Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Emberi jogi díjat kapott hazájában Ramzán Kadirov csecsen vezető


Ramzán Kadirov
Ramzán Kadirov

„Kiváló emberi jogi aktivistáknak” járó elismerést kapott saját ombudsmanjától Ramzán Kadirov csecsenföldi vezető és családja. Kadirovot emberi jogi megfigyelők számos jogsértéssel vádolják, beleértve az emberrablást, a kínzásokat és a bírósági eljárás nélküli gyilkosságokat.

Az észak-kaukázusi csecsenföldi régió vezetőjét, Ramzán Kadirovot és szüleit a regionális emberi jogi ombudsman kiváló emberi jogi aktivisták-díjjal tüntette ki a december 30-án Groznijban tartott ünnepségen. A ceremónián, amelyen Kadirov nem vett részt, Nurdi Nukhazhijev ombudsman azt mondta, a Kadirov család „óriási mértékben hozzájárult (…) az emberi jogok biztosításához és az állam megerősítéséhez”. Az ünnepségről készült videót a grozniji állami televízió tette közzé az interneten.

A kitüntetéseket Kadirov mellett édesapja, a volt csecsen elnök, Akhmad Kadirov és édesanyja, Aimani Kadirova kapta. Ahmad Kadirov 2003-tól 2004 májusában történt meggyilkolásáig Csecsenföld elnöke volt.

A hónap elején Kadirov lánya, Aishat Kadirova, aki Csecsenföld kulturális minisztere, az Emberi Jogok Védelméért kitüntetést kapta.

Orosz és nemzetközi emberi jogi megfigyelők évek óta azzal vádolják Ramzan Kadirovot, hogy súlyos emberi jogi visszaéléseket felügyel, beleértve az emberrablásokat, a kínzásokat, a bírósági eljárás nélküli gyilkosságokat és az LMBT-közösség üldözését.

XS
SM
MD
LG