Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Emelik a rendőrök és a katonák bérét a választás előtt Oroszországban


Rohamrendőrök az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus melletti tüntetés egyik résztvevőjével Moszkvában 2021. január 23-án
Rohamrendőrök az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus melletti tüntetés egyik résztvevőjével Moszkvában 2021. január 23-án

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn jóváhagyta a rendőrök és a katonák bérének emelését, néhány nappal a parlamenti választások előtt.

Az intézkedés nyomán az inflációt meghaladó mértékben emelik 2022-ben és 2023-ban az érintett csoportokba tartozók fizetését. Előző hónapban 6,7 százalékon állt az infláció Oroszországban, ez jócskán meghaladja a jegybank által célként kitűzött négyszázalékos értéket.

A még augusztusban bejelentett béremelés pontos részleteit ugyanakkor még nem közölték.

Putyin előző hónapban egyszeri 15 ezer rubeles (mintegy hatvanezer forintos) juttatást hagyott jóvá többek között a tűzoltók, a rendőrök, az ügyészek és a katonák számára, és hasonló segítséget ígért a nyugdíjasoknak is, akiknek egy jelentős része komoly nehézségekkel küzd az élelmiszerárak emelkedése miatt.

Bírálók szerint az ilyen intézkedésekkel megpróbálják megvesztegetni azokat a választói csoportokat, amelyektől nagyban függ a kormány és az elnök hatalmon maradása. A Kreml tagadja, hogy a mostani rendeletek bármiféle kapcsolatban állnának a választással.

Bár a kormányzó Egyesült Oroszország az utóbbi időben valamelyest veszített támogatottságából, részben a romló életkörülmények miatt, elemzők szerint a párt így is fölényesen fogja nyerni a szeptember 17–19-i választást.

Vlagyimir Putyin elnökként, kormányfőként, majd ismét elnökként már 1999 óta vezeti az országot. Részt vett az Egyesült Oroszország párt megalapításában, de nem tagja.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG