Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Eltüntették a moszkvai újságosstandokról a Navalnijt méltató hetilapot


Rögtönzött Navalnij-emlékmű Közép-Ázsiában
Rögtönzött Navalnij-emlékmű Közép-Ázsiában

A Szobeszednik orosz hetilap részben Alekszej Navalnij emlékének szentelt számának összes példányát begyűjtötték a moszkvai újságárusoktól – közölte a lap szerkesztősége. Közben a hatóságok továbbra is korlátozzák a megemlékezéseket a néhai ellenzéki politikusról.

Navalnij február 16-án bejelentett halála a távoli sarkvidéki fogolytáborban gyászt és felháborodást váltott ki Oroszországban és szerte a világon. Fokozta a haragot, hogy a hatóságok nem hajlandók kiadni az ellenzéki vezető holttestét az édesanyjának. Emiatt nő a gyanú is, hogy nem feltétlenül a hivatalosan közölt „hirtelen szívhalál” volt a halál oka.

Míg Oroszországban a nyomtatott sajtótermékek zöme nem vett tudomást az ellenzéki Navalnij haláláról, a Szobeszednik legújabb száma február 21-én a mosolygó Navalnij fotóját hozta a címlapján a következő felirattal: „…de van remény!”

A hetilap több orosz városból is beszámolt a Navalnij halálát követő spontán megemlékezésekről, valamint közéleti személyiségek, emberi jogi aktivisták és újságírók kommentárjait közölte, köztük a 2021-es Nobel-békedíjas Dmitrij Muratovét.

Ehhez kapcsolódóan: Navalnij édesanyja videóüzenetben kéri Putyintól fia holttestének kiadását

A Szobeszednik újságírója, Jelena Milcsanovszkaja azt mondta a SotaVision Telegram-csatornának: a szerkesztőkkel nem közölték, hogy a moszkvai hatóságok miért foglalták le a magazin összes példányát.

„Mindez nagyon súlyos, sőt egy kicsit ijesztő fejlemény számunkra” – közölte Milcsanovszkaja, hozzátéve, hogy az orosz Roszkomnadzor médiafelügyelet meggátolta az online hozzáférést is a lapszám Navalnijnak szentelt részéhez.

Navalnijt rendkívül kegyetlen körülmények között tartották fogva a sarkkörön túli Sarki Farkas nevű büntetőtelepen, az észak-oroszországi Jamal-Nyenyeci területen. Halála hírére oroszok százai tartottak spontán összejöveteleket, amelyeket a hatóságok azonnal elfojtottak.

Az OVD-Info szerint február 16. és 19. között a biztonsági erők 397 embert vettek őrizetbe 39 városban az Alekszej Navalnij emlékére rendezett megmozdulásokon.

A legtöbb letartóztatásra – csaknem kétszázra – Szentpéterváron került sor, ahol a letartóztatottak közül hatot egyből beidéztek a katonai nyilvántartásba vételi és sorozóhivatalba, amikor február 21-én elhagyták a fogdát.

Navalnij édesanyja, Ljudmila Navalnaja február 21-én keresetet nyújtott be egy orosz bírósághoz, amelyben fia holttestének kiadását követelte, miután válasz nélkül maradt közvetlenül Vlagyimir Putyin elnökhöz intézett videófelhívása.

A jamal-nyenyeci bíróság február 21-én közölte, hogy március 4-én tárgyalják Navalnaja panaszát.

XS
SM
MD
LG