Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Első NATO-tagállamként Lengyelország katonai drónokat vásárol Törökországtól


Bayraktar TB2 drón a bakui katonai parádén a hegyi-karabahi háborút követően, 2020. december 8-án.
Bayraktar TB2 drón a bakui katonai parádén a hegyi-karabahi háborút követően, 2020. december 8-án.

Lengyelország bejelentette, hogy 24 darab Bayraktar TB2 típusú pilóta nélküli katonai repülőgépet szerez be Törökországtól, a NATO egyik más tagállama sem vásárolt még hasonló eszközöket Ankarától.

Mariusz Blaszczak lengyel védelmi miniszter arról számolt be hétvégén, hogy a drónokat tankelhárító rakétákkal szerelik fel, illetve a törökök kiképzést és logisztikai támogatást is nyújtanak majd.

A tárcavezető egy rádióinterjúban kiemelte: ezek a drónok „már bizonyítottak háborúkban”.

Lengyelország általában amerikai hadiipari vállalatoktól szerzi be katonai felszereléseit. A tavalyi pénzügyi évben az ország körülbelül 4,7 milliárd dollár értékben rendelt amerikai katonai eszközöket a hivatalos adatok szerint.

Andrzej Duda lengyel elnök jövő heti törökországi látogatásán írja alá a beszerzésről szóló szerződést. A tervek szerint az első pilóta nélküli repülőgépeket 2022-ben szállítják le.

A Baykar török hadiipari vállalat Bayraktar TB2 típusú drónjaiból már Azerbajdzsán, Ukrajna, Katar és Líbia is vásárolt.

Kanada tavaly októberben felfüggesztette a dróntechnológia exportját az ugyancsak NATO-tag Törökországnak, miután megerősítést nyert, hogy azt Azerbajdzsán használja a vitatott hovatartozású Hegyi-Karabah körül Örményországgal kibontakozott harcokban. A török harci drónok jelentős előnyhöz juttatták Azerbajdzsánt a hegyi-karabahi régióban.

Készült a dpa, a Daily Sabah és a Reuters tudósításának felhasználásával.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG