Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Előválasztás – Ma is számolnak, eddig Dobrev, Karácsony, Márki-Zay a sorrend


Csütörtök reggel folytatják a szavazatok összeszámolását, sokkal lassabban halad az összesítés, mint gondolták.
Csütörtök reggel folytatják a szavazatok összeszámolását, sokkal lassabban halad az összesítés, mint gondolták.

Ahogy jelennek meg a budapesti eredmények, úgy kezd felzárkózni Karácsony Gergely, míg a vidéki szavazókörökből továbbra is Dobrev Klára győzelmét jelentették. Márki-Zay Péter stabilan a harmadik. Az Országos Előválasztási Bizottság és a szavazatszámlálók reggel folytatják a munkát.

Nagyon lassan haladnak a szavazatok számlálásával, a 106 választókerületből eddig 50-ben hirdettek eredményt. Csütörtök hajnali 2 órakor felfüggesztették a szavazatok összeszámolását, amit csütörtök reggel 9 órakor terveznek folytatni.

Összesen 106 egyéni (88 vidéki és 18 budapesti) választókerületében leadott voksot kell összeszámolni az ország húsz számlálási helyszínén.

Dobrev-Karácsony-Márki-Zay a sorrend, de szűkülhet az olló

Az eddig közölt eredményekből az látszik, hogy a Demokratikus Koalíció egyéni jelöltjei szerepeltek a legjobban. Dobrev Klára miniszterelnök-jelöltként nagy fölénnyel vezet, de az olló szűkülhet közte és a második helyezett Karácsony Gergely között, aki egyre többet hoz el a budapesti választókerületek közül, míg vidéken Dobrev Klára erősebb.

A harmadik helyen álló Márki-Zay Péter már szerda este beszélt arról, hogy többször is egyeztetett Karácsony Gerellyel, és adott esetben visszalépnek egymás javára.

A politikus úgy fogalmazott, ha nagyon szoros az eredmény közte és Karácsony Gergely között, akkor ő, ha kevésbé szoros, akkor Karácsony Gergely lesz az esélyes arra, hogy Dobrev Klárával megküzdjön az Orbán Viktor kihívója címért.​

Jakab Péter egyelőre a negyedik, Fekete-Győr András pedig az ötödik.

50 körzet eredményei után a miniszterelnök-jelölti verseny állása:

  • Dobrev Klára 34% (102.124 szavazat)
  • Karácsony Gergely 28% (86.705)
  • Márki-Zay Péter 22% (64.200)
  • Jakab Péter 12% (37.386)
  • Fekete-Győr András 4% (11.148)

Az előválasztás hivatalos végeredményére még napokig várni kell, mert a jelöltek az eredmény ellen három napig fellebbezhetnek, csak ezután közlik a hivatalos végeredményt.

Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!
XS
SM
MD
LG