Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elutasítja a balkáni határok újrarajzolását Brüsszel és Washington


Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Aleksandar Vučić szerb elnököt fogadja Brüsszelben, 2021. április 26-án
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Aleksandar Vučić szerb elnököt fogadja Brüsszelben, 2021. április 26-án

Az Európai Unió és az Egyesült Államok elutasította a határok újrarajzolásának ötletét a Balkán nyugati részén. Egy nem hivatalos felvetés a minap azt javasolta, hogy darabolják fel Bosznia-Hercegovinát és olvasszák bele Koszovót Albániába.

Az EU tisztségviselői között körbejáró dokumentum Bosznia felosztását javasolja Szerbia és Horvátország között a régió uniós integrációjának elősegítésére – állítja a Reuters. A hírügynökség munkatársa látta a dokumentumot, de nem tudta ellenőrizni a hitelességét.

Egyáltalán nem támogatunk semmilyen változtatást a határokon” – közölte sajtókonferencián az Európai Bizottság szóvivője, Eric Mamer.

Az Egyesült Államok is elutasította a javaslatot. Arra figyelmeztetett, hogy a határok megváltoztatásával a feszültségek elmélyítését kockáztatnák a térségben.

Felélesztheti az etnikai feszültségeket

A legújabb illetéktelen spekulációk a balkáni határok etnikai elvű megváltoztatásáról azzal a kockázattal járnak, hogy elősegítik az instabilitást a térségben és életre keltik a múlt árnyait”– idézte Ned Price amerikai külügyi szóvivőt a Reuters.

Az Atlanti Tanácsnak adott múlt heti interjújában Aleksandar Vučić szerb elnök utalt egy dokumentumra, amely „Koszovó és Albánia egyesítését” javasolja, valamint „​a (bosnyák) Republika Srpska nagyobb területének Szerbiához csatolását”.

Vučić elvetette az ötletet: azt mondta, a kormánya „​nem érdekelt semmilyen Nagy-Szerbia létrehozásában”.

Dugják vissza a fiókba

Heiko Maas német külügyminiszter a múlt héten ugyancsak elutasította a javaslatot, szerinte „​az ötletet vissza kell dugni a fiókba”​.

A vita aggodalommal tölti el Boszniát, amely fenyegetést lát benne területi egysége ellen, két évtizeddel azután, hogy háborúba torkolltak a térség nemzetiségi konfliktusai.

Két korábbi jugoszláv köztársaság, Horvátország és Szlovénia csatlakozott az Európai Unióhoz. Montenegró, Szerbia, Észak-Macedónia, Bosznia, Albánia és Koszovó abban bízik, hogy követheti őket. Az EU szerint ehhez először a konfliktusokat kell megoldaniuk és előrehaladást kell elérniük a demokratikus reformok terén.

Az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen arról beszélt április 26-án Vučićcsal tartott brüsszeli megbeszélése után, hogy az EU „​továbbra is pozitív fejlődést szeretne látni a jogrendben” Szerbiában a csatlakozási tárgyalások részeként.

Vučić után Brüsszelbe várják Észak-Macedónia és Koszovó vezetőit is

A két politikus szót váltott Belgrád Koszovóval folytatott tárgyalásairól. Koszovó függetlenségét Szerbia néhány uniós tagállammal együtt nem ismeri el.

Von der Leyen azt mondta, hogy a közösség támogatja a Belgrádot Észak-Macedóniával összekötő vasútvonal megépítését. Észak-Macedónia abban bízik, hogy formálisan is megkezdheti a csatlakozási tárgyalásokat, amit tavaly Bulgária vétója akadályozott meg.

Észak-Macedónia és Koszovó vezetői szintén tárgyalnak a héten Brüsszelben.

Cikkünk a Reuters tudósítása alapján készült
XS
SM
MD
LG