Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Emlékeztető Covid-oltás: ki kaphat új vakcinát idén ősszel?


A tálcán a Moderna emlékeztető oltásai várnak a páciensekre egy londoni templomban kialakított ideiglenes oltóponton 2021. december 4-én
A tálcán a Moderna emlékeztető oltásai várnak a páciensekre egy londoni templomban kialakított ideiglenes oltóponton 2021. december 4-én

Angliában és Skóciában már beindult az őszi emlékeztető oltáskampány, a gondozóotthonok lakóival és munkatársaival kezdtek. Sokan új típusú vakcinát kapnak, amely mind az eredeti Covid-vírus, mind a legújabb omikron-variáns ellen képes felvenni a harcot. A BBC járta körbe a kérdést.

Az őszi emlékeztető oltást Nagy-Britanniában azoknak javasolják, akik ötvenévesek vagy annál idősebbek; 5 és 49 év közöttiek, ám az egészségi állapotuk megnövekedett kockázatot jelent – köztük vannak a terhes nők is –; gondozóotthonok dolgozói; az első vonalban dolgozó egészségügyi és szociális gondozók; 16 és 49 év közötti gondozók; legyengült immunrendszerű emberekkel egy háztartásban élők.

Kik kaphatnak emlékeztető adagot?

Eredetileg csak egészséges, 65 év feletti embereknek ajánlottak extra emlékeztető oltást, de az omikron terjedése miatt a programot kibővítették.

Bárki, aki 16 éves vagy annál idősebb, vagy veszélyeztetett 12 és 15 év közötti gyermek, és mindkét elsődleges oltást megkapta, kérhet első emlékeztető oltást.

Az Egyesült Királyságban az ingyenes, influenza elleni oltást idén ősszel több csoportnak is felajánlják, néhány embernek a Covid emlékeztő oltással együtt. Az NHS szerint a Moderna új, bivalens vakcináját fogják használni az őszi emlékeztető oltásokhoz, „ha elegendő a készlet”. Az Egyesült Királyság volt az első ország, amely jóváhagyta a kétféle oltás alkalmazását. Mostanra megadta a zöld utat a Pfizer második bivalens vakcinájának is.

Ingyenes influenzaoltással kombinálva

Az egészségügyi tisztviselők azonban azt mondják, hogy az embereknek bármilyen felajánlott emlékeztető oltást fel kell venniük, mivel minden oltóanyag védelmet nyújt a súlyos megbetegedések vagy a Covid okozta halálozás ellen. A népegészségügy busz hirdetése Birminghamben azt javasolja az embereknek, hogy „erősítsék immunitásukat az influenza elleni védőoltással és a Covid–19 emlékeztető oltással”. A tavalyi évhez hasonlóan sok embernek ingyenes influenza elleni oltást kínálnak a Covid-emlékeztő oltással egy időben.

A korábbi emlékeztető oltások egyetlen adag Pfizert vagy Modernát jelentettek – függetlenül attól, hogy korábban melyik vakcinát kapta az ember. Annak, aki egészségügyi okokból nem kaphatta meg a Pfizert vagy a Modernát, AstraZenecát ajánlottak emlékeztető oltásként. Az első és a második vakcina vagy az AstraZeneca volt, vagy (a negyven év alattiak esetében) a Pfizer vagy a Moderna.

A gyerekek közül kik kaphatnak oltást?

Az Egyesült Királyságban élő 5–11 évesek mindegyike kaphat két adag csökkentett erősségű Covid-oltást 12 hét különbséggel. Továbbá minden 12–15 évesnek két adag Pfizert kínálnak, a 16 és 17 évesek pedig kaphatnak emlékeztetőt is, három hónappal a második oltás után. A veszélyeztetett csoportba tartozó vagy legyengült immunrendszerű emberrel együtt élő 12–15 évesek úgyszintén kérhetik az emlékeztető oltást.

Az első és a második oltás beadása között nyolc hetet kell várni, aztán legalább 12 hetet az emlékeztető oltás előtt.

A legfrissebb adatok szerint az Egyesült Királyságban a 12 éves vagy annál idősebb emberek 94 százaléka kapta meg az első Covid-oltást, 88 százaléka másodikat és 69 százaléka harmadikat. A 75 év felettiek több mint 79 százaléka kapott tavasszal emlékeztető oltást. A súlyosan legyengült immunrendszerű betegeknek egy harmadik oltást is felajánlottak az emlékeztető oltás előtt.

Mi a teendő, ha beteg valaki?

Ha valaki elkapta a fertőzést, tanácsos négy hetet várnia a pozitív teszt után, még akkor is, ha nem alakultak ki tünetei. A 18 éven aluliak esetében 12 hét várakozás ajánlott. Felhívják arra is a figyelmet, hogy a vakcináktól nem lehet megfertőződni, és az oltóanyag nem adhat pozitív eredményt a Covid-teszten.

Súlyos betegség vagy magas láz esetén nem szabad oltást adni. Mindazonáltal mind a Pfizernél, mind a Modernánál úgy vélik, hogy enyhe láz vagy megfázás esetén nem kell késlekedni az emlékeztető oltással.

Mik a mellékhatások?

A leggyakoribb mellékhatások közé tartozik a kar- vagy fejfájás, hidegrázás, fáradtság és hányinger. Ezek részei a szervezet normál immunválaszának a védőoltásokra, és általában egy-két napon belül elmúlnak. Rendkívül ritkán, de fordultak elő halálesetek is, amikor az AstraZeneca vakcina beadása után vérrögök alakultak ki, ám nagyon kevés ember tapasztalt súlyos allergiás reakciót a Pfizer-vakcina beadása után. A védőoltás előtt át kell beszélni a kezelőorvossal minden fennálló súlyos allergiát.

Nagyot ugrott mára a fertőzöttek száma

Keddre virradóra több mint 1,2 millió új esetet regisztráltak világszerte, így 605.577.251 ember fertőződött meg eddig a koronavírussal, a halálos áldozatok száma pedig 6.503.412. Az adatok a Johns Hopkins Intézettől származnak. A fertőzés 193 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

Magyarországon legutóbb augusztus 31-én közöltek friss járványadatokat. Akkor arról számoltak be a kormányzati járványportálon, hogy egyetlen hét alatt 12.157 új fertőzöttet igazoltak, és egy hét alatt száz halálos áldozatot követelt a járvány. Velük együtt az elhunytak száma itthon 47.291 főre emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma a múlt héten 38.558 volt, kórházban 978 koronavírusos beteget ápoltak, közülük 23-an voltak lélegeztetőgépen.

Készült a BBC és az MTI beszámolóinak felhasználásával.
XS
SM
MD
LG