Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Először lehet termőföldet vásárolni Ukrajnában


Vetés az ukrajnai Konsztantinovszkoje falu mellett 2013 februárjában
Vetés az ukrajnai Konsztantinovszkoje falu mellett 2013 februárjában

Az ukrán kormány hivatalosan is megszűntette a termőföld adásvételét tiltó évtizedes moratóriumot. E tilalom feloldása az IMF egyik feltétele volt a hitel biztosításához, de sokan tartanak attól, hogy néhány gazdag oligarcha játszóterévé válhat az ukrán mezőgazdaság.

Július 1-jén lépett életbe az a tavaly megszavazott törvény Ukrajnában, amely lehetővé teszi, hogy ukrán állampolgárok és vállalatok földet vásároljanak. Ez a reform az egyik feltétele volt annak, hogy Ukrajna kölcsönt vehessen fel a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), de a döntést az Ukrán Mezőgazdasági Tanács is üdvözölte: szerintük a szabad földvásárlás átláthatóságot biztosít majd a mezőgazdaságban, több adóbevételt biztosít az államnak, hozzájárul a gazdasági növekedéshez és elősegíti a mezőgazdasági bankok létrejöttét.

Eddig csak bérelni lehetett

Ukrajna az egyik legjelentősebb élelemtermelő ország, köszönhetően az itt található úgynevezett fekete földnek – a rendkívül termékeny talajtípus igen ritkán fordul elő a Földön, és a világ összes ilyen termőterületének harminc százaléka Ukrajnában található. Ukrajna (Kanadától kicsivel lemaradva) a világ hetedik legnagyobb gabonatermelője és az EU egyik legnagyobb mezőgazdasági beszállítója.

Az ukrán termőföld tehát stratégiai fontosságú. Ennek ellenére vagy éppen ezért a mai napig lényegében állami irányítás alatt maradt. A Szovjetunió megszűnése után ugyan a függetlenné váló Ukrajna földosztásba kezdett, de csak kisebb parcellákat adtak át a kistermelőknek, akiknek megtiltották, hogy eladják a földjüket, legfeljebb bérbe adhatták más gazdálkodóknak vagy agrárvállalatoknak.

A korlátozások ellenére a vállalatok így is komoly befolyást szereztek az ukrán mezőgazdaságban. Napjainkra az ország 42 millió hektárnyi termőföldjéből hatmilliót nagy agrárcégek, 11 milliót kis- és középvállalkozások bérelnek.

Egyelőre csak magánszemélyek vehetnek földet

Az ukrán politikában már régóta vitatott ügy a földprivatizáció. Azok, akik ellenezték, elsősorban két következménytől tartottak: attól, hogy a termőföldeket külföldi befektetők vásárolnák fel és attól, hogy hazai oligarchák osztják fel egymás között a stratégiai fontosságú agráriumot.

Előbbitől most nem kell tartaniuk, mivel az új szabály alapján csak ukrán állampolgárok vehetnek földet. Egy magánszemély legfeljebb százhektárnyi földet vásárolhat. A jelenlegi törvények alapján a külföldi cégek vagy személyek földvásárlására vonatkozó tilalmat csak egy országos népszavazáson lehetne eltörölni.

Egyelőre az ukrán cégeknek is várniuk kell: rájuk még 2024-ig moratórium vonatkozik, ezt követően viszont akár tízezer hektárnyi földet is vásárolhatnak árveréseken.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG