Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Először látogat külföldre az orosz elnök, amióta az ICC elfogatóparancsot adott ki ellene


Vlagyimir Putyin Szocsiban 2023. október 5-én
Vlagyimir Putyin Szocsiban 2023. október 5-én

Vlagyimir Putyin csütörtökön Kirgizisztánba utazik, a rendelkezésre álló információk szerint először hagyva el hazáját azóta, hogy a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) még márciusban elfogatóparancsot adott ki ellene háborús bűncselekmények miatt.

Az orosz elnök az ukrajnai háború tavaly februári megindítása óta amúgy is ritkán látogatott külföldre, a hágai székhelyű törvényszék elfogatóparancsa óta azonban egyáltalán nem tudni arról, hogy elhagyta volna Oroszországot.

„A Kirgiz Köztársaság elnöke, Szadir Dzsaparov meghívására október 12-én az Orosz Föderáció elnöke, Vlagyimir Putyin hivatalos látogatást tesz az országban” – írta közleményében a biskeki államfői iroda.

A tervek szerint Putyin a Szovjetunió szétesésével 1991-ben létrejött Független Államok Közösségének (FÁK) csúcsértekezletén is ott lesz pénteken Kirgizisztánban.

Az orosz elnök jövő héten Kínába is elutazik, ahol Orbán Viktorhoz hasonlóan részt vesz Pekingben az Egy övezet, egy út kezdeményezés találkozóján.

Sem Kirgizisztán, sem Kína nem tagja az ICC-nek.

Ehhez kapcsolódóan: Elfogatóparancsot adtak ki Putyin ellen Ukrajnával kapcsolatos háborús bűnök miatt

Vlagyimir Putyin mellett Marija Alekszejevna Lvova-Belova, az orosz elnöki hivatal gyermekjogi biztosa ellen is elfogatóparancsot adott ki a Nemzetközi Büntetőbíróság a megszállt ukrajnai területeken élő gyerekek jogellenes deportálása miatt. Leszögezték: „megalapozottan feltételezhető”, hogy az orosz elnököt egyéni büntetőjogi felelősség terheli a gyermekrablásokért. A Kreml tagadja a vádakat.

Ehhez kapcsolódóan: Az orosz gyermekjogi biztos szerint hamisak a hágai vádak

Az elfogatóparancs végrehajtása a nemzetközi közösségen múlik. Az ICC-nek nincs saját rendőri ereje, hogy végrehajtsa a végzéseket.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG