Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Hatalmas különbség a részvételi adatokban: elúszni látszik Jakab Péter miniszterelnök-jelöltsége


Szavazatszámlálás
Szavazatszámlálás

Az előválasztási részvétel napra és körzetekre lebontott adatai hatalmas különbségeket mutatnak Budapest és a nagyvárosok, valamint a sok apró településből álló körzetek között. Jakab Péter miniszterelnök-jelöltsége ezen múlhat.

A magas, a nyolcmilliós választókorú népesség nyolc százalékát kitevő előválasztási részvétel szép adat, összehasonlítva például a 2019-es főpolgármesteri előválasztás öt százalékával. (Olaszországban hét–kilenc százalék között szokott lenni.)

Jakab hívei nem jutottak urnához

Ha megnézzük a táblázatot, amely előválasztási napokra és egyes körzetekre bontva mutatja a részvételt, látható, milyen sokat számított, hogy sok településen egyáltalán nem vagy csak pár órán át lehetett szavazni. Ezek tipikusan azok az EVK-k, ahol a Jobbik elnöke erős, és ahol minél több szavazatot kellett volna gyűjtenie.

Egy névtelenséget kérő elemző szerint a Jobbik hibázott, amikor – hiába a szervező pártok erőforráshiánya – belement abba, hogy a számukra legerősebb kistelepüléses körzetekben ilyen kevés szavazási lehetőségük legyen az embereknek.

„Ha egy hatvan településes evk-ban hat helyen tudsz szavazni, nagyon nehéz mozgósítani a híveidet. Hiszen sokuknak egy másik településre vagy egyenesen a választókerületi központba kell elmenniük. Ott nincs szavazás, ahol Jakab választói vannak.

Lehet, hogy Jakab három megyében nagyon jól áll, és azok lakossága együtt ki is teszi Budapestét. De részvételben sokkal hátrébb vannak, tehát még három ilyen megyében kellene tarolnia.”

Budapest tizennyolc választókörzetében nyolc- és tizennégyezer között volt a személyes és online szavazatok aránya.

De például

  • Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 2. választókerületében 2918-an,
  • Szabolcs 3-ban 2677-en,
  • Szabolcs 4-ben 2115-en szavaztak.

Ez a különbség el is döntheti Jakab Péter miniszterelnöki esélyeit.

A hozzánk eljutott információk szerint Márki-Zay Péter sok helyen nagyon lehagyta Jakabot, több körzetben Karácsony Gergelyt is. Dobrev Klára fölényesen vezet, de nem lesz ötven százaléka, tehát lesz második forduló.

A legmagasabb részvétel Budapest 7. választókerületében volt, ahol 14 339 ember voksolt. Ez a Fideszt is mindig biztosan legyőző Hiszékeny Dezső kerülete, a XIII., ahol információink szerint a DK-s jelölt nagyon megszorongatja őt.

14 328-an szavaztak Budapest 8. körzetében, de itt két napja már eldőlt a verseny: Hadházy Ákos nyert, miután Tóth Csaba visszalépett.

Van bármilyen észrevétele a cikkel kapcsolatban?
Mondja el véleményét a Szabad Európáról ebben a rövid kérdőívben: https://bit.ly/szabadeuropa-kerdoiv
Köszönjük!
  • 16x9 Image

    Kerényi György

    Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

XS
SM
MD
LG