Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Izrael új kormánya megkezdi munkáját Netanjáhú leváltása után


A „történelmi” új izraeli kormánykoalíciót egyfős többséggel szavazták meg a Kneszetben (61 voks a 120-ból) – erre emlékeztet a Mózes kőtábláit idéző kartonpapírral ez a Netanjáhú-maszkos tiltakozó
A „történelmi” új izraeli kormánykoalíciót egyfős többséggel szavazták meg a Kneszetben (61 voks a 120-ból) – erre emlékeztet a Mózes kőtábláit idéző kartonpapírral ez a Netanjáhú-maszkos tiltakozó

Hétfőn megkezdte munkáját az új izraeli kormány, miután a parlament vasárnap minimális többséggel megszavazta az új koalíciót, véget vetve Benjámín Netanjáhú tizenkét éves miniszterelnöki hatalmának.

A 120 fős Kneszet tagjai 60:59 arányban, mindössze egyfős különbséggel szavaztak a nacionalista zsidó és első ízben egy arab pártot is magában foglaló új koalícióra.

Vasárnap késő este le is tette a hivatali esküt Naftali Bennett, az ultranacionalista Jamina párt 49 éves vezetője, aki hétfőn reggel már munkába állt, miniszterei pedig megnevezték új osztályvezetőiket.

Az új koalíciós kormányra rábólintó Kneszet-szavazás után Joe Biden amerikai elnök kijelentette, hogy az Egyesült Államok – a zsidó állam legfőbb szövetségese – továbbra is „rendíthetetlenül támogatja Izrael biztonságát” és hogy kormánya „teljes mértékben elkötelezett” a Bennett kabinetjével való együttműködés mellett.

Külföldi gratulációk, de Irán kivétel

A világ más vezetői is gratuláltak Bennettnek, aki Izraeltizenharmadik miniszterelnöke lett.

Boris Johnson brit kormányfő egyaránt gratulált Bennettnek és koalíciós partnerének, Jair Lapidnak (aki az alku alapján két éven belül váltja Bennettet a miniszterelnöki székben), és azt írta a Twitteren: „Ez egy izgalmas időszak az Egyesült Királyság és Izrael számára, akik tovább dolgozhatnak együtt a béke és a mindenki számára biztosított jólét előmozdításán.

Narendra Modi, a Netanjáhúval szoros kapcsolatokat ápoló indiai miniszterelnök héber nyelvű tweetben gratulált Bennettnek, és közölte: alig várja, hogy találkozzon vele és elmélyítse az országaik közötti stratégiai kapcsolatokat. Modi emellett „nagy elismeréssel” adózott Netanjáhú vezető szerepének.

Vlagyimir Putyin orosz elnök gratulációjában azt üzente Bennettnek: reméli, hogy „konstruktívan tudnak együttműködni”.

„Arra számítok, hogy az Ön munkája a kormány élén minden téren tovább segíti a konstruktív bilaterális kapcsolatok fejlődését (…) nincs kétségem afelől, hogy ez népeink alapvető érdeke” – írta Putyin, hozzátéve, hogy az orosz–izraeli kooperáció „megerősíti a békét, biztonságot és stabilitást a Közel-Keleten”.

Irán, Izrael ősellensége azonban közölte: nem számít arra, hogy az új kormány alatt megváltozna Izrael kül- és biztonságpolitikája.

„Irán ellenségei eltűntek, és az erős Irán még mindig itt van. Nem hiszem, hogy Izrael politikája változni fog az új kormánnyal” – idézte Szaíd Hatibzadeh külügyi szóvivőt hétfőn az ISNA hírügynökség.

Netanjáhú nem adja fel, megpróbálja megbuktatni az új kormányt

Az új koalíció azután állt fel, hogy a 71 éves Netanjáhúnak a két év alatt negyedszerre, március 23-án tartott parlamenti választások után nem sikerült kormányt alakítania.

Jair Lapid, a centrista Jes Atid vezetője egy jobboldali, baloldali, centrista és arab pártokból álló széles körű kormányszövetség létrehozásáról állapodott meg Bennett-tel. A Netanjáhú-ellenes szövetség viszont mindössze egyfős parlamenti többséggel jutott hatalomra, a megfigyelők szerint ezért elég ingatag lehet.

A két nagyobb párt alkuja értelmében Bennett 2023 szeptemberéig lesz miniszterelnök, ezután veszi át két évre a kormányzást Lapid.

Az ellenzékbe szorult Likud vezetője továbbra is Netanjáhú marad.

Topaz Luk, Netanjáhú egyik támogatója hétfőn azt mondta az izraeli katonai rádiónak, hogy a volt miniszterelnök ellenzéki vezetőként „harcolni fog a veszélyes és szörnyű kormány ellen”.

„Tele van motivációval, hogy minél hamarabb megbuktassa ezt a veszélyes kormányt” – tette hozzá Luk.

XS
SM
MD
LG