Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Választási csalásra készül az orosz kormánypárt?


„Megtisztítjuk Oroszországot a tolvajoktól és az oligarcháktól” – Anasztaszija Udalcova, az Orosz Kommunista Párt Duma-képviselőjelöltje, Szergej Udalcov orosz ellenzéki aktivista feleségének kampányposztere Moszkvában 2021. szeptember 2-án
„Megtisztítjuk Oroszországot a tolvajoktól és az oligarcháktól” – Anasztaszija Udalcova, az Orosz Kommunista Párt Duma-képviselőjelöltje, Szergej Udalcov orosz ellenzéki aktivista feleségének kampányposztere Moszkvában 2021. szeptember 2-án

Egy „bizonyos pártnak” legalább 42 százalékot kell elérnie a közelgő választásokon – mondta egy orosz illetékes egy választási dolgozókkal tartott tanácskozáson. A felvételt a Novaja Gazéta orosz ellenzéki lap szivárogtatta ki, és azt sugallja, hogy manipulálhatják az orosz parlamenti és önkormányzati voksolás eredményeit.

Egy moszkvai külvárosban nemrég szavazókörzeti vezetői értekezletet tartottak. Itt szólalt fel egy helyi közigazgatási tisztviselőként leírt nő, aki elmagyarázta, hogyan kell lebonyolítani a közelgő Állami Duma-választást.

Mi hallható az inkrimináló felvételen?

„A legfontosabb, hogy megőrizzük a hidegvérünket és nyugodtak maradjunk” – mondja a nő a Novaja Gazeta című független lap által szeptember 3-án közzétett kiszivárgott hangfelvétel szerint.

A nőt a lapnak több független forrás is az „ideiglenesen” a Moszkvához közeli Koroljov város önkormányzati tanácsadójaként, Zsanna Prokopjevaként azonosította.

A szenzációs felvételen az hallható, hogy a nő konkrét utasításokat ad a választási dolgozóknak arról, hogyan hamisítsák meg a szavazás eredményét, hogy biztosítsák „egy bizonyos párt” győzelmét. Bár név szerint nem nevezi meg a pártot, egyértelműen a kormányzó Egységes Oroszországra utalhat.

„Abban vagyunk érdekeltek, hogy egy bizonyos számot és egy bizonyos pártot lássunk – 42-45 százalékot a listás szavazatok esetében” – mondja az eligazításon.

Arra is utasítja a szavazatszámlálókat, hogy ne csak a regionális választási bizottságnak, hanem közvetlenül az Egységes Oroszországnak is szolgáltassanak rendszeresen adatokat a választási részvételről.

Emellett felszólítja őket arra, hogy támogassák az Egységes Oroszország Duma-, valamint a moszkvai regionális parlamenti képviselőjelöltjét az egyéni választókerületben zajló versenyben.

„Nem fontos, milyen arányban győznek, amíg minden riválisukat legyőzik” – magyarázza a hallgatóságnak.

Az oroszok szeptember 17–19-én járulnak az urnákhoz, hogy megválasszák az új Állami Dumát, a parlament alsóházát. Számos régióban és városban helyi választásokat is tartanak.

A szavazásra akkor kerül sor, amikor az Egységes Oroszországnak – amely Vlagyimir Putyin elnök húszéves uralma alatt a törvényhozás és a végrehajtó hatalom minden szintjét irányította Oroszországban – rekordalacsony, 25 százalék körüli a támogatottsága.

A választások előtti helyzet

Már a voks előtt jó néhány hónappal keményen lesújtott a kormány a putyini Kreml számára legnagyobbnak tűnő fenyegetésre: Alekszej Navalnij ellenzéki vezetőre és mozgalmára.

Miután tavaly megmérgezték, a hatóságok bebörtönözték és bezáratták alapítványa regionális irodáit és más szervezeteit. Navalnij Korrupcióellenes Alapját 2021. június 9-én a Moszkvai Városi Bíróság szélsőséges szervezetté nyilvánította és felszámoltatta .

Emellett a legjelentősebb ellenzéki személyiségek közül sokakat eltiltottak a Duma-választásokon való indulástól.

Az oroszok szeptember 19-én szavaznak a parlamenti és néhány regionális választáson
Az oroszok szeptember 19-én szavaznak a parlamenti és néhány regionális választáson

A Novaja Gazeta által megszerzett hangfelvételen hallható, ahogy a Koroljov városi választási gyűlésen részt vevő nő átadja Alekszandr Hodirjev polgármester kérését, hogy „minden tökéletesen menjen – tisztán, megjegyzések, nyilatkozatok, panaszok, a választási törvény megsértése nélkül”.

Ennek ellenére a nő szerint az Egységes Oroszország számára szükséges eredményt mind az otthoni szavazással – amely a teljes részvétel húsz százalékát teszi ki –, mind pedig két választói lista használatával lehet elérni. „Az egyik lista a választóké”, hogy aláírják, a „másik pedig a választási megfigyelőké”.

Bár közvetlenül nem mondta ki, úgy tűnt, arra utal, hogy a választási megfigyelőknek szánt választói jegyzéket előre kitölthetik, hogy a 42-45 százalékos szavazatarányt lehetővé tévő részvételt mutasson.

„A lista, amelyet be fognak nyújtani, elég hosszú lesz, 45 százalékos – mondja a felvételen. – Azt tanácsolnám, hogy azonnal kezdjék előkészíteni, miután megkapták a választói listát.” Ezután megígéri a tisztviselőknek, hogy legalább tíz nappal a szavazás előtt megkapják a szavazóhelyiségükre vonatkozó választói listákat.

A választói listák ellenőrzése

Az orosz hatóságok másik módszere, hogy korlátozzák a választási kampány külső ellenőrzését, továbbá hogy „külföldi ügynöknek” minősítenek független, nem kormányzati szervezeteket és médiumokat. Ez az – amúgy amerikai mintára kitalált – címke a zord hidegháborús szovjet időkre emlékeztet.

A nemrégiben idegen ügynöki besorolást kapók között szerepel a Golosz, az ismert választási megfigyelőszervezet, amely a korábbi szavazások során csalást és manipulációt rögzített.

A Koroljovból kiszivárgott hangfelvételen hallható, amint a nő hangsúlyozza, hogy „nem szabad megengedni”, hogy a szavazólistákat bárki megvizsgálja a szavazás során.

„Ez lehetetlen” – mondja a nő, arra utasítva a tisztviselőket, hogy a választási törvényre vagy a járványellenes korlátozásokra hivatkozva akadályozzák meg, hogy a megfigyelők átnézzék a dokumentumokat.

„Szeptember 19-én este 8 órakor, miután az utolsó szavazó is távozik, maguk elkezdik a munkát – mondja. – Valaki érvényteleníti a fel nem használt szavazólapokat, és azok, akiknél ott vannak a listák, elkezdenek dolgozni velük. Addig a pillanatig velük maradnak, amíg ki nem cserélik őket. Addig ülnek ott, ameddig kell.”

A hatalom sikeresen kiiktatta a legveszélyesebbnek tartott ellenzéki erőt: Alekszej Navalnij mozgalmát. A kép 2021. április 21-én, egy moszkvai ellenzéki tüntetésen készült
A hatalom sikeresen kiiktatta a legveszélyesebbnek tartott ellenzéki erőt: Alekszej Navalnij mozgalmát. A kép 2021. április 21-én, egy moszkvai ellenzéki tüntetésen készült

Az orosz Központi Választási Bizottságnál kiverte a biztosítékot

Koroljov városvezetése nem kommentálta a hangfelvételt, amelyet a Novaja Gazeta vizsgálatra továbbított az ország legfőbb választási tisztviselőjének, Ella Pamfilovának.

Az orosz Központi Választási Bizottság (CIK) pénteken a Telegramon reagált, és közölte: „gyors reagálású csoportot” küldött Koroljovba az audiofelvétel vizsgálatára.

„Úgy véljük, hogy amennyiben az információ beigazolódik, elkerülhetetlenül meg kell büntetni a felelősöket, beleértve a büntetőjogi felelősségre vonást annál is inkább, ha a történteket csoportos összeesküvésnek minősítik.”

A CIK közölte azt is, hogy hivatalos levelet küldtek az orosz főügyésznek, a nyomozó bizottság elnökének, a moszkvai régió kormányzójának és a moszkvai régió választási bizottsága elnökének „azzal a határozott kéréssel, hogy a lehető leghamarabb tegyenek meg minden szükséges intézkedést a moszkvai régióban elkövetett esetleges csalások megelőzése érdekében, és alaposan vizsgálják ki a Novaja Gazeta cikkében bemutatott esetleges hatalommal való visszaéléseket”.

„Elfogadhatatlan, ha ellenszenves személyek, akik korábban jogsértésekben vettek részt és akiket az oroszországi CIK nyomására elbocsátottak tisztségükből, ilyen vagy olyan minőségben újra felbukkannak, és gyakorlatilag áthúzzák a választási rendszerben dolgozó, társadalmi-politikai kötelességüket felelősségteljesen és lelkiismeretesen végző kollégáink hatalmas és nehéz munkáját” – jegyezte meg a bizottság.


A hatóság arra utalt, hogy Prokopjeva „színes” választási múlttal rendelkezik Koroljovban. A 2016-os Duma-választáson a városi választási bizottság elnökeként tevékenykedett.

Ám 2017 januárjában lemondott, miután számos hivatalos panasz érkezett a választások lebonyolításával kapcsolatban a városban. Pamfilova többször nyilvánosan bírálta a koroljovi szavazást.

Prokopjeva azonban később visszatért a polgármester tanácsadójaként, és továbbra is felügyeli a választásokat a városban.

Egy zűrös Telegram-csatorna

A 2019 szeptemberében tartott helyi választások idején egy Zsanna Prokopjeva nevű felhasználó zárt csatornát működtetett a Telegram üzenetküldő alkalmazáson, amelyben Koroljov választási tisztviselői a városi tanácsi választások meghamisításáról tárgyaltak.

A nőt 2019-ben a moszkvai területi választási bizottság elé idézték, miután nyilvánosságra hozták a vádakat – többek között azt, hogy a helyi szavazóhelyiségekben a választási megfigyelők által lefényképezett iratcsomagok jelentősen eltértek a városi választási bizottságnál lévő iratoktól.

A bizottság nem tett nyilvános lépéseket a vádakkal kapcsolatban, és úgy tűnik, Prokopjeva nem kapott büntetést vagy megrovást sem.

Vlagyimir Putyin elnöksége során a nemzetközi megfigyelők rendszeresen bírálták és tisztességtelennek nevezték a választásokat.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet közölte: az idén nem küld megfigyelőket a Duma- és más választásokra „az Orosz Föderáció hatóságai által életbe léptetett korlátozások miatt”.

Robert Coalson írása.
XS
SM
MD
LG