Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az oroszok a vádak szerint a „felperzselt föld taktikáját” alkalmazzák Ukrajnában


Lebombázott épület Ukrajnában
Lebombázott épület Ukrajnában

Az orosz inváziós erők jelentősen fokozták támadásaikat a kelet-ukrajnai Luhanszk régióban, például az ostromgyűrű alá vonni próbált Szeverodonyeck városát megállás és válogatás nélkül bombázzák – közölte az ukrán hadsereg.

A brit hírszerzés legfrissebb nyilvános jelentése szerint a keleti országrészben zajló harcok a február 24-én megindított háború első három hónapjában rendkívül súlyos veszteségeket okoztak az orosz haderő soraiban: máris 15 ezer körüli a halálos áldozatok száma, ami hasonló, mint a Szovjetunió kilenc éven tartó afganisztáni katonai beavatkozása során volt.

Az ukrán honvédelem az elmúlt 24 órában tizenegy támadást és áttörési kísérletet vert vissza, miközben az orosz légierő fokozta a harci repülőgépek bevetését az infrastruktúra pusztítása érdekében – írta a kijevi vezérkar hétfőn.

Szerhij Hajdaj, Luhanszk régió kormányzója arról számolt be, hogy a Szeverodonyeck körbezárásán dolgozó orosz hadsereg a „felperzselt föld taktikáját alkalmazza, szándékosan rombolja” a várost, de ennek ellenére egyelőre csak korlátozott előrelépéseket sikerült elérniük.

Hozzátette: ide csoportosítják át a máshonnan, például Harkiv régiójából és az utolsó ellenállási bástya elfoglalását követően Mariupolból kivont katonákat, de sokan érkeznek az oroszbarát szeparatisták uralta kelet-ukrajnai területekről, valamint Szibériából is.

Folytatódó tüzérségi és légitámadások

Vasárnap Donyeck régióban legkevesebb hét civil meghalt és nyolc megsebesült az ukrán hadsereg tájékoztatása szerint, de folytatódtak a tüzérségi és légicsapások egyebek mellett az ország második legnagyobb városának számító, északi Harkivban, illetve a déli Mikolajivban és Zaporizzsjában is.

A brit hadsereg hétfőn közölte, hogy a Donyec-medencei offenzíva előrehaladásával továbbra sem várható a magas orosz halálozási arány csökkenése, ami több tényező, például a rossz taktika, az elégtelen légi támogatás, a rugalmasság hiánya, továbbá „a hibák megerősítésére és megismétlésére kész parancsnoki megközelítés” számlájára írható.

Mint figyelmeztettek, az orosz katonai veszteségek folyamatosan növekvő száma idővel társadalmi elégedetlenséget válthat ki a hátországban.

Az ukrán fél az invázió kezdete óta nem nagyon kommunikál saját veszteségeiről, Volodimir Zelenszkij elnök azonban előző napi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy naponta ötven-száz katona esik el a harcokban keleten.

„Nem kellett volna lelőnie”: megszólalt a háborús bűncselekményét bevalló orosz katona áldozatának özvegye
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:04:02 0:00

Rekordszámú menekült

Az ENSZ kiemelte, hogy a háború kirobbanása nyomán most először nőtt százmillió fölé a lakóhelyük elhagyására kényszerülő emberek száma a világban. Ukrajnából már mintegy hatmillió ember távozott külföldre, további nyolcmillióan pedig belső menekültnek számítanak.

„Az erőszak, emberi jogsértések és üldöztetés elől menekülők száma az ukrajnai háború és más halálos konfliktusok miatt átlépte az elképesztő mérföldkőnek számító százmilliót, a feljegyzések kezdete óta most először” – jelentette az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága.

Kijevben hétfőn hirdet ítéletet a bíróság annak az orosz katonának az ügyében, aki előző héten elismerte, hogy agyonlőtt egy 62 éves civilt Szumi térségében. Vagyim Sisimarin őrmester az első orosz katona, akit bíróság elé állítottak ukrajnai háborús bűncselekmények ügyében. A 21 éves férfi bocsánatot kért a tettéért, és úgy fogalmazott, hogy parancsra cselekedett, az ügyészség azonban életfogytiglani börtönbüntetés kiszabását kérte, és hangsúlyozta, hogy a vádlott tisztában volt azzal, hogy mit tesz.

Készült az AP, az AFP, a BBC, a CNN, a dpa és a Reuters tudósításának felhasználásával
XS
SM
MD
LG