Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Elvesztette szűk parlamenti többségét az izraeli kormánykoalíció


Az izraeli Kneszet ülése Jeruzsálemben 2021. július 7-én
Az izraeli Kneszet ülése Jeruzsálemben 2021. július 7-én

Kilépett egy képviselő az izraeli kormánykoalíció egyik pártjából, így a nyolcpárti blokk elveszítette eddigi, rendkívül szűk többségét is a törvényhozásban.

Idit Szilman, a jobboldali Jobbra (Jamina) párt frakcióvezetője kevesebb mint egy évvel a kormány hivatalba lépését követően bejelentette, hogy ezentúl nem támogatja a baloldali, centrista és jobboldali erőkből, illetve egy arab pártból összeállt koalíciót.

A politikusnő hevesen ellenezte, hogy engedélyezzék erjesztett ételek bevitelét a közkórházakba a pészah nyolcnapos ünnep ideje alatt, amikor ezek fogyasztása a vallási előírások értelmében nem számít kósernek. A legfelsőbb bíróság egy tavalyi ítéletében kimondta, hogy az egészségügyi intézmények nem tilthatják meg ezt az emberek számára.

A jeruzsálemi Hadassza kórház vezetése megpróbálta megakadályozni az ilyen ételek, a hamec bejutását az intézménybe. A baloldali liberális Merec pártot vezető Nican Horovic egészségügyi miniszter azonban figyelmeztetett az alkotmánybíróságként is működő törvényszék döntésére.

Szilman erre reagálva kijelentette, hogy a tárcavezető ezzel „átlépett egy határt, amely az ő felügyelete alatt nem történhet meg”.

„Nem egyeztethetők össze a jelenlegi realitással világnézetem egyes kulcsfontosságú értékei – mondta. – El kell ismerni az igazságot: megpróbáltuk. Eljött az ideje, hogy új irányról gondolkozzunk, és megpróbáljunk egy nacionalista, zsidó, cionista kormányt alakítani” – tette hozzá.

Belpolitikai válság újratöltve

Bár Naftali Bennett miniszterelnök jelen állás szerint továbbra is hatalmon marad, mostantól azonban rendkívül nehéz lesz átvinni törvényeket a százhúsz tagú parlamenten, ahol a kormánypártok így mindössze hatvan hellyel rendelkeznek. Elemzők szerint ezzel megkezdődött a kormány felbomlása, ami legkésőbb tíz hónap múlva, az új költségvetés elfogadásának elmaradása nyomán meg is fog történni, így új választások lehetnek a közel-keleti országban.

A nagy nehezen összeállt nyolcpárti koalíció tagjait leginkább az köti össze, hogy ellenzik a korrupciós botrányba keveredett Benjámin Netanjáhú volt miniszterelnök ismételt hatalomra kerülését.

Netanjáhú, az ellenzék vezetője üdvözölte Szilman döntését, és bejelentette, hogy tárt karokkal várja a Likud párt soraiban a képviselőnőt és korábbi párttársait is.

„Azt üzenem a továbbra is ebben a koalícióban ülő barátainknak, hogy térjenek haza. Csatlakozzanak Idit Szilmanhoz, és együtt ismét a siker, a teljesítmény, a biztonság és a béke pályájára helyezhetjük Izraelt” – hangsúlyozta.

Izraelben két év alatt négyszer tartottak választást, a belpolitikai válságnak csak tavaly júniusban sikerült véget vetni, amikor Bennett és szövetségesei tizenkét év után összekovácsolták a mostani koalíciót.

Készült az AP és az MTI tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG