Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Első fokon vesztettek, fellebbezésre készülnek a kirúgott karinthys tanárok


A Karinthy Frigyes Gimnázium tanárai tiltakoznak
A Karinthy Frigyes Gimnázium tanárai tiltakoznak

A munkaügyi bíróság elismerte, hogy a tanárok véleményt nyilvánítottak, de a bíró megítélése szerint arányos szankció volt a kirúgásuk a munkabeszüntetések miatt – mondta a karinthys tanárokat képviselő ügyvéd, miután pénteken első fokon elvesztették a tankerülettel szemben indított munkaügyi pert.

Polgári engedetlenség miatt összesen nyolc fővárosi gimnáziumi tanárt mentettek fel állásából 2022 novemberének végén. Hatot a Karinthyból, egyet-egyet a Vörösmartyból és az Eötvösből. Minden kirúgott tanár pert indított, mert úgy vélték, megtorlásból bocsátották el őket, miután kiálltak magukért a munkáltatóval szemben. A Fővárosi Törvényszéken indult a munkaügyi per, amelyben most született elsőfokú ítélet.

A bíró a rövid szóbeli indoklásban elismerte, hogy véleménynyilvánítás történt, a tanárok a polgári engedetlenséggel a véleménynyilvánításhoz való jogukkal éltek, de ezzel együtt vagy ennek ellenére szerinte megfelelő és arányos szankció volt az azonnali felmentés a munkabeszüntetések miatt – mondta a Szabad Európának Sziklai Tamás, a hat tanár védője, az Ügyvédekkel a Demokratikus Jogállamért Egyesület (ÜDE) elnökségi tagja, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) külsős jogásza.

Korábbi cikkünk a témában: „Szégyelljék magukat, amiért egy ilyen tanárt vettek el tőlünk” – tiltakoztak a kirúgott karinthys tanárok diákjai

„Ezzel nem értünk egyet, az írásbeli indoklás kézhezvétele után megvizsgáljuk a fellebbezés lehetőségét; ez nagyon nagy valószínűséggel meg fog történni” – mondta Sziklai Tamás.

Mint mondta, a tanárok sem örültek az elsőfokú ítéletnek, de nem érte váratlanul őket, benne volt a paliban, és „mindannyian eltökéltek abban, hogy menjünk tovább”.

A per a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódhat a nyári ítélkezési szünet után.

„Ha ezt ma Magyarországon meg lehet csinálni szó nélkül, akkor bármi megtörténhet” – mondja a kirúgott karinthys tanár
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:26:36 0:00
  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG