a támadás.

Volodimir Zelenszkij arról számolt be, hogy a támadásban 150 drón és rakéta vett részt. Az elnök ismét arra kérte Ukrajna szövetségeseit, hogy gyorsítsák fel a kritikus fontosságú lőszerek és fegyverrendszerek szállítását.

Ukrajna állami vízenergia-vállalata, az Ukrhidroenerho közölte, hogy a Dnyeperre telepített zaporizzsjai DniproHESZ vízerőmű gátját orosz rakéták találták el, de nem áll fenn közvetlen gátszakadás veszélye.

„Jelenleg tűz tombol a gátnál. Folyik a mentés és a kárelhárítás, a légicsapás következményeinek felszámolása” – áll az Ukrhidroenerho közleményében, hozzátéve, hogy „ellenőrzésük alatt tartják” a helyzetet.

„Ma éjjel Oroszország több mint hatvan Sahid drónt és közel kilencven különféle típusú rakétát lőtt ki Ukrajnára – írta Zelenszkij X-en, a korábbi Twitteren. – A világ a lehető legvilágosabban látja az orosz terroristák célpontjait: erőművek és az energiaellátást szolgáló vezetékek, gát, közönséges lakóépületek, sőt még egy trolibusz is” – írta Zelenszkij.

Ehhez kapcsolódóan: Évente két-hárommilliárd eurót utalna az orosz tartalékok terhére az EU Ukrajnának

Az energia-infrastruktúra Ukrajna más térségeiben is támadások célpontja volt. Herman Haluscsenko energiaügyi miniszter szerint „az utóbbi idők legnagyobb támadása történt az ukrán energiaipar ellen.”

Légicsapásokat jelentettek Harkiv, Dnyipropetrovszk, Vinnicja, Hmelnickij, Ivano-Frankivszk, Poltava, Odessza és Lviv környékéről is.

A Zaporizzsjai területet tizenkét találat érte, amelyek áldozatokat is követeltek, és részben megszakították az áramellátást a zaporizzsjai atomerőműben – közölték regionális tisztviselők március 22-én.

Civil területeket is támadtak az oroszok Ukrajnában
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:53 0:00

Harkivban az intenzív orosz ágyúzás áram- és vízhiányt okozott. „A megszállók több mint tizenöt légicsapást mértek energetikai létesítményekre. A város gyakorlatilag világítás nélkül maradt” – írta Oleh Szinyehubov, a területi katonai közigazgatás vezetője Telegramon.

A Hmelnyickiji területen helyi tisztviselők arról számoltak be, hogy az orosz csapások egy embert megöltek és többet megsebesítettek, de részleteket nem tettek közzé.

Az ukrán légierő közölte, hogy légvédelmi rendszerei 92 rakétát és drónt lőttek le az Ukrajnára éjszaka kilőtt 151 rakétából és drónból.

Ehhez kapcsolódóan: Hatalmas orosz rakétatámadás volt éjjel Kijev ellen, Zelenszkij légvédelmi rendszereket kér

„Az orosz rakéták nem késnek, szemben az Ukrajnának szánt segélycsomagokkal. A Sahid drónok nem haboznak, szemben néhány politikussal. Létfontosságú megérteni, hogy mivel járnak a késések és az elhalasztott döntések” – írta Zelenszkij, arra kérve a Nyugatot, hogy tegyen többet az országért.

„Partnereink pontosan tudják, mire van szükségünk. Határozottan tudnak támogatni bennünket. Ezekre a döntésekre szükség van. Az életet meg kell védeni ezektől a moszkvai barbároktól.”

Zelenszkij üzenetével egy időben az EU vezetői brüsszeli csúcstalálkozójukon egyebek mellett azt vitatják meg, hogyan lehetne felgyorsítani a lőszer- és fegyverszállítást az ukrán erőknek, akik azért küzdenek, hogy megakadályozzák a létszámfölényben lévő és jobban felszerelt orosz csapatok egyre hevesebb támadását.

Ukrajna fő támogatója, az Egyesült Államok hatvanmilliárd dolláros, létfontosságú katonai segélycsomagja továbbra sem tud átmenni a képviselőházon a republikánusok ellenkezése miatt, ami arra készteti Kijevet, hogy európai szövetségesei segélyeire támaszkodjon.

XS
SM
MD
LG