Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Emberi jogi aggályokról is beszélt a brit külügyminiszter Kínában


James Cleverly brit és Vang Ji kínai külügyminiszter Pekingben 2023. augusztus 30-án
James Cleverly brit és Vang Ji kínai külügyminiszter Pekingben 2023. augusztus 30-án

James Cleverly pekingi találkozóin aggodalmát fejezte ki az emberi jogi helyzet kapcsán, ugyanakkor a párbeszéd fenntartásának szükségességét hangsúlyozta a félreértések elkerülése érdekében.

Az utóbbi több mint öt év során ez volt az első brit külügyminiszteri látogatás Kínában, ami jól mutatja a kétoldalú viszony megromlását. Ennek okai között van a volt brit gyarmat, Hongkong autonómiájának felszámolása, a muszlim kisebbség súlyos elnyomása, az Oroszországnak nyújtott támogatás, valamint az is, hogy az Egyesült Királyság rendkívül szoros kapcsolatot ápol az Egyesült Államokkal.

James Cleverly az egynapos vizit alatt többek között kínai hivatali partnerével, Vang Jivel és Han Cseng alelnökkel találkozott. A két külügyminiszter a párbeszéd fontosságát hangsúlyozta a két ország között, ugyanakkor mindketten kitértek a problémákra is.

Ehhez kapcsolódóan: Blinken és Hszi a viszony javítását ígéri, de Peking elutasítja Washington legfőbb kérését

Vang úgy vélekedett, hogy a brit–kínai kapcsolatoknak globális kihatásuk van, és kijelentette, hogy „az együttműködés és a párbeszéd” a kulcsszava a pekingi megközelítésnek ezen a téren.

„Természetesen észleltük, hogy időről időre vannak bizonyos zajok a kínai–brit kapcsolatban; egyesek még az ön látogatását is megkérdőjelezték” – mondta.

A brit diplomácia vezetője ugyancsak a kommunikációs csatornák megőrzésének fontosságáról beszélt, hogy elkerülhetők legyenek az esetleges félreértések.

„Lényeges, hogy a miénkhez hasonló államok rendszeresen találkozzanak és személyesen beszéljenek, hogy fokozzák egymás megértését, elkerüljék a félreértéseket, illetve kezeljék azokat a kihívásokat és nézeteltéréseket, amelyek minden ország kétoldalú kapcsolataiban fennállnak” – emelte ki.

Aláhúzta, hogy sok magas rangú kínai vezetővel tárgyalt, és minden egyes egyeztetésén felvetette az emberi jogok helyzetét is.

Ehhez kapcsolódóan: Utolsó pillanatban lemondták az EU-s diplomácia vezetőjének kínai útját

Eközben a londoni parlament külügyi bizottsága jelentést adott ki, amelyben fenyegetésként értékelte a Kínai Kommunista Párt tevékenységét az Egyesült Királyságra és a nemzeti érdekekre nézve.

A törvényhozók következetlen Kína-politikája miatt bírálták a kormányt, és az erre vonatkozó stratégia nyilvánosságra hozására szólítottak fel. Keményebb fellépést sürgettek Pekinggel szemben, felszólaltak bizonyos kínai technológiák, például megfigyelőkamerák használata ellen.

Ehhez kapcsolódóan: Hongkong gazdasága lassan talpra áll, de a szabadságjogoknak annyi

Vang Ven-bin kínai külügyi szóvivő hangsúlyozta, hogy a két országnak együtt kellene dolgoznia a világ békéjének, stabilitásának és fejlődésének biztosításán. Mindazonáltal élesen visszautasította a külső beavatkozásokat országa belügyeibe, így a Hongkonggal és Hszincsianggal kapcsolatos kérdésekbe is.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG