Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elsüllyedt egy orosz halászhajó a Barents-tengeren


Képünk illusztráció: sikeresen tér vissza egy halászhajó a Barents-tengerről
Képünk illusztráció: sikeresen tér vissza egy halászhajó a Barents-tengerről

Az orosz hatóságok szerint több embert keresnek, miután elsüllyedt egy halászhajó a Barents-tengeren. A hajó valószínűleg jegesedés miatt borult fel. A legénység egyik tagját holtan találták, egy tengerészt és egy navigátort azonban sikerült megmenteni. A mentést az időjárás nehezíti.

Az orosz hatóságok szerint hétfő reggel elsüllyedt egy orosz halászhajó a Jeges-tenger egyik peremtengerén, a Barents-tengeren.

„Reggel 7: 30-kor kaptuk az információt, miszerint az Onega hajó… elsüllyedt a Barents-tengeren, az Arhangelszk régióban található Novaja Zemlja közelében. A legénység 19 emberből állt. Két embert megmentettek" - közölte az orosz sürgősségi minisztérium december 28-án.

A legénység egyik tagját holtan találták - jelentette a Novaja Gazeta moszkvai lap. Ezek alapján 16 ember tűnt el a baleset során, őket folyamatosan keresik.

Hogyan süllyedhetett el a hajó?

A sürgősségi szolgálatok akkor szereztek tudomást a helyzetről, amikor az Onega nevű hajón a mentőbója aktiválódott. Az orosz hatóságok úgy vélik, hogy az 1979 óta üzemelő orosz hajó jegesedés miatt süllyedhetett el.

„A legénység egy heves vihar közben húzta ki a hálót a fogással. A katasztrófa ekkor következett be" - mondta az Interfax egyik forrása. A helyi média szerint a súlyos háló bevonása valószínűleg oldalra billentette a hajót, amely ezután felborult. A tengeri vonóhálós hajó valószínűleg olyan gyorsan süllyedt el, hogy a legénységnek nem maradt ideje a mentőtutaj bevetésére.

A nyomozók büntetőeljárást indítottak a tengeri és vízi közlekedés üzemeltetésével kapcsolatos biztonsági szabályok megsértése miatt.

Az időjárás nehezíti a mentést

A baleset után öt hajóval indultak a legénység keresésére. Az orosz hírügynökségek szerint a rossz időjárási körülmények miatt nem tudnak légi mentésbe kezdeni. Az erős szél és az alacsony hőmérséklet miatt alig van remény túlélők megtalálásához.

„A süllyedés idején a hőmérséklet mínusz 30 fok volt…Ezt nedves ruhákban lehetetlen kibírni” - idézi az Interfax forrásukat.

Gyakoriak a tengeri balesetek Oroszországban

Az elmúlt öt évben több száz ember halt meg orosz vizeken tengeri balesetben. Az Ohotszki-tengeren Kamcsatka mellett 2015 áprilisában egy orosz vonóhálós süllyedt el. A Dalnij Vosztok fedélzetén tartózkodó 132 ember közül csak 63-at sikerült megmenteni.

Egy vihar következtében 2011 decemberében pedig egy olajfúró süllyedt el a Szahalin-szigeten, amelynek következtében több mint 50 ember tűnt el vagy halt meg.

Készült a DW, az Interfax, a The Moscow Times és a Novaja Gazeta tudósításai alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából

XS
SM
MD
LG