Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Navalnij édesanyja videóüzenetben kéri Putyintól fia holttestének kiadását


Ljudmila Navalnaja az IK–3 büntetőkolónia, a Sarki Farkas mellett vette fel videóját az oroszországi Jamal-Nyenyeci területen. A felvételt 2024. február 20-án tették közzé
Ljudmila Navalnaja az IK–3 büntetőkolónia, a Sarki Farkas mellett vette fel videóját az oroszországi Jamal-Nyenyeci területen. A felvételt 2024. február 20-án tették közzé

A távoli sarkvidéki büntetőkolónián február 16-án meghalt Alekszej Navalnij édesanyja megindító üzenetben kéri Putyin elnöktől fia holttestét. Egyre nő a felháborodás amiatt, ahogy a hatóságok kezelik az orosz ellenzék vezetőjének halálát.

Az orosz hatóságok többször is megtagadták Navalnij holttestének kiadását a családnak, arra hivatkozva, hogy a halál okainak kivizsgálása akár két hetet is igénybe vehet. Megakadályozták azt is, hogy Navalnij édesanyja és ügyvédei bejussanak az északi-sarkvidéki Szalehard városának halottasházába, ahol a hírek szerint a holttestet őrzik.

„A hátam mögött van az IK–3 Sarki Farkas büntetőkolónia, ahol a fiam, Alekszej Navalnij február 16-án meghalt” – mondja Ljudmila Navalnaja a videóban, miközben a hóban áll egy drótkerítés előtt.

„Öt napja nem tudtam megnézni a holttestét. Nem adták át nekem, és még azt sem árulták el, hogy hol van” – mondja Navalnaja, mielőtt közvetlenül, név szerint megszólítaná Putyint, anélkül hogy elnökként utalna rá.

„Hozzád fordulok, Vlagyimir Putyin, mert ennek a problémának a megoldása csak rajtad múlik. Hadd lássam végre a fiamat. Követelem Alekszej holttestének azonnali kiadását, hogy emberi módon eltemethessem” – mondja Navalnaja a rövid videóban, amely aztán a háttérben lévő templom aranyszínű, hagyma alakú kupolájára fókuszál.

Csaknem hetvenezer orosz állampolgár küldött hivatalos megkeresést – a Gyatel (Harkály) szolgáltatáson és az OVD-Info csoporton keresztül, amely lehetőséget ad az állampolgároknak hivatalos kérvények benyújtására online – az orosz Nyomozó Bizottságnak, amelyben azt követelték, hogy adják át Navalnij holttestét a családjának.

Ehhez kapcsolódóan: Több mint hatvanhétezer orosz követeli hivatalosan Navalnij holttestének kiadását

Miközben a közvélemény haragja nő a hatóságok elutasítása miatt, és az emberek azt találgatják, hogy vannak-e Navalnij testén bántalmazásra utaló jelek, özvegye, Julija Navalnaja azt állítja, hogy az orosz hatóságok addig halogatják a holttest kiadását, amíg eltűnnek róla a Novicsok méreg nyomai.

A Kreml-kritikus özvegye Putyint hibáztatta nyilvánosan a férje haláláért, és azt ígérte, hogy folytatja Navalnij harcát a Kreml ellen, és segít bizonyossá tenni, hogy a felelősök ne maradjanak büntetlenek.

Navalnij egy nappal a halála előtt még viccelődött a bíróságon
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:28 0:00

Közben az EU független nemzetközi vizsgálatot kért Navalnij halála ügyében.

A Kreml visszautasította a felhívást. Dmitrij Peszkov szóvivő február 20-i napi sajtótájékoztatóján azt mondta: „Egyáltalán nem fogadunk el ilyen követeléseket.”

Peszkov egyben „alaptalannak és közönségesnek” nevezte Navalnij özvegyének vádját Putyin ellen, amire Julija Navalnaja éles szavakkal válaszolt.

„Nem érdekel, hogyan kommentálja a szavaimat egy gyilkos sajtótitkára” – írta X-en Navalnaja, aki megfogadta, hogy folytatja férje munkáját.

„Adjátok vissza Alekszej holttestét, hagyjátok, hogy méltósággal eltemessük, ne akadályozzátok meg az embereket abban, hogy búcsút vegyenek tőle” – tette hozzá.

A bejegyzés megjelenése után nem sokkal Navalnaja fiókját indoklás nélkül ideiglenesen felfüggesztette a közösségimédia-hálózat.

Amikor megpróbáltak hozzáférni a fiókhoz, a felhasználók a következő üzenetet kapták: „A fiókot felfüggesztettük. Az X felfüggeszti azokat a fiókokat, amelyek sértik az X szabályait.” Részleteket nem közölt, és további megjegyzéseket nem fűzött ehhez.

Ehhez kapcsolódóan: Navalnij özvegye ígéretet tett a hatalom elleni küzdelem folytatására

Nem egészen egy órával a felfüggesztés után azonban a fiókot újra aktiválták, anélkül hogy magyarázatot adtak volna a felfüggesztésre.

Navalnaja a fiókot február 19-én hozta létre, három nappal a férje halála után.

Navalnijé a legújabb név Putyin azon ellenfeleinek hosszú listáján, akik gyanús körülmények között haltak meg külföldön vagy otthon, ahol a Kreml az ukrajnai invázió kezdete óta kíméletlenül üldözi az ellenvéleményeket és a szólásszabadságot.

Halálának február 16-i bejelentése óta az orosz rendőrség elkerítette azokat az emlékhelyeket, ahol az emberek virágokat és gyertyákat helyeztek el Navalnij tiszteletére. A rendőrök feloszlatták a gyülekezőket, és több mint 430-at letartóztattak közülük több tucat városban.

Térfigyelő kamerák rögzítették a rabomobilt, amely Navalnij holttestét szállíthatta
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:01:02 0:00
XS
SM
MD
LG