Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lombkoronasétány: nem nyomoznak a facebookos szmájlit töröltető polgármester ügyében


Hadházy Ákos a lombkoronasétánynál 2023. március 23-án
Hadházy Ákos a lombkoronasétánynál 2023. március 23-án

A rendőrség szerint nem követett el bűncselekményt a nyírmártonfalvai fideszes polgármester, amikor levetette egyik közmunkása nevető fejes szmájliját egy lombkoronasétányos Facebook-bejegyzés alól. A feljelentést Hadházy Ákos tette, mert úgy tudja, a polgármester kirúgással is fenyegette a közmunkásként foglakoztatott szociális gondozót. Filemon Mihály szerint nem bocsátották el a nőt.

A Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság elutasította a nyomozást a lombkoronasétányos polgármester ellen, aki Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő szerint kirúgással fenyegetett meg egy közmunkásként foglalkoztatott szociális gondozót, mert „röhögő fejet” (nevető fejes szmájlit) tett egy ismerőse lombkoronasétányos Facebook-posztja alá – számolt be a fejleményekről az ellenzéki politikus.

Hivatali visszaélés miatt tett feljelentést; nemcsak a fenyegetés miatt, hanem azért is, mert a polgármester megtorlásul reggel nyolc óráról hét órára változtatta a szociális gondozó munkakezdését csak azért, hogy ne tudja reggel iskolába vinni a gyermekét a szomszéd faluba – írja Hadházy Ákos.

Az ellenzéki képviselő szerint felháborító a rendőrkapitányság nyomozást elutasító indoklása, amely szerint a polgármester az ügyben nem hivatalos személyként, hanem a közmunkás munkáltatójaként járt el.

A rendőrség szerint nincs bizonyíték arra, hogy a polgármester megváltoztatta a munkakezdés idejét, és nem helyezett konkrét szankciókat kilátásba, ezért a kényszerítés bűntettének tényállási eleme hiányzik.

Hadházy Ákos panasszal él az elutasítás ellen, különösen azért, mert azóta még egy, az eddigieknél is aljasabb módszerrel támadta meg Filemon Mihály a nyírmártonfalvai szociális gondozónőt.

Az ellenzéki politikus már korábban is beszámolt arról, hogyan vetette le a polgármester a nevetős szmájlit a Facebookról. Először telefonon hívta fel a közmunkást, és felszólította, hogy távolítsa el a „röhögő fejet” ismerőse lombkoronasétányos posztja alól, majd berendelte a hivatalába, hogy „megbeszéljék a dolgokat”. A személyes találkozón hangfelvételtől tartva kint akarta hagyatni a közmunkás telefonját, de miután erre nem volt hajlandó, csak annyit közölt: „akkor mindent megbeszéltünk, viszont látásra, a papírokat majd kapod” – írja a képviselő.

Hadházy Ákos szerint a polgármester gyakorlatilag kirúgta a nőt, aki még nem kapott írásos értesítést az elbocsátásáról.

A közmunkás elmondta az ellenzéki képviselőnek: egy ismerős család elment a híressé vált lombkoronasétányhoz, ahol fotót készítettek magukról, amelyet posztoltak Facebookon, erre nyomott ő nevetős szmájlit. Mint mondta, nem volt benne semmi rossz szándék, ezen kívül soha semmi mást nem tett ki a lombkoronasétánnyal kapcsolatban, de másról sem szokott írni, ami a hivatalt érinti. Ezért is lepődött meg, amikor a polgármester felhívta, és az ő értelmezése szerint is arra tett utalást, hogy kirúgja – írja a képviselő.

A fiatal nő egyedül neveli nyolcéves fiát, aki speciális nevelési igényű, ezért egy közeli településre viszi iskolába minden reggel. Ezért is érintette rosszul, amikor a polgármester közölte, hogy változtat a munkaszerződésén, és reggel nyolc óra helyett hét órakor kell kezdenie a hivatalban.

Hadházy Ákos úgy tudja, a nő pár éve még hivatalosan, szociális munkásként gondozta az időseket, de a polgármester azt mondta, hogy erre nincs pénz, ezért azóta közmunkásként végzi ugyanazt a munkát, jóval kevesebb pénzért.

Filemon Mihály polgármester a Szabad Európa kérdésére közölte: nem bocsátották el a nőt, és nem is tervezik. Tagadta, hogy reggel 8 óráról 7 órára változtatta volna a munkakezdését.

„A kolléganő munkaszerződésében a munkavégzés kezdeteként 07:00 óra van megjelölve, amelyen változtatás nem történt, amióta foglalkoztatjuk” – írta válaszában.

Azt is tagadta, hogy a nő korábban szociális gondozó munkakörben dolgozott, de takarékossági okokból már közmunkásként alkalmazzák.

„A kolléganő 2018. 03. 01. óta van közfoglalkoztatotti jogviszonyban az önkormányzatnál foglalkoztatva, március–november közötti határozott időintervallumokban a közfoglalkoztatottakra vonatkozó jogszabályok szerint” – írta a polgármester.

Az Átlátszó márciusban írta meg, hogy hatvanmillió forintos uniós támogatásból készült egy lombkoronasétány Nyírmártonfalván, a polgármester erdejében, ahol az építkezés közben kivágták a fákat.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG