Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Eltüntették az állam elővásárlási jogát Orbán Ráhel világörökségi ingatlanjairól


A kép illusztráció, a tokaji borvidéken, Mezőzomboron készült
A kép illusztráció, a tokaji borvidéken, Mezőzomboron készült

A világörökséghez tartozó tokaj-hegyaljai területeken megszerzett egyes ingatlanok tulajdoni lapjairól május végén törölték az állam bejegyzett elővásárlási jogát. Egy örökségvédelemmel is foglalkozó építési jogász szerint ezt jogszerűen nem lehet megtenni – írja a 24.hu.

A hírportál emlékeztet arra, hogy két kormányzati ciklussal korábban Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes előterjesztésére módosították a Nemzeti Földalapról szóló törvényt és a világörökségről szóló törvényt éppen azért, hogy a világörökségi területeken fekvő ingatlanokra állami elővásárlási jogot jegyezzenek be. Mint a javaslat általános parlamenti vitáján a Miniszterelnökség akkori miniszterhelyettese, Csepreghy Nándor érvelt: a világörökségi helyszínek megőrzése közérdek. A megszavazott törvénymódosítás mellékletében több mint nyolcvanezer, világörökségi területen fekvő ingatlant soroltak fel, amelyek esetében mindenki mást megelőzően elővásárlási jogot szerez az állam. Az viszont nem szerepel a jogszabályban, miként lehet töröltetni egy ingatlanról az állam elővásárlási jogát. A portálnak nyilatkozó, örökségvédelemmel is foglalkozó építési jogász szerint ezt nem lehet törvényesen megtenni, ő maga nem is tud hasonló esetről.

Orbán Ráhel áprilisban két adásvételi szerződést kötött összesen 94 hektárnyi földterületre a tokaji borvidéken. A hírportál a 73 különböző ingatlanból a tizenkét legértékesebb területre koncentrálva nézte meg, hogy jelezte-e valaki az elővásárlási szándékot.

Kiderült, hogy az állam nem élt ezzel a joggal, a világörökséghez tartozó területeken megszerzett egyes ingatlanok tulajdoni lapjairól pedig május végén törölték az állam bejegyzett elővásárlási jogát.

A tokaj-hegyaljai borvidék a világ első zárt borvidéke 1737 óta. Magyarország északkeleti részén, a Zempléni-hegység déli, délkeleti lábainál található 88.124 hektáron. Az UNESCO Világörökség Bizottsága mint kultúrtájat 2002-ben felvette a világörökségi listára Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj néven.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG