Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elutasította az ügyészség Dobrev Klára feljelentését Sulyok Tamás ügyében


Dobrev Klára, a DK EP-lista-vezetője 2024. május 22-én sajtótájékoztatón ismertette azokat a dokumentumokat, amelyek szerinte bizonyítják, hogy Sulyok Tamás ügyvédként bűncselekményt követett el
Dobrev Klára, a DK EP-lista-vezetője 2024. május 22-én sajtótájékoztatón ismertette azokat a dokumentumokat, amelyek szerinte bizonyítják, hogy Sulyok Tamás ügyvédként bűncselekményt követett el

A Demokratikus Koalíció EP-lista-vezetője szerint Sulyok Tamás 2014 és 2019 között jogosulatlanul vette fel alkotmánybíróként a fizetését, mert nem jelentette be az összeférhetetlenségét, és ezzel csalást és hivatali visszaélést követett el. Az ügyészég szerint viszont Sulyok Tamás alkotmánybíróként nem látott el ügyvédi tevékenységet, így jogszerűen vette föl alkotmánybírósági juttatásait.

A Szegedi Regionális Nyomozó Ügyészség 2024. június 6. napján kelt határozatával – a törvényes határidőn belül – elutasította Dobrev Klára hivatali visszaélés, csalás és más bűncselekmények miatt tett feljelentését – áll az ügyészség közleményében.

Mint írják, szemben a feljelentéssel, a nyomozó ügyészség rendelkezésére álló adatok szerint Sulyok Tamás már alkotmánybírói jelölését követően, de még a megválasztását megelőzően, 2014-ben kérte ügyvédi tevékenységének szüneteltetését. A jelenlegi államfő 2019-ben újra úgy nyilatkozott, hogy továbbra is szünetelteti ügyvédi tevékenységét alkotmánybírói hivatása miatt. A Magyar Ügyvédi Kamara által vezetett országos ügyvédi nyilvántartás 2018. január 1. napjától működik, ezért a 2014-es kamarai határozatot az ügyvédi tevékenység szüneteltetéséről nem tartalmazza, így a szünetelés dátumaként a 2019-es nyilatkozat keltét vezették föl.

Az ügyvédi tevékenység szüneteltetésének kezdetétől fogva a Sulyok Tamás által még ügyvédként vállalt kötelezettségeket és jogokat az őt helyettesítő ügyvéd gyakorolta. A feljelentésben megjelölt cégek vonatkozásában a kézbesítési megbízotti tevékenységet is ő látta el.

Mivel a rendelkezésre álló adatok szerint Sulyok Tamás alkotmánybíróvá választását követően ügyvédi – így kézbesítési megbízotti – tevékenységből származó díjazásban nem részesült, jogszerűen vette föl alkotmánybírósági juttatásait, ezzel sem csalást, sem hivatali visszaélést nem követett el – áll a közleményben.

Hozzáteszik: a Dobrev Klára beadványában sérelmezett mezőgazdasági földterületeket érintő szerződéskötésekkel összefüggésben esetlegesen felmerülő cselekmények elévülés miatt nyomozás keretében nem vizsgálhatók, a feljelentés elutasítása mellett vizsgálják, hogy az ügyben szükséges-e, illetve lehetséges-e magánjogi intézkedést tenni.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Dobrev Klára szerint Sulyok Tamás köztársasági elnök a kétezres évek elején egyike volt azon ügyvédeknek Szeged környékén, akik több mint ezerhektárnyi termőföldet játszottak át külföldiek kezére.

Korábbi cikkünk a témában: Dobrev Klára: Sulyok Tamás ügyvédként külföldiek kezére játszott át csongrádi földeket

Dobrev Klára múlt csütörtökön adta át az ügyészségnek azokat a dokumentumokat, amelyek szerinte alátámasztják állításait.

Sulyok Tamás ügyvédi tevékenysége során soha nem működött közre törvénybe ütköző szerződés megkötésében – így reagált a Sándor-palota. Az államfő az elhangzott rágalmakat a választási kampány részének és rendkívül tisztességtelennek tartja, és határozottan visszautasítja – olvasható a közleményben. A rágalmazóval szemben a Sándor-palota megteszi a megfelelő jogi lépéseket – közölték.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG