Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ausztria több mint félmillió oltóanyagot irányít át az EU-ból a Nyugat-Balkánra


Oltóközpont Szarajevóban, a Juan Antonio Samaranch Olimpiai Csarnokban, 2021. április 19-én
Oltóközpont Szarajevóban, a Juan Antonio Samaranch Olimpiai Csarnokban, 2021. április 19-én

Az osztrák kormány április 20-án közölte, hogy augusztusig 651 ezer adag Pfizer/ BioNTech koronavírus-elleni vakcinát irányít át hat nyugat-balkáni országba annak az uniós programnak a keretében, amely a környező országok és Afrika immunizációját segíti.

Bécs továbbá közölte azt is, hogy ez egyelőre csak az első szállítmány, továbbiak is követhetik.

Az Európai Bizottság januárban jelentette be azt az oltáselosztási tervezetet, amelyben Ausztriának jutott a Nyugat-Balkán ellátásáért felelős koordinátori szerep.

A hat nyugat-balkáni ország közül Szerbiában az egyik legmagasabb az oltottsági arány Európában.

A másik öt ország – Albánia, Bosznia, Montenegró, Észak-Macedónia és Koszovó – kevésbé sikeresek az immunizálásban. Az oltáskészlet hiánya még utcai tüntetésekhez is vezetett Boszniában.

„Ezzel a kezdeményezéssel megmutatjuk, hogy nem hagyjuk hátra a régiót" – mondta az osztrák külügyminiszter, Alexander Schallenberg egy sajtótájékoztatón.

Nem az osztrák kvótából veszik el a segélyadagokat

Az osztrákok saját kormányukat is bírálják, mert az oltás nem halad elég gyors ütemben. Schallenberg azonban azt mondta, hogy az adagokat nem Ausztria kvótájából vonják el.

„Egyáltalán nincs összefüggés az Ausztriában és más (EU) tagországokban biztosított oltások és e között" – közölte a segélyprogramra hivatkozva.

„Ezek az adagok nem a nemzeti kvótából származnak. Ezeket a készleteket az EU a kezdetektől fogva kifejezetten arra szánta, hogy továbbadja a partnereknek" – hangsúlyozta a külügyminiszter.

Bosznia kapja a legtöbbet, Szerbia a legkevesebbet

Schallenberg elmondta, hogy az oltásokat a jövő hónap elejétől kezdik majd kiosztani, annak alapján, hogy mely országokban van rájuk a leginkább szükség.

Az uniós program keretében Bosznia kapja a legnagyobb részesedést: 214 ezer adagot.

Albánia 145 ezer, Észak-Macedónia 119 ezer, Szerbia pedig 36 ezer adag Pfizer vakcinához jut.

Készült a Reuters tudósítása alapján.

XS
SM
MD
LG