Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elutasították a Böröndi Gábor ellen tett feljelentést


Az ügyészség szerint nem valósult meg bűncselekmény a táborfalvai kiképzésen, ahol egyebek között alvásmegvonást is alkalmaztak a honvédség – Böröndi Gábor által pletykásnak minősített – sofőrjein.

Előbb a kiegészítését rendelte el, majd elutasította a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) a Böröndi Gábor ellen tett feljelentést. Mint megírtuk, egy magánszemély azért jelentette fel a Honvéd Vezérkar főnökét, mert még május elején egy szentendrei állománygyűlésen azt mondta, a honvédségi sofőrök pletykásak, ezért „tanításra” küldte őket.

Ez azt jelentette, hogy a jelen lévő 58 sofőrt buszra terelték, majd Táborfalvára vitték, ahol hat napon át kiképzésen kellett részt venniük. Ennek során naponta egy alkalommal telefonálhattak csak haza a családjuknak, éjszaka két-három óránként felkeltették őket, és értelmetlennek tűnő feladatokat kellett végrehajtaniuk.

NATO-kompatibilis alvásmegvonás

A feljelentés szerint Böröndi Gábor ezzel megszegte az Alaptörvény kínzásra, megalázó bánásmód tilalmára vonatkozó részeit, de a honvédelmi törvény több pontját is, például a feladatok elrendelése és a kiképzések szabályait.

Ehhez kapcsolódóan: erről szólt részletesebben a Böröndi Gábor ellen tett feljelentés.

Az ügyészség azonban a 24.hu-hoz eljuttatott közleményében azzal utasította el a feljelentést, hogy „a feljelentéskiegészítés során beszerzett adatok alapján megállapítható, hogy a feljelentő által megalázónak vélt kiképzési feladatok a NATO szövetséges fegyveres erői által is alkalmazott kiképzési módszertan szerint kerültek összeállításra”.

„A kiképzés célja a parancsnoki gépjárművezetők harcképességének fokozása volt, valamint az, hogy a kiképzésen elsajátított ismereteket az érintettek a tényleges napi szolgálati feladataik során, a gyakorlatban is alkalmazni tudják.

A katona szolgálati viszonya különleges közszolgálati jogviszony, amely – a honvédelmi szervezet feladatainak megvalósítása érdekében – az egyes alapjogok korlátozásának elfogadásával, valamint az élet és a testi épség kockáztatásával valósul meg” – áll a közleményben.

„Jogszerű volt”

Az ügyészség szerint a parancs kiadása a jogszabályi rendelkezések alapján jogszerű volt. Ezenkívül „önmagában az a körülmény, hogy a parancs a kiképzési feladat végrehajtásával érintett állomány tagjait az esetlegesen a megszokott napi tevékenységüktől eltérő fizikai és pszichikai megterhelésnek tette ki, bűncselekmény elkövetésének egyszerű gyanúját nem alapozhatja meg”.

„A parancsnoki gépjárművezetők harcászati kiképzése a kiképzési terv keretein belül, szakmailag megalapozott módszerek szerint történt, és az is kiemelendő, hogy ugyanezen módszereket alkalmazták – és alkalmazzák – több alakulat személyi állományának képzése során is” – idézte a 24.hu a KNYF-et.

Az ügyben megkerestük a feljelentést feladóját, aki először juttatta el lapunkhoz, amennyiben reagál, közölni fogjuk.

  • 16x9 Image

    Kósa András

    Kósa András a Szabad Európa főmunkatársa. 2001 óta újságíró, az elmúlt bő húsz évben volt a Magyar Hírlap, a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Népszava munkatársa. Ezenkívül dolgozott a hvg.hu politika rovatának vezetőjeként és a tulajdonosok által 2022 augusztusában megszüntetett azonnali.hu főszerkesztőjeként is.

XS
SM
MD
LG