Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elkezdték beadni a Pfizer oltásait Magyarországon is


Kertész Adrienne orvos az elsők közt Covid-19 elleni oltást Magyarországon, 2020. december 26-án.
Kertész Adrienne orvos az elsők közt Covid-19 elleni oltást Magyarországon, 2020. december 26-án.

Szombat hajnalban megérkezett Magyarországra is a Covid-fertőzés elleni első tízezer adag oltóanyag az EU által a gyógyszergyártóknál lekötött mennyiségből. A nap során pedig el is kezdték oltani Dél-pesti Centrumkórház dolgozóit az MTI szerint.

A Pfizer oltásából küldtek nekünk első körben, a belgiumi Puursban gyártott, Európában elsőként engedélyeztetett oltóanyagból az első szállítmány egészen pontosan 9750 adag oltóanyagot tartalmazott, amely 4875 egészségügyi dolgozó oltását teszi lehetővé.

"Európa ideje elérkezett. Megvédjük polgárainkat" - jelentette ki nemrég Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Az uniós bizottság elnöke nemrég arra szólította fel a tagországokat, hogy gyorsítsák fel az oltások bevezetését célzó infrastrukturális előkészületeiket a beoltás mihamarabbi megkezdése, valamint az oltási kapacitás biztosítása érdekében. Az Európai Bizottság szerződéseket kötött az oltóanyaggyártókkal több dózis oltóanyagra, mint amennyire az unióban szükség van. Mintegy 700-750 millió ember beoltására elegendő oltóanyag lesz majd hozzáférhető – közölte Ursula von der Leyen.

Szlávik János az oltás kapcsán elmondta, hogy sok eredmény igazolja, hogy ez a termék biztonságos. Ugyanolyan mellékhatások fordulhatnak elő, mint a korábban megismert oltásoknál: enyhe bőrpír, az oltás helyén egy kis fájdalom, másnap egy kis hőemelkedés, izomláz.

A Pfizer oltásánál azoknál kell fokozott óvatossággal eljárni, akiknél korábban súlyos allergiás reakció, sokk alakult ki valamilyen étel vagy ital miatt. Szlávik János szereint viszont az eddig beadott oltásoknál elenyésző számban fordult elő ilyen reakció és az is átmeneti volt.

Kertész Adrienne, a kórház infekciókontroll osztályának osztályvezető főorvosa pedig azt nyilatkozta, hogy régóta várta, hogy megkaphassa az oltást, mert ettől függ, hogy tovább tud-e biztonságban, nyugodtan dolgozni.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából
  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG