Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Emelkedő járványszámok itthon, egy magyar okozott riadalmat Kambodzsában


Emelkedő magyar járványszámok: több kórházban ápolt, több gépi lélegeztetésre szoruló és több halálos áldozat. Közben Kambodzsában egy magyar férfi miatt kezdődött széleskörű kontakt-kutatás.

Vasárnap Magyarországon 702 új koronavírusos fertőzöttet regisztráltak, ezzel jelenleg 18 815-ra ugrott a hazai aktív esetek száma. Kórházban közülük 693 beteget ápolnak, 44-en vannak lélegeztetőgépen. Hétfőn reggel 13 halálesetet jelentettek a fertőzéssel összefüggésben.

Operatív Törzs hétfői beszámolója

„A kórházban ápoltak száma emelkedett, így a lélegeztetőgépen lévők száma is” - mondta az Operatív Törzs hétfői online beszámolóján Müller Cecília. Az országos tisztifőorvos hozzátette, hogy a koronavírus terjedése Magyarországon az elmúlt napokban gyorsult. Hozzátette, hogy a második hullám során Magyországon már közösségi terjedésről beszélhetünk, azaz nincsenek gócpontok. Hangsúlyozta, hogy ma hazánkban „bárhol, bárki elkaphatja a fertőzést”. Megismételte, hogy továbbra is nagyon fontos a higiéniás szabályok betartása: a távolságtartás, a maszkviselés és az idősek és krónikus betegekre való fokozott odafigyelés.

Eddig 17 óvodában és 3 iskolában kellett rendkívüli szünetet elrendelni, illetve 18 osztály és 3 iskola tért át a digitális oktatásra. Megkezdték a hőkapuk és az érintésmentes hőmérők kiszállítását az oktatási intézményekbe, október 1-től kötelező lesz megmérni az iskolába érkező diákok testhőmérsékletét.

Az országos tisztifőorvos azt mondta, akinél 37,8 Celsius foknál magasabbat mutat a műszer, azt azonnal hazaküldik. "A láz alapvető tünet, a többit sokkal nehezebb kiszűrni" - fogalmazott Müller Cecília.

Maszkviselés és szabálysértések

A szeptember 21-én életbe lépett maszkviselésre vonatkozó kormányrendelet nem tér ki a fodrászatokra és a szépségszalonokra, a tisztifőorvos azonban felhívta a figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlására, miszerint ezekben az üzletekben is ajánlott a maszk viselése a belépéskor, illetve amennyire lehetséges a szolgáltatás ideje alatt is. Megdorgálta az autósokat, motorosokat, mert nem a benzinkutaknál többször tapasztalták, hogy a vevők nem viselnek maszkot.

„A hétvégén 41 tömegközlekedési járművön utazó ember nem, vagy nem megfelelő módon viselte a maszkot a hétvégén, 101-en pedig üzletben, vendéglátóhelyen vagy más intézmény területén nem tartották be a maszkviselési szabályokat” – ismertette Kiss Róbert, a pandémia elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese az adatokat.

A Nemzeti Konzultáció eredménye

“1,8 millió ember mondta el a véleményét, amit úgy lehet összefoglalni, hogy ‘védjük meg mindenkinek az egészségét, de az ország azért közben ne álljon le’, s ebben a szellemiségben dolgozunk" – mondta Farkas Örs hétfő reggel az M1 csatornán. A Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) szóvivője hozzátette, hogy a járvány második hullámában más stratégiát fog alkalmazni a kormány, mint az első hullám idején. "A második hullám azonban már felkészülten érte az egészségügyi rendszert, így most az a cél, hogy Magyarországon ne álljon meg az élet" - magyarázta.

Kapacitásbővítés a kórházakban

A hazai kórházakban a járványügyi dinamikát követve megkezdték a kapacitásbővítést. Valószínű, hogy meg kell majd nyitni a mobil kórházat is. „A folyamatosan emelkedő esetszám miatt hamarosan bővíteni kell a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház felnőtt-fertőzőépületében kialakított járványkórház intenzív osztályának kapacitását”- nyilatkozta dr. Szepesvári Szabolcs főigazgató.

Közelíti az egymilliót a világjárvány áldozatainak száma

A világban eddig a már majd 33 millió emebrről derült ki, hogy fertőzött. Szakértők szerint azonban a diagnosztizált esetek száma nem pontos, hiszen egyes országokban továbbra sem tesztelnk eleget, illetve az adatok nyilvántartási kritériumai is különböznek.

Jelenleg az Egyesült Államokban számít a legfertőzöttebb országnak, több mint 7 millió pozitív esettel. Indiában ez az adat lassan eléri a 6 millió főt, miközben Brazíliában már meghaladja a 4,5 milliót. Európában Oroszországban már 1,1 millió emberben mutatták ki a vírust, Spanyolországban több mint 700 ezer, Franciaországban pedig már több mint 550 ezer ember fertőződött meg. Eközben Ausztráliában úgy tűnik lassan sikerül megfékezni a vírus terjedését. Az elmúlt 24 órában csak 4 új fertőzöttet diagnosztizáltak.

A halálos áldozatok számát nézve a listát az Egyesült Államok vezeti , majd Brazília, India, Mexikó és Nagy-Britannia következik.

Magyar fertőzött Kambodzsában

Közben Kambodzsában, ahol eddig mindössze 276 esetet diagnosztizáltak a betegséggel, egy 70 éves magyar férfi okozott riadalmat, akinek a koronavírus tesztje pozitív lett. A férfi miatt több mint nyolcvan embert kellett a kambodzsai egészségügyi hatóságoknak megkeresni és letesztelni.

A férfi szeptember 13-án érkezett Kambodzsába Franciaországból, majd a kötelező karantén 13. napján pozitív tesztet produkált. A kambodzsai egészségügyi hatóságok keresik azt a 84 embert, akikkel egy repülőn utazott. A Sziemreap városában élő férfi azonban nem tartotta be a karantént, s elment tuk-tukkal festményeket vásárolni. Így a hatóságoknak fel kell kutatni azokat is, akikkel a férfi bevásárló körútja során érintkezett.

A férfi feleségének tesztje negatív lett. Az országban jelenleg senki nem halt még meg a koronavírus fertőzés miatt.

XS
SM
MD
LG