Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

„Szégyelljék magukat, amiért egy ilyen tanárt vettek el tőlünk” – tiltakoztak a kirúgott karinthys tanárok diákjai


Tanárok, diákok, szülők és szimpatizánsok tüntetnek az Észak-Pesti Tankerületi Központ előtt 2022. december 2-án
Tanárok, diákok, szülők és szimpatizánsok tüntetnek az Észak-Pesti Tankerületi Központ előtt 2022. december 2-án

Az év tanárát is kirúgták a Karinthyból – derült ki az Észak-Pesti Tankerületi Központ előtt tartott tüntetésen, ahol kollégáik és diákjaik beszéltek a gimnáziumból szerdán kirúgott hat tanárról.

„Nem tudom elhinni, hogy ez történik az alma materemmel és a munkahelyemmel, nem fogjuk hagyni” – jelentette ki Bálint Gábor, a Karinthy angoltanára. Ő nincs az elbocsátottak között.

Mennyire fura ez a helyzet, hogy az év tanárát is kirúgják” – mondta Rábai Jánosról, akit tavaly választottak meg az év tanárának a Karinthyban, kétszáz diákot tanított.

Mi a könnyeinkkel küszködünk, hihetetlen dühösek vagyunk, és mérhetetlenül büszkék vagyunk önre” – mondta egy 12-es diák, akinek Rábai János volt az osztályfőnöke, amíg szerdán ki nem rúgták. Mint mondta, egy hete tanára még mosolyogva tűzte fel diákjaira a szalagot a szalagavatón. Minden táncpróbán ott volt, hatalmas lelkesedéssel várta őket az iskolában, közösséget kovácsolt az osztályból.

Kirúgták a tanár urat, aki megtanította nekünk, hogyan kell kiállnunk magunkért és másokért is. Elbocsátották a tanár urat, aki mások nevelését, oktatását élete céljának tűzte ki. Minket és a tanár urat megfosztottak attól, hogy együtt zárhassuk le ezt az öt évet, de mindazt, amit nekünk tanított, soha nem vehetik el tőlünk” – fogalmazott diákja.

A kirúgások után azonnal határozatlan idejű munkabeszüntetésbe kezdett a Karinthy mintegy 25 tanára: Addig nem tart órát több karinthys tanár, amíg vissza nem veszik kirúgott kollégáikat

Pfeiffer Norbert biológia–német szakos tanárt is kirúgták, aki 150 diákot tanított. Egyik diákja arról beszélt, hogy rettegett, amiért németül kell majd tanulnia olyan tantárgyakat, amiket magyarul sem ért, de a most kirúgott tanára olyan volt, hogy az összes félelme elszállt, mert humorával megnevettette a diákokat, és megszerettette velük a biológiát.

Szégyelljék magukat, amiért egy ilyen tanárt vettek el tőlünk! Szégyelljék magukat, amiért ilyen órákat vettek el tőlünk! Ezt nem fogjuk hagyni” – jelentette ki.

Velényi Dóra német–spanyol szakos tanárról azt mondták kollégái, hogy minden évben van OKTV-döntőse vagy továbbjutója, önismereti tréningeket is tart a diákjainak, és nagyon finomakat süt.

12.-es diákjai arról beszéltek, hogy minden percért hálásak, amit együtt tölthettek, és arról is megemlékeztek, hogy kirúgása időpontjában zajlott diákjai OKTV-versenye, ami miatt külön bement az iskolába, hogy erőt adjon nekik, és saját készítésű sütijével doppingolja őket. A nekik leadott 580 óra alatt egy alkalommal sem érezték rajta, hogy rosszkedvű vagy fáradt lenne, mindig mosolyogva és vidáman tanított – mondták diákjai.

Ősi Judit az iskola franciatanára volt, kollégái szerint rengeteg gyereket segített emelt szintű érettségihez és nyelvvizsgához, imádta minden diákja. Itt most mindannyian Juditok vagyunk, én is Judit vagyok, je suis Judit” – mondta egy tanártársa, utalva a „Je suis Charlie” jelmondatra, amely a párizsi Charlie Hebdo lap szerkesztőségét érő terrortámadás után terjedt el az együttérzés jelzéseként.

„Ő példakép mindannyiunk számára. Ősi Judit tanárnő a legerősebb és legkitartóbb ember, akit ismerek. Minden helyzetben mások problémáival foglalkozik, és segíteni próbál nekünk, miközben a saját gondjait hátrébb helyezi. Hát most mi helyezzük a tanárnőt prioritásba” – fogalmazott egyik diákja, hozzátéve, hogy nem hagyják, hogy elvegyék tőlük a tanárukat.

Korábbi cikkünk a témában: A Karinthy gimnázium tanára: Megdöbbentő volt, mekkora tömeg gyűlt össze

„Ezt nem hagyjuk annyiban, és küzdeni fogunk”

Horváth Brigitta magyar szakos tanár 120 diákot tanít, osztályfőnök, őt is elbocsátották. Öt éve tanít az iskolában, már a második évben osztályt vállalt, és példaértékű empátiával fordult a gyerekek felé – mondta róla egy kollégája, hozzátéve, hogy bár nincs ilyen státusz az iskolában, de ifjúságvédelemmel is foglakozott, rengeteg gyerek problémáján segített.

„Elvették a magyartanárunkat és az osztályfőnökünket, aki négy éve folyamatosan diákjai érdekeit tartotta szem előtt” – mondta egy tanítványa az első osztályából. Hitt abban, hogy megéri küzdeni az oktatásért – tette hozzá

A tanárnőnek ott kellene velünk lennie az osztálykarácsonyon, az osztálykiránduláson, a decemberre tervezett színházi előadáson. Jövőre neki kéne feltűznie ránk a szalagokat. Dühösek vagyunk, elegünk van, és kérjük vissza az osztályfőnökünket. Ezt nem hagyjuk annyiban, és küzdeni fogunk” – fogalmazott egyik diákja.

A szerdán szintén elbocsátott Nemes Mária angol szakos tanár, aki 130 diákot tanított, és osztályfőnök is volt, arról beszélt, hogy a Karinthy nemcsak a diákoknak álomsuli, hanem a tanároknak is. Ő sem egy meghirdetett állásra jelentkezett, hanem maga kérte, ha lesz üresedés, vegyék fel, és szerencséje volt, hogy bekerült. Mint mondta, sokáig a szabályok szerint játszott, mert azt hitte, azzal jár sikerrel, de tévedett, mert a szabályok folyamatosan változtak.

Ő a kölcseys tanárok kirúgása után hozta meg azt a döntést, hogy a saját szabályai szerint fog játszani, és beleállt a polgári engedetlenségbe. Amiatt bánja, mert elvesztette a diákjait és a kollégáit, de mégsem bánta meg, mert a tükre tiszta maradt, nem kell törölgetni – mondta Nemes Mária.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG