Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Emberi jogi normákat sért a Velencei Bizottság szerint a gyermekvédelmi törvény


Felvonulók a meleg büszkeség napján Budapesten 2021. július 24-én
Felvonulók a meleg büszkeség napján Budapesten 2021. július 24-én

Az Európa Tanács emberi jogi testületének szakértői szerint az iskolai szexuális nevelési programokkal és a szexuális tartalmak médiában történő megjelenítésével kapcsolatos magyar jogszabályok legutóbbi módosításai kirekesztők és sértik a nemzetközi emberi jogi normákat.

A Szabad Európa több cikkben is beszámolt arról, a kormány narratívája szerint gyermekvédelmi törvénymódosításról, amelyet júniusban fogadott el a parlament, és amelyeket az LMBT-közösségek mellett élesen bírált az Európai Bizottság is.

A bírálatok között szerepelt, hogy a jogszabály-módosítások megbélyegzik a szexuális kisebbségeket és elfojtják a szexuális irányultságról szóló diskurzust.

Fenyegető környezet

A Velencei Bizottság alkotmányjogi szakértői december 14-én kiadott állásfoglalásukban arra a következtetésre jutottak, hogy a módosítások

„nem tesznek eleget Magyarország azon pozitív kötelezettségének, hogy az oktatási rendszer nyújtson objektív és elfogulatlan tájékoztatást a gyermekeknek a nemi identitásról és a szexualitásról".

A testület szerint a módosítások hozzájárulnak egy olyan „fenyegető környezet” kialakításához, amelyben az LMBT-gyermekek megfélemlítésnek és zaklatásnak lehetnek kitéve.

„Csak az egyoldalú és elfogult tanításnak hagynak teret, lehetőséget teremtve az LMBT-személyek megbélyegzésének és diszkriminációjának” – áll a közleményben. A szakértők azt is bírálták, hogy a módosításokat „ elhamarkodottan, a civil társadalom és az ellenzék megkérdezése nélkül fogadták el".

A bizottság szakértői szerint a gyermek- és családvédelmi törvény módosításainak alkalmazása és félreérthető értelmezésük miatt a rendelkezés sérti az emberi jogi egyezményben rögzített, családi élethez való jogot, valamint a szülők azon jogát, hogy gyermekeiket ennek megfelelően, saját meggyőződésük szerint neveljék és tanítsák.

A kormány szerint az intézkedések célja a gyermekek és a családok védelme

A Szabad Európa többször beszámolt arról, hogyan változtatta át a jogalkotó a kezdetben a pedofil jellegű bűncselekményeket érintő büntetőjogi szigorításokról szóló és nagy ellenzéki támogatást élvező terveket az LMBTQ-közösség jogait sértő, tiltakozási hullámot elindító javaslattá.

Orbán Viktor szerint az intézkedések célja a gyermekek és a családok védelme, a jogszabályok nem a felnőttek ellen irányulnak. Az Európai Bizottság, az Európai Unió végrehajtó testülete ugyanakkor két különálló jogi eljárást is indított a kormány ellen az LMBT-jogok megsértése miatt.

XS
SM
MD
LG