Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Jó eséllyel tévedés volt kiadni az első oltás után a magyar védettségi papírt


A kínai Sinopharm gyártó terméke Szegeden, 2021. február 24-én.
A kínai Sinopharm gyártó terméke Szegeden, 2021. február 24-én.

Újra olyan napot rögzítettek, amikor az előző nap során egy koronavírusos beteget sem vesztett el az ország. A nyájimmunitás viszont távolinak tűnik még, és lehet, hogy nem volt megfelelő ötlet egy oltás után kiadni a magyar védettségi papírt.

Július 9-én ismét azt adhatta hírül az állam, hogy előző nap senki nem halt bele a koronavírus közvetlen következményeibe. Többen kerültek viszont kórházba, mint ahányan kijöhettek onnan, így jelenleg 87 koronavírusos beteget ápolnak kórházban. Közülük pedig 13-en vannak lélegeztetőgépen.

Kicsit kevesebb mint hatezer embernek sikerült beadni az első oltását előző nap. Velük együtt 5 millió 529 ezer ember kapott legalább egy oltást eddig. Jó részük egyébként már két oltást kapott, pontosan 5 millió 145 ezer ilyen emberrel számol az állami egészségügy.

Jócskán odébb van még a nyájimmunitás ilyen tempóval

A közhangulat szerint vége van a járványnak, a Magyar Orvosi Kamara szerint távolról sem. Ezért oltásra buzdító plakátokat fognak küldeni minden magyar háziorvosnak, hogy tegye ki a rendelőjében.

Bár durván 5,5 millió magyart beoltottak már egy oltással, a nyájimmunitáshoz ez még messze nem elég a szakmai szervezet szerint. Korábban Barcs István klinikai és járványügyi mikrobiológus arról írt a kamara oldalán, hogy 8 millió beoltott kellene az immunitáshoz.

Szerinte eleinte félreértettük a betegség kockázatait, alulbecsültük azokat. De aztán amikor végül elkezdett Magyarország is tesztelni, akkor tavaly nyárra sikerült megfékezni a járványt. Augusztusban viszont hiába figyelmeztettek a szakemberek, csak megkésve, ősszel kezdődtek a szigorítások. Külön probléma most, hogy már egy oltás után is kiadta az állam a belföldi rendezvényekhez megfelelő magyar védettségi igazolást, így viszont sokan nem mentek el a szükséges második oltásra.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG