Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elrabolt diákok tucatjait szabadította ki a hadsereg Nigériában


Üres tanterem Jangebe településen 2021. február 27-én, miután fegyveresek a helyi lányiskola több mint háromszáz diákját elrabolták
Üres tanterem Jangebe településen 2021. február 27-én, miután fegyveresek a helyi lányiskola több mint háromszáz diákját elrabolták

A nigériai hadsereg kiszabadította azt a több mint hetven diákot, akiket a hónap elején raboltak el fegyveresek az északnyugati Zamfara államban.

Kaya város középiskolájának elhurcolt tanulóit vasárnap szállították haza, azt követően, hogy a biztonsági erők megkezdték műveletüket a térség bűnözői csoportjai ellen, lekapcsolva az internet- és a telefonhálózatot, nehezítve a fegyveresek kommunikációját.

A gimnáziumból több mint hetven diákot és néhány tanárt raboltak el szeptember 1-jén. A sajtó jelentései szerint mindannyian jól vannak, sértetlenek.

Helyi illetékesek arról számoltak be, hogy fogva tartóik szabad elvonulásért cserébe elengedték őket, miután a hadsereg bekerítette az erdőben felállított táborukat.

Rossz biztonsági helyzet

Fegyveresek szombaton rajtaütöttek a biztonsági erők egyik támaszpontján Zamfarában, és megöltek tizenkét katonát, elvitték a fegyvereiket, majd felgyújtották az épületet. Egyelőre nem világos, kik követték el a támadást.

Nigéria északkeleti részén a dzsihadista szervezetek gyakran hajtanak végre ehhez hasonló akciókat. A Boko Haram terrorcselekményei az elmúlt tizenkét év során mintegy negyvenezer emberéletet követeltek. Északnyugaton és az afrikai ország más részein pedig más bűnözői csoportok erősödtek meg, amelyek időnként ugyancsak diákokat rabolnak el váltságdíj reményében.

Júliusban egy ilyen banda egyik tagja lelőtte a légierő egyik repülőgépét Zamfara államban, miközben az épp visszatérőben volt egy bevetésről. A pilótának sikerült katapultálnia.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG