Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Először nőtt százmillió fölé a menekültek száma a világban


Helyiek próbálják elhagyni az ukrajnai Mariupolt 2022. március 20-án
Helyiek próbálják elhagyni az ukrajnai Mariupolt 2022. március 20-án

Az ukrajnai háború kirobbanása nyomán most először nőtt százmillió fölé a lakóhelyük elhagyására kényszerülő emberek száma a világban – írta friss jelentésében az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR).

„Az erőszak, emberi jogsértések és üldöztetés elől menekülők száma az ukrajnai háború és más halálos konfliktusok miatt átlépte az elképesztő mérföldkőnek számító százmilliót, a feljegyzések kezdete óta most először” – mutattak rá a kiadott sajtóközleményben.

Ebbe beletartozik minden külföldön tartózkodó menekült és menedékkérő, illetve az a több mint ötvenmillió ember, aki hazáján belül kényszerült lakóhelye elhagyására.

A szervezet arról számolt be, hogy már a tavalyi év végére 90 millió körülire emelkedett az érintettek száma az Afganisztánban, Burkina Fasóban, Etiópiában, Mianmarban és Nigériában uralkodó állapotok miatt. Ukrajnából pedig az orosz invázió február 24-i megindítása óta mintegy hatmillió ember távozott külföldre, további nyolcmillióan pedig belső menekültnek számítanak.

„A százmillió durva szám – éppoly kijózanító, mint amennyire riasztó. Olyan csúcs ez, amelynek soha nem szabadott volna megdőlnie” – hangsúlyozta Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa, rámutatva, hogy ez a világ népességének több mint egy százalékát jelenti.

„Ébresztőként kell hatnia ennek a pusztító konfliktusok megoldása és megelőzése, az üldöztetés beszüntetése, valamint azon okok felszámolása felé, amelyek miatt ártatlan emberek az otthonuk elhagyására kényszerülnek” – tette hozzá.

Készült az AP és a dpa tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG