Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

EMA: van összefüggés a ritka szívgyulladás és az mRNS-vakcinák között


Az EU gyógyszerügynöksége szerint ritkán, de előfordulhat, hogy az mRNS-technológiával készült koronavírus-védőoltások, például a Pfizer- és Moderna-vakcinák mellékhatásaként szívgyulladás alakul ki, ezért fel kell tüntetni ezt a kockázatot a mellékhatásokról szól tájékoztatókban.

Az EU gyógyszerhatósága, az EMA július 9-én megerősítette, hogy összefüggést találtak az mRNS-technológiával készült koronavírus-vakcinák és a szívgyulladás két formája között. Az európai hatóság hasonló megállapításra jut, mint az amerikai járványügyi hivatal, az FDA közelmúltban elkészült jelentése, amely szerint a második oltás után a fiatalok és a férfiak körében emelkedhet a szívizomgyulladás (myocarditis) vagy szívburokgyulladás (pericarditis) kockázata.

Forduljon orvoshoz, ha ezeket tapasztalja

Az mRNS-vakcinák alatt a koronavírus genetikai anyagának (RNS) felhasználásával kifejlesztett védőoltásokat értjük. Idetartoznak a Pfizer és a Moderna koronavírus-vakcinái.

A szívburokgyulladás és szívizomgyulladás spontán módon is kialakulhat valamilyen fertőzés hatására. A két betegség általában akut, azaz nem válik tartóssá, hanem természetes immunválasz vagy gyógyszeres kezelés után a beteg teljesen felépül. A szívizomgyulladás gyakran panaszmentes, máskor nehézlégzéssel és szívritmuszavarral jár. A szívburokgyulladás legjellemzőbb tünete a szúró mellkasi fájdalom, amely légzéskor felerősödik, emellett légszomj, hidegrázás, izzadás és láz is előfordulhat.

Az EMA jelentése szerint a szívproblémák két héttel a második vakcina után jelentkeztek egyes embereknél. Mint írták, a szívgyulladás legnagyobbrészt fiatal felnőtt férfiaknál alakult ki, és a legtöbb esetben az ilyen megbetegedés tipikus lefolyását tapasztalták: pihenés vagy kezelés után a betegek felépültek. Öt mRNS-vakcinával oltott, szívgyulladásban szenvedő beteg elhunyt, a jelentés szerint ők mind idősek voltak, és más betegségekkel is küszködtek, mielőtt megkapták az oltást.

Az EMA hangsúlyozza, hogy a mellékhatás rendkívül ritka, de a tünetekre érdemes figyelni az oltás után, és ha ezeket érzékeli valaki, kerülnie kell a fizikai terhelést, és szakorvoshoz kell fordulnia. Az vakcinákat forgalmazó cégeknek pedig fel kell tüntetniük a tájékoztatón a szívgyulladást a lehetséges mellékhatások között.

Az egydózisos vakcina mellékhatása

A Pfizer- és a Moderna-vakcinákhoz képest nagyobb kockázatra figyelmeztetett az EMA a Johnson & Johnson egydózisú vakcina esetében. Mint mondták, a vakcina nagyon ritka esetben a CLS nevű érrendszeri zavar kialakulását okozhatja.

A CLS folyadék szivárgását okozza a kapilláris erekből. Ez a leggyakrabban alacsony vérnyomást és szédülést okoz, és ödéma alakulhat ki a végtagokban, súlyos esetben pedig a tüdőben is, ami életveszélyes lehet. Az EMA szerint ezért a védőoltást nem szabad beadni olyanoknak, akik korábban szenvedtek már CLS-ben.

A koronavírus új mutációi miatt felmerült, hogy az embereknek a hatékonyabb védelem érdekében érdemes lehet újabb dózist beadni az mRNS-vakcinákból. Július 8-án a Pfizer és a BioNTech vakcinagyártók közölték, arra kérik az amerikai és európai döntéshozókat, hogy engedélyezzék a harmadik oltást. Szerintük bizonyítható, hogy az oltás után hat hónappal már jóval kisebb a szervezet ellenállóképessége a vírus új mutációival szemben. Az EMA egyelőre nem támogatja az ötletet, július 9-én azt mondták, egyelőre elég védelmet nyújt a két dózis is.

XS
SM
MD
LG