Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Állami támogatások segítik az I. kerület fideszes civil szervezeteit


Függetlennek látszó, valójában kormánypárti lapot kapnak az I. kerületi lakosok. Az Egyker mögött álló egyesület legalábbis 2021-ben állami támogatásokból működött, programjaikat pedig a Fidesz kerületi irodájában tartják. Az önkormányzati lap kiadását a nyomtatott Egyker megjelenése után nem sokkal felfüggesztette a kerületi képviselő-testület, ahol ősszel került többségbe a Fidesz. Egy másik, állami támogatásokból működő, Fidesz-közeli alapítvány székhelyén pedig bárki alhat, ha lefoglalja az egyik nagy szálláshely-közvetítő oldalon.

A tavaly őszi időközi választás előtt új kiadvány jelent meg az I. kerületi lakosok postaládájában. Az időközinek nagy jelentősége volt, mert a fideszes Fazekas Csilla győzelmével kisebbségbe került a testületben a párbeszédes polgármester, V. Naszályi Márta (vele készült interjúnkat itt olvashatják), az időközi eredményéről még a miniszterelnök is megemlékezett. Az Egyker című lap hivatalosan nem pártkiadvány, de a helyi hírek mellett a kormányt és a helyi Fidesz politikusait támogató cikkeket közöl. A lap online formában már korábban is létezett (a Facebook-oldal 2021 júliusában, a weboldal egy évvel később indult be), de az első nyomtatott lapszám kiadása épp az időközi kampányára esett, címlapján a Fidesz jelöltjével. Az Egyker nem az Origóhoz hasonló propagandában utazik, de kormánypárti elköteleződése egyértelmű. Már első aktív facebookos napjukon megosztották Orbán Viktor aktuális bejegyzését, a Fidesz akkori országgyűlési képviselőjét, Böröcz Lászlót támogató vagy éppen Karácsony Gergely főpolgármestert kritizáló bejegyzéseket – a helyi hírek közé keverve. Az online és a nyomtatott kiadvány témáinak felépítése is hasonló a mai napig. Az Egyker nyomtatott kiadását információink szerint amúgy önkéntesek terjesztik, de az biztos, hogy a decemberi számot a Fidelitas önkéntesei dobták be a postaládákba – a fideszes képviselők karácsonyi üdvözletével együtt.

A kerületi Fidelitas tagjai az Egyker decemberi számával és a Fidesz képviselőinek karácsonyi üdvözletével
A kerületi Fidelitas tagjai az Egyker decemberi számával és a Fidesz képviselőinek karácsonyi üdvözletével
Felfüggesztette a fideszes többség az önkormányzati lap kiadását
Az Egyker felbukkanása után nem sokkal, ősszel felfüggesztették a helyi kerületi lap, a Várnegyed kiadását. Az immáron kormánypárti többségű képviselő-testület ugyanis nem hagyta jóvá a lap költségvetésének növelését, amire a hirtelen megnőtt nyomdaköltség kifizetése miatt lett volna szükség. A Várnegyed azóta elektronikusan érhető el.
Novemberben a fideszes többségű testület visszahívta posztjáról a Budavári Kulturális Nonprofit Kft. nem sokkal korábban kinevezett vezetőjét is arra való hivatkozással, hogy bevonják a cégbe a Várnegyed önkormányzati lap kiadását. Így a szerkesztőség összetételéről majd a fideszes többség által kinevezett új cégvezetés dönthet. Mivel a Budavári Kulturális Nonprofit Kft. leváltott vezetője még felmondási idejét tölti, egyelőre nem tudni, mi lesz a Várnegyed szerkesztőségének, illetve a lap sorsa.


Állami támogatásból

Az Egyker kiadója a Fideszhez sok szálon kötődő Budai Polgári Kör Egyesület, amely ráadásul legalább 2021-ben jórészben állami támogatásból működött. Az egyesület a választások előtti évben 22,3 millió forintos bevételből gazdálkodott, ebből pedig 17,5 milliót tett ki az akkor még kizárólagos állami tulajdonban lévő Antenna Hungária támogatása – derül ki az egyesület beszámolójából, illetve a cég szerződéslistájából. (Az egyesület 2022-es beszámolója még nem érhető el, az Antenna Hungária pedig már nem köteles közzétenni szerződéseit, mert tavaly óta a kormányközeli nagyvállalkozó, Jászai Gellért 4iG informatikai holdingja a többségi tulajdonos. A 4iG legutóbb azzal került be a hírekbe, hogy komoly állami segítséggel vásárolta fel a Vodafone magyarországi üzletágát.)

Az állami támogatásból a Budai Polgári Kör 2021-ben főleg kulturális és közösségi eseményeket szervezett. Ősztől, a választások közeledtével azonban elindultak a közéleti programok is, ahol csak kormányközeli vendégek voltak a meghívottak, például Rákay Philip és Varga Judit. A programok 2022-ben is hasonlók voltak, olyan vendégekkel, mint Gulyás Gergely vagy Orbán Balázs, akikkel a Fidesz helyi fontos emberei, Böröcz László (országgyűlésiképviselő-jelölt és miniszteri biztos), illetve az ősszel mandátumot nyerő képviselő, Fazekas Csilla beszélgetett.

Fazekas Csilla a Fidesz I. kerületi képviselője mutatja az Egykerben róla megjelent cikket
Fazekas Csilla a Fidesz I. kerületi képviselője mutatja az Egykerben róla megjelent cikket

Az egyesület székhelye 2021 novemberéig a Fidesz kerületi irodájának címe volt, és rendezvényeiket a mai napig az ott található Polgári Szalonban tartják. A Budai Polgári Kör egyik alapítója maga Pokorni Zoltán volt, de a vezetőségben megfordul Nagy Gábor Tamás, a kerület előző, fideszes polgármestere is. Tavaly őszi képviselővé válásáig Fazekas Csilla állt az egyesület élén. Az egyesületet azóta Bauer Eszter vezeti, akivel év végén címlapinterjút is közölt az Egyker, amelyben elmondja, hogy egyik kedvenc programja a Bayer Zsolttal folytatott beszélgetés volt.

Kérdéseinket elküldtük az Egykert kiadó Budai Polgári Kör Egyesületnek is, de nem reagáltak megkeresésünkre.

FRISSÍTÉS: Egy más nézőpontokat is megjelenítő platform
E-mailben feltett kérdéseinkre több mint egy hét elteltével, de válaszolt a Budai Polgári Kör elnöke, Bauer Eszter és az Egyker felelős kiadója, dr. Molnár Gábor. A válaszokat írásunk megjelenése után kaptuk meg, ezekkel frissítjük a cikket:
Az Egykert azért indították el, mert a kerületi önkormányzat által kiadott, Várnegyed című lapot nem tartották függetlennek. „Az önkormányzat jelenlegi vezetése szigorúan meghatározta a tematikát és az interjúalanyok körét az elmúlt pár évben. Az I. kerület jelenlegi polgármestere cenzúrázta a tartalmat, előfordult például, hogy számára kedvező szavazathoz kötötte volna egy képviselő cikkének megjelenését.” (V. Naszályi Márta polgármester a Szabad Európának adott korábbi interjújában tagadta a cenzúrával kapcsolatos vádakat.) Az Egyker elindításával a kiegyensúlyozottabb tájékozódás lehetőségét szerették volna biztosítani a kerületi lakosoknak egy „más nézőpontokat is megjelentő” platformmal. Arra a kérdésre, hogy az Egyker szerkesztősége függetlenül működik-e az egyesülettől, illetve a Fidesztől, azt válaszolták, hogy az Egykert az egyesület tagjai szerkesztik. „Az egyesületünk polgári értékrend mentén működik, de politikai pártoktól függetlenül” – tették hozzá.
Az egyesület bevételeire vonatkozó kérdésünkre azt válaszolták, hogy a Budai Polgári Kör Egyesület nagyobb részt támogatóik, segítőik adományaiból működik. Ezen túl civil szervezetek számára meghirdetett állami és önkormányzati pályázaton nyert támogatásokból finanszírozzák a működést, ezek aránya hozzávetőlegesen 25-30 százalék a Budai Polgári Kör szerint. Az Egyker megjelentetésével hosszú távon terveznek. Arra a kérdésre, hogy mi a kapcsolatuk a Fejlődő Városi Közösségekért Alapítvánnyal, annyit válaszoltak, hogy rendezvények megvalósításában folytattak szakmai együttműködést.


Másik szervezet tervezte a lapkiadást?

A jelek viszont arra utalnak, hogy egy másik alapítvány tervezte az Egyker elindítását. Az egyker.hu webcímet ugyanis egy másik szervezet, a Fejlődő Városi Közösségekért Alapítvány jegyezte be. Ezt az alapítványt 2021 elején hozták létre, alapítói között van Botka Gábor János és Böröcz-Milaj Elisabeta. Botkáról az Átlátszó írta meg, hogy korábban egy olyan alapítványt vezetett, amely az állami MVM-től kapott 4,5 millió forintos támogatást kirándulásokra költötte, és hogy egy azonos nevű férfi korábban fideszes önkormányzati képviselő volt Dunakeszin. A HVG szerint 2013-ban aláírásonként száz forintot fizetett a rezsicsökkentési kampányban az aláírásgyűjtőknek. Böröcz-Milaj Elisabeta pedig a Külügyminisztérium alá tartozó Hungary Helps program vezérigazgatóititkárság-vezetője (arra vonatkozó információt nem találtunk, hogy rokona-e Böröcz Lászlónak).

A Fejlődő Városokért Alapítvány kuratóriumi elnöke ma már egy ifjú mérnök, Csák Dániel, és a vezetőség tagja lett Bauer Eszter, aki az Egykert kiadó Budai Polgári Kör Egyesületet is vezeti.

Az alapítvány fő célja „a Budapest szívében élők naprakész tájékoztatása”, ehhez képest az alapítvány tevékenységének alapítása óta annyi nyoma van, hogy két eseményt szervezett a választások előtti kampányidőszakban: A Szabadság téren egy Polgári Adventet 2021. december 18-án, valamint egy Pest-Buda Polgári Bált 2022 februárjában – a budai várban nemrég újra felépített Királyi Lovardában. Mindkét esemény fővédnöke Böröcz László volt, a bálon pedig Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mondott köszöntőt. Az alapítvány beszámolója szerint a programok megszervezését az állami Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. támogatása tette lehetővé.

Érdekesség, hogy az alapítvány székhelyére van bejegyezve Csák Dániel mérnökirodája is, de a munkát aligha itt végzik, mert a hivatalos iratokban megadott címen lévő lakás szálláshelyként foglalható a Booking.com oldalán.

Az Egyker c. újság
Az Egyker c. újság
  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG