Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Évek óta jelen lehet Nagy-Britanniában a majomhimlő, vakcinákat tesztel a Moderna


Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

Az amerikai gyógyszergyártó vállalat preklinikai vizsgálatokat folytat majomhimlő elleni lehetséges oltóanyagokkal, miközben a fertőzés terjedőben van az Egyesült Államokban és Európában.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdai jelentése szerint eddig a világ mintegy húsz országában csaknem háromszáz esetet regisztráltak, ám a széles körű terjedés kockázata továbbra is alacsony.

A WHO szerint a betegség mostani megjelenése annyiban tér el a szokványostól, hogy a vírus olyan országokban jelent meg, ahol rendszerint nem szokott.

Az elmúlt hetekben Európában a legtöbb majomhimlős esetet Nagy-Britannia után Spanyolországban szűrték ki. Előbbiben már 78-ra, utóbbiban pedig 59-re nőtt az esetek száma.

Egészségügyi szakértők szerint a vírus már évek óta jelen lehet Nagy-Britanniában, csak senki nem azonosította.

A Közép- és Nyugat-Afrika trópusi esőerdeiben is ritka vírust Európában először 2018-ban, az Egyesült Királyságban azonosították. A tünetek közé tartozik a jellegzetes kiütések mellett a láz, a fejfájás, az izomfájdalom, a hátfájás, a duzzadt nyirokcsomók, a hidegrázás és a fáradtság. Az ember és ember között nehezen terjedő betegségnek nincs ellenszere, az eredetileg feketehimlő ellen készült vakcinák mindazonáltal magas fokú védelmet nyújtanak ellene.

Szlávik János infektológus az InfoRádió Aréna című műsorában arról számolt be, hogy az emberiség 1958 óta ismeri a majomhimlőt, és már többször előfordult, hogy behurcolták az Egyesült Államokba vagy európai országokba.

„Valószínűleg az emberek egy új vírusbetegség említésekor már megijednek, ha azt hallják, hogy a szomszédban felütötte a fejét egy ilyen betegség, de nyugodjon meg mindenki, ez egy teljesen másfajta megbetegedés, egy jóindulatú, Afrikából származó zoonózis” – mondta.

„Nem kell félni a majomhimlőtől az emberiségnek, ebből nem lesz koronavírus-szerű járvány” – tette hozzá.

Készült a BBC, az InfoRádió, az MTI és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG